Ik ben de meest ongeëmancipeerde vrouw ooit.

by Tamara

Afgelopen weekend zat ik wat te scrollen op facebook toen ik een artikel tegenkwam over vrouwen die het brood smeren van hun man. Nu doe ik dat ook altijd, dus ik dacht: ‘Nou, laten we eens kijken wat voor een extreem boeiend artikel dat nou weer is.’ Dus ik klikte hem aan, las hem en had weer 2 minuten van mijn leven verspilt aan een artikel over een man die het wel prima vond dat zijn vrouw zijn brood voor mee naar het werk smeerde. Goed, dan denk je: Tamara scrolt lekker verder, maar nee, op facebook reacties lezen is één van mijn hobby’s en dus besloot ik dat eens te doen. Dat was het moment dat ik erachter kwam dat ik de meest ongeëmancipeerde vrouw ooit ben.

Het is een schande.

Hoe ik daarachter kwam? Nou heel simpel! Ik las wat reacties onder het artikel en daaruit bleek dat vrouwen die het brood smeren van hun man/vriend/diekereldiehetvleessnijdt dik onder de plak zitten en eigenlijk maar zielige onzekere types zijn die hun man veel te veel verwennen. Die vast ook geen carrière hebben gemaakt en die zorgen dat hun man niks te kort komt en flink in de watten wordt gelegd. ‘Kan die man dat zelf niet dan?’ was één van de dingen die heel vaak werd gezegd. Of: ‘Heeft hij zelf geen handen dan?’ Dat zijn mannen die hun vrouw behandelen als hun moeder, die nooit echt volwassen zijn geworden en veel te verwend zijn. Let wel: We hebben het hier over het smeren van een broodje voor mee naar het werk he?

Er is niets mis met een beetje voor elkaar zorgen.

Ik zorg graag voor andere mensen en wil er altijd zeker van zijn dat niemand iets te kort komt. En ik geloof dat Richard dat af en toe stiekem best wel fijn vindt dat er voor hem gezorgd wordt. Ik ben namelijk degene die het huishouden grotendeels doet, ik doe het meeste voor de kinderen en ik zorg dat er elke dag genoeg schone kleren in de kast liggen en dat hij meestal meteen uit zijn werk kan aanschuiven om te gaan eten. En ja, ik smeer in de ochtend ook het brood voor mee naar zijn werk. SCHANDE!

Hoe dat ooit begonnen is? Nou, er was een tijd dat ik naar school ging en hij tijdelijk thuis zat omdat zijn opleiding nog niet begonnen was. Toen smeerde hij in de ochtend altijd mijn brood voor mee naar school en hij pakte mijn tas in. Ik heb namelijk altijd haast en anders zou ik het vergeten en zo een hele dag niet eten. Later ging ik aan het werk en moest ik vaak eerder weg dan hij, dus dan kwam hij uit bed om mijn tas in te pakken. Toen ik stopte met werken en hij wel aan het werk was, draaiden we de rollen simpelweg om. Hij maakte zichzelf klaar en ik maakte ontbijt voor ons samen en smeerde vast zijn brood voor mee naar het werk. Nu zijn we inmiddels 12 jaar verder ik doe het nog steeds. Ik maak elke ochtend een rondje langs hem en alle kinderen met de vraag wat ze op brood willen en daarna smeer ik de hele stapel en maak daarna ontbijt voor ze. Mijn zoons kunnen prima zelf een broodje smeren, maar ik vind het echt geen probleem om het allemaal even te doen.

Maar goed, kennelijk vinden heel erg veel mensen het een schande als je een beetje voor elkaar zorgt. Ik vind het zelf geen probleem en vind het juist fijn om zeker te weten dat niemand iets tekort komt. En tja, een echte geëmancipeerde vrouw zal ik wel nooit worden. En ook dat vind ik geen probleem.

 

Wat vind jij hiervan? Vind jij het fijn om wat voor je gezin te zorgen of vind je het ook belachelijk? Ik ben heel benieuwd

Misschien vind je dit ook leuk

19 comments

Celeste 29 november 2018 - 09:56

Ze zijn hier 11, 13, 19 en mijn man en iedere morgen dekt hij de tafel en zorg ik voor iedereen zijn lunch. Uitgebreid met lekkers erbij en drinken en alles. Als het heel lekker is, maak ik zelfs nog voor zijn zus die alleen woont en zijn collega is. Waarom? Omdat ik graag voor mensen zorg. Dat mij blij maakt en ik het fijn vind dat ze lekker eten. Geëmancipeerd ? Nope vast niet.. werkt het voor ons? Jep!

Reply
T 28 november 2018 - 21:32

Mijn man smeert iedere morgen mijn brood ?? ben ik nu dan extra geëmancipeerd?? ??

Reply
Gerrie 28 november 2018 - 17:51

Zolang jullie dat allebei prima vinden is er toch niets aan de hand. Ik heb jarenlang ook in de ochtend brood gemaakt voor de kinderen en dan kreeg ik ook wel eens commentaar van ze zijn oud genoeg waarom doen ze dat zelf niet blabla. Waarom wel, ik maakte het brood en hun waren zich aan het aankleden enz.
Nu zijn de meiden 17 & 14 en elke ochtend sta ik voor ze op om te zorgen dat ze er wel op tijd uit zijn ook al zetten ze hun eigen wekker. Ik maak dan soms nog het ontbijt. Mijn man staat pas later op omdat hij pas om 12.00 uur begint met werk (dan ben ik de deur al uit dus die doet het zelf) verder doen wij thuis allebei veel in het huishouden. Maar ik vind dat als je dingen doet en je voelt je daar goed bij dan heeft een ander daar niets van te vinden ? dus lekker broodjes blijven smeren???

Reply
Sabine Kohino 28 november 2018 - 16:52

Ohhhh, bah, ik ben ‘t zo zat dat anderen voor mij moeten gaan bepalen wat ik wel of niet zou moeten doen!
Wat is er nou mis met een broodje voor elkaar smeren?? Iedereen heeft altijd zo snel z’n oordeel klaar over een ander, helemaal op social media.

Reply
Doenja 28 november 2018 - 16:30

Vroeger zou ik het inderdaad ongeamancipeerd vinden. Komt denk ook omdat ik uit een traditioneel gezin kom waarbij moeder thuis alles deed en vader op zondag het vlees kwam snijden. Maar nu kijk ik er anders tegenaan. En dit komt omdat mijn vriend graag zorgt, hij is dat ook vanuit huis gewend (nr 2 van 7 kinderen, waarbij ouders werkten en de oudste kinderen voor de jongste zorgden en dus ook koken). Mijn vriend kookt en bakt graag en zorgt elke ochtend dat mijn ontbijt en lunch klaarstaan om mee te nemen naar werk. En hij neemt 80% rekening voor het avondeten. Hij vindt het gewoon heel fijn, het ontspant hem ook om te koken. Daarentegen is hij een enorme rommelkont en is het huis ontploft na een papadag. En dat ruim ik op/maak ik schoon, vaak op mijn mamadag. Dus hij zorgt voor het eten en ik maak schoon. Voor ons werkt het. En qua zorg voor de kinderen, dit is echt 50/50 en dat vind ik wel heel fijn/belangrijk. Dit heb ik namelijk vanuit huis enorm gemist. Mijn band met mijn vader was denk ik mede daarom niet zo sterk (hij is inmiddels overleden). Dus kortom, als iedereen zich gelukkig voelt bij een bepaalde situatie, dan is dat toch prima?

Reply
Judith 28 november 2018 - 14:44

Ik werk maar 1 dag, mijn vriend 5. Ik smeer denk ik nu 9 jaar zijn boterhammen, kook het eten en doe nu ik dat kan het meest in huis. Hij maakt zich klaar, laat de hond uit en kan sochtends aanschuiven en weg met de gevulde tas. Savonds staat het eten klaar als hij thuis komt en ruimen we samen af. Ik vind het niet erg om te doen, zou het zelfs raar vinden als ik het niet deed En hem savonds nog zou laten koken terwijl ik thuis ben. Hij zorgt savonds voor het kopje thee enzo haha. Ppff van een beetje zorg en liefde voor je partner wordt niemand slechter toch?

Reply
Lenny 28 november 2018 - 12:58

Zolang je er zelf voor kiest is het ok! Ik werk 4 dagen en dan maak ik niet eens brood voor mijzelf klaar laat staan voor mijn man Haha. Dat komt ook omdat er bij ons beide op werk lunch is 😉 Maar als ik toevallig het ontbijt maak dan doe ik dat ook voor hem en hij voor mij. Net wie er eerst begint. Het geval van al het huishouden doen EN werken en dan man doet niets, dat is niet oké. Jij Jullie zijn traditioneel en daar heb je voor gekozen. Dat mag toch?

Reply
Daisy Schierboom 28 november 2018 - 10:47

Ha! Leuk dit❤️ Mijn man doet het zelf.. hij is namelijk een hele geemancipeerde man. Altijd al geweest. Als zijn ouders vroeger een dagje weg waren ging hij als verassing het hele huis opruimen☺️ We doen ons eigen eten meestal zelf. Zo zijn we beide ook opgevoed. Maar ik vind het ook echt geen probleem om dat voor hem te doen als hij haast heeft. Maar meestal doet hij het de avond ervoor al. Ik haat het woord en de betekenis van geemancipeerd. Alsof jet alternatief een ziwlig wijfje is. Voel me net een dier dan?

Reply
Leandra 28 november 2018 - 09:36

heerlijk toch al dat commentaar? :p Ik lach er om. Ik smeer niet elke dag het brood van mijn man, Maar soms sta ik eerder op om een eitje te bakken voor mee naar het werk. Ja het is verschrikkelijk….. sorry, ik houd van mijn man, hij werkt hard en ik vind dat hij af en toe echt wel iets lekkers verdient. Wat een ander daar van vind? boeit mij niet.

Reply
Michèle 28 november 2018 - 09:25

Ik vind het alleen maar erg lief! En zo doet jouw man toch ook bepaalde lieve dingen voor jou? Onder andere ook zich elke dag uit de naad werken voor het gezin. Goed voor elkaar zorgen is in mijn ogen een goede basis in een relatie, op welke manier dan ook. En who care’s wat de rest denkt. Je hebt vrouwen die mega genieten van huismoeder zijn en je hebt vrouwen die mega genieten van hun carrière, beide is iets moois.

Reply
Jess 28 november 2018 - 09:10

Zo lang jij de vrijheid hebt om er zelf je keuze in te maken en het niet klakkeloos wordt verwacht omdat je een vrouw bent is er niets ongeëmancipeerd aan.

Ik heb laast de keuze gemaakt te stoppen met werken omdat dit beter is op dit moment voor ons gezin. We hebben alle opties bekeken en ik heb uiteindelijk besloten dat dit het beste was. Het was niet iets wat mijn man van mij verwacht omdat ik vrouw en moeder ben. Lijkt mij dan toch prima als je zelf maar echt die keuze kunt maken.

Reply
WIlleke 28 november 2018 - 08:53

Toch lief om te doen! Niks mis mee hoor, juist fijn om voor mekaar te zorgen als dat kan.

Reply
Marloes 28 november 2018 - 08:48

Nou, wij hebben thuis een eigen bedrijf, een boerderij maar als het rustig is gaat mijn vriend naar de loonwerker, en dan zorg ik er ook altijd voor dat zijn koelbox klaar staat met van alles. En savonds als hij thuis komt staat ook het eten klaar. En zo zijn er ook dingen die hij voor mij doet hoor. Voor elkaar zorgen is niks mis mee!

Reply
Wicha 28 november 2018 - 08:05

Ik maak sochtends ook voor iedereen alkes klaar. En zo pakt hij weer andere dingen op. En zo runnen we samen ons grote leuke gezin!

Reply
Kim 28 november 2018 - 07:56

Een beetje voor elkaar zorgen, daar is niks mis mee. Ik smeer soms zijn brood, maar vaker doet hij het zelf de avond van te voren.

Reply
Tineke 28 november 2018 - 07:56

Alleen maar erg lief van je! Mijn vriend werkt in de catering en kan daar altijd eten, anders had ik het ongetwijfeld ook gedaan.

Reply
Leonie 28 november 2018 - 07:51

Zo doen wij het hier ook! Ik maak dan wel havermout i.p.v. brood… maar dat is praktisch hetzelfde. De taken zijn hier duidelijk verdeeld. Ik doe de boodschappen / inkopen etc ik vouw de was strijk en ruim het op. Daarnaast kook ik altijd en doe dus ook vaak de afwas en het aanrecht. Hij laat (meestal) de hond uit, doet de was in de wasmachine / droger en is gek op stofzuigen! Ik ben ook zon tut die op haar vrije dag opstaat voor hem en hem op weg helpt naar het werk. Voor ons een prima verdeling die perfect werkt en die we al jaren aanhouden. Ben ik ongeëmancipeerd? Absoluut niet! Ik heb een hele goede baan, net zon goed salaris als mijn man maar werk part time. Net als hij trouwens hij is 3 dagen in de week thuis bij onze dochter. Vind ik het fijn om hem te helpen en voor hem te zorgen? Ja! Dat is een manier om mijn liefde aan hem te laten merken.

Reply
Angelique 28 november 2018 - 07:49

Ik doe ook het meeste in huis en ja ik smeer ook het brood voor mijn man. Maar ik denk dat altijd, ik maak voor mezelf mijn brood klaar en voor de kleine…wat voor moeite is het om dan gelijk wat extra broodjes voor mijn man te smeren? Het is niet zo dat hij nooit iets doet namelijk. Hij kookt vaak in het weekend, helpt met schoonmaken en hij werkt 40 uur per week plus 3 uur reistijd elke dag. Ik werk parttime. Wat is er dan mis om je partner te ‘verwennen’ met iets simpels als zijn brood smeren?

Reply
Erika 28 november 2018 - 07:26

Wij zorgen ook voor elkaar , doen samen het huishouden en koken allebei maar we smeren zelf ons brood
Ook de kinderen smeren zelf hun ontbijt

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.