Iemand vertelde ‘het grote Sinterklaasgeheim’ aan mijn zoon.

by Tamara

Wanneer is je kind er klaar voor om het geheim van Sinterklaas te vertellen? Wanneer vertel je aan een kind dat Sinterklaas niet bestaat? Dat was iets wat ik me al een tijdje afvroeg en iets waar ik het al een paar keer met Richard over gehad heb. Maxim wordt bijna 9 en hoewel hij in zijn doen en laten een stuk kinderlijker is dan andere kinderen van zijn leeftijd, vind ik het ergens wel eens mooi geweest. Negen jaar is best wel oud om nog in sinterklaas te geloven, maar we hadden een aantal redenen om het nog even niet te vertellen. Maar toen gebeurde er iets waar we al bang voor waren. Iemand vertelde aan hem dat Sinterklaas niet bestond en later gebeurde het nog eens. Of hij ze geloofde ? Dat vertel ik je in deze blog.

Waarom hebben we het Maxim nog niet verteld?

Wij gaan hier in huis misschien een beetje anders om met Sinterklaas dan andere mensen. We hebben ze namelijk nooit verteld dat Sinterklaas echt bestaat. Aan de ene kant vertellen we ze niet dat het gewoon een verklede man in pak is, maar aan de andere kant vertellen we ze ook niet dat het echt is. We maken ze niet bang met Sinterklaas en hoewel we er wel eens een grapje over maken, dreigen we er niet mee.

Zoals jullie misschien wel weten heeft Maxim een vorm van ASS in een mate waardoor hij ongeveer 2 jaar jonger is dan zijn werkelijke leeftijd. Over het algemeen levert dit geen problemen op, als je hem maar niet vergelijkt met kinderen van zijn leeftijd. We twijfelen dus al een tijdje over wanneer we het hem vertellen. Aan de ene kant wilden we wachten tot hij er zelf aan toe was en er zelf over zou beginnen, maar aan de andere kant wilden we ook niet dat iemand anders hem het geheim zou vertellen.

Waarom het zolang geduurd heeft? Nou Maxim is heel erg slecht in geheimen bewaren. Als je aan hem verteld dat hij iets niet mag vertellen, dan weet binnen de kortste keren de hele school het. Toen ik zwanger was van Sarah hadden we bijvoorbeeld tegen hem gezegd dat het ons geheimpje was en de vorige dag werd ik gefeliciteerd door de juf en een aantal schoolpleinmoeders.

Dus als Maxim het weet, dan is het hier ook meteen over en hoewel ik dat voor Floris niet zo erg vind (omdat hij toch al veel vragen stelt) maar voor de meisjes vind ik het wel sneu. Vooral voor Sarah, omdat ze dan nooit echt het Sinterklaasfeest zal meekrijgen als ‘gelovige.’

Hoe kwam hij erachter?

Ik weet niet precies wat er gebeurd is, maar een paar kindjes uit Maxims klas hebben het aan hem verteld. Toen geloofde hij het niet echt, maar toen ik het met hem over iets van Sinterklaas had op straat en riepen er twee pubers naar ons dat Sinterklaas niet bestond. Toen zag ik wel even aan hem dat hij twijfelde dus toen we thuis kwamen heb ik hem even apart genomen en aan hem gevraagd wat hij ervan vond. Hij dacht even na en begon te lachen. ‘Die mensen maakten een grapje he? Ik heb Sinterklaas zelf gezien!’

Dus voor deze week laten we het nog even zo, maar volgende week vertellen we het hem, als alles voorbij is. Ik denk dat het wel een mooi moment is en het is ook wel eens mooi geweest! Hebben jullie nog tips?

Misschien vind je dit ook leuk

1 comment

Beautydagboek 3 december 2019 - 08:30

Oh, mijn dochter zat deze maand dus in die twijfelfase! Ze had zoveel vragen, zoals “Hebben die Pieten nu een pruik op?” en “Hoe komen ze nu naar binnen? Zo’n klopsteen kan toch helemaal niet?”. Daarnaast had ze van een ander kindje gehoord dat hij niet bestond. Toen hebben we het maar verteld, want ze zoekt zekerheid bij ons omdat ze ons vertrouwt. Als we door zouden gaan met haar voor de gek houden, zou het niet als eerlijk voelen. Ze is daarnaast 8 jaar en dat vind ik wel een leeftijd dat je het mag weten. Ik zat zelf in groep 4 toen ik het ontdekte en dat is wel de gemiddelde leeftijd geloof ik.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.