Het ideale leeftijdsverschil tussen kinderen.

by Tamara
het ideale leeftijdsverschil

Het ideale leeftijdsverschil, bestaat dat eigenlijk wel? Mijn jongens verschillen 2 jaar, de oudste en de jongste 4.5 jaar en de jongste en de middelste 2.5 jaar. Wat is nou eigenlijk handiger? Je kinderen snel op elkaar krijgen of wachten tot er 1 op school zit tot je alle tijd voor de baby hebt? Met 3 kinderen in 5 jaar vertel ik mijn ervaringen en wat nou volgens mij het ideale leeftijdsverschil is.

Het ideale leeftijdsverschil tussen kinderen.

Ik ben de oudste van drie.

Jep, ik ben een grote zus. Met een broertje van 22 en een halfzusje van 10 ben ik de oudste. Nu moet ik zeggen dat ik het vroeger echt niet leuk vond om de oudste te zijn. Ik kreeg overal de schuld van, mijn broertje kwam overal mee weg en hij mocht soms dezelfde dingen als ik, terwijl ik dat op zijn leeftijd dus niet mocht. Vroeger konden we totaal niet met elkaar opschieten, maar tegenwoordig  en zeker na het overlijden van onze moeder hebben we een hele goede band. We zien elkaar niet heel veel omdat hij bij de Marine zit en in Breda woont, maar als we elkaar zien is het gewoon gezellig en hebben we de grootste lol.

Met mijn zusje heb ik ook een redelijk goede band. Het is een tempramentvolle dame van 10 jaar en hoewel we elkaar heel weinig zien, vind ik het altijd wel leuk om haar te zien. Toch is er niet echt sprake van een band zoals je dat vaak bij zussen ziet, misschien is het leeftijdsverschil van 15 jaar daar ook gewoon te groot voor.

Bewust weinig leeftijdsverschil tussen twee kinderen.

Maxim en Floris schelen 2 jaar. Toen Maxim 16 maanden was raakte ik weer in verwachting en ik vond dat op dat moment echt de ideale leeftijd. Je hebt ze beide klein, zit sowieso nog in de luiers dus hoeft daar niet nog weer aan te wennen en je hoeft nog niet continue op en neer te rijden naar school.

Lees hier alles over het krijgen van drie kinderen in 5 jaar.

Wat ik wel een nadeel vond is dat je oudste zich weliswaar een tijdje kan vermaken, maar echt zelfredzaam is een 2 jarige nog niet. Als je ergens heen wil heb je ontzettend veel spullen en voorbereiding nodig en de meeste twee jarigen hebben ook niet echt zin om hele stukken te lopen. Ik merkte dus wel dat ik heel weinig het huis uit kwam, ook omdat het ‘zo’n gedoe’ was. Ook vond ik het best wel jammer dat het niet echt tot Maxim doordrong dat hij grote broer ging worden en er een baby in mama’s buik zat.

image

Je oudste op school en dan weer een baby.

Toen Maxim voor het eerst naar de basisschool ging was ik 20 weken zwanger van Lauren. Wat ik heel erg leuk vond is dat hij de hele zwangerschap heel bewust heeft meegemaakt. Hij voelde Lauren regelmatig schoppen, kletste tegen mijn buik en hielp met het klaarmaken voor de baby. Hij heeft geholpen met kleertjes wassen en opvouwen en de kamer verven en hij was ook de eerste die wist dat hij een zusje kreeg. Het is echt ontzettend leuk om zoiets met je kind te kunnen delen.

Ook vond ik het een groot voordeel dat hij zichzelf prima kon redden toen de baby er was. Hij hielp met alles, gaf luiers aan en pakte schone zoogcompressen. Als hij wat wilde en hij zag dat ik aan het voeden was of dat Lauren huilde, dan wachtte hij gewoon even.

Beide broertjes waren meteen helemaal stapelgek op hun zusje, maar je merkte toch dat ze er beide anders mee om gingen. Zo wilde Maxim bijvoorbeeld graag knuffelen en gaf Floris haar zijn auto’s

Toch vond ik het naar school moeten met een baby wel een groot nadeel. nu had ik het geluk dat Maxim echt maar een paar weekjes naar school hoefde tot de zomervakantie, maar ik vond het tot wel een heel geplan om met een pasgeboren baby steeds heen en weer te rijden.

Je oudste kind naar school en weer een baby, hoe doe je dat?

Ook is het lastig dat je baby gegarandeerd steeds in slaap valt net voordat je weg moet en je dus regelmatig steeds te laat komt!

liefjes

Het ideale verschil volgens mij.

Een baby en een peuterpuber is niet echt een ideale combinatie, maar een kind dat naar school gaat en een pasgeboren baby ook niet echt. Als ik kijk hoe Floris nu is met Lauren en hoe hij met baby’s omgaat dan denk ik wel dat het ideale leeftijdsverschil ongeveer 3 jaar is. Je oudste is dan wat zelfredzamer, kan wat meer helpen en snapt het ook als je even niet meteen iets voor hem kunt doen. Ook zit je behalve peuterspeelzaal niet echt vast aan schooltijden en bent dus niet hele dagen van hot naar her aan het slepen met je baby.

 

Dit is natuurlijk wat het ideale leeftijdsverschil volgens mij zou zijn. Het kan zijn dat andere mensen het juist ideaal vinden om er 10 jaar tussen te hebben of juist zo snel mogelijk na de bevalling weer zwanger te raken. Wat lijkt jou het ideale leeftijdverschil tussen jouw kinderen?

 

Misschien vind je dit ook leuk

21 comments

Anna 25 oktober 2017 - 10:04

Ik denk dat het ideale leeftijdsverschil niet bestaan, maar voor iedere moeder anders zal zijn. Toen Femke 8 maanden oud was raakte ik zwanger van Tessa. Toen Tessa geboren werd was Femke dus 17 maanden. Heel druk, maar ook heel fijn om ze zo dicht op elkaar te hebben. Het was niet bewust, dat moet ik er bij zeggen , maar wij zijn heel blij dat het zo gelopen is. Als ik het voor het zeggen had zou ik het zo over doen 🙂

Reply
Nienke 10 mei 2016 - 21:11

Onze eerste drie kinderen kregen we in 16 maanden tijd. Eerst één en toen een tweeling 😉 De eerste tijd was pittig, met 2 baby’s en een dreumesje die nog niet liep, maar vooral ook heerlijk. We hoefden nog nergens op tijd te zijn in de ochtend, als we om half tien nog in onze pyjama’s zaten, dan was dat maar zo. Dat was echt genieten!
De jongens hebben ook altijd veel aan elkaar, ze zijn elkaars beste vrienden. Dat vind ik een groot voordeel, er is altijd een speelkameraadje van dezelfde leeftijd beschikbaar.
De jongsten zijn nu 6 jaar en binnenkort hopen we (na lang wachten) ons vierde wondertje te mogen verwelkomen. Leuke is nu weer dat de jongens heel bewust alles meemaken en we echt met z’n allen uit zien naar de geboorte van kleine broer.
Voor alle leeftijden valt wel wat te zeggen, denk ik. Bij ons is het in ieder geval totaal anders gelopen dan we ooit hadden gedacht, daaruit blijkt maar weer dat je niet alles zelf in de hand hebt, maar wat zijn we blij met onze kinderen!
Ik zou trouwens nog wel graag willen weten hoe jij dat deed met het naar school brengen/halen en een pasgeboren baby? Wij hebben ook een bakfiets, maar mag een pasgeborene daar direct wel in en pasten je twee jongens daar dan nog wel bij in de bak? Ik hoor het graag!

Reply
Lilian 10 mei 2016 - 20:11

Als ik om me heen kijk, dan heb ik wel het gevoel dat kinderen met wat meer leeftijdsverschil minder ruzie met elkaar hebben dan kinderen die vrij snel achter elkaar komen. Misschien zijn het minder concurrenten. Ik had een broer van twee jaar ouder en één van 3,5 jaar jonger en eigenlijk speelden die vooral met elkaar, terwijl ze dus 5,5 jaar scheelden. Voor een meisje is het volgens mij vooral leuk als er wat jaren tussenzit, zodat ze lekker moedertje kan spelen 😉

Reply
Kirsten 10 mei 2016 - 18:07

Geen idee wat het ideale verschil is.. Ik dacht altijd zo’n 2,5 à 3 jaar aangezien de kindjes hier in België vanaf 2,5 jaar naar school gaan.. We zien wel of er nog eentje komt en wanneer 🙂 Fijn om jouw mening hierover te lezen!

Reply
Jodi - liefthuis 10 mei 2016 - 17:44

Super leuk om tr lezen want met een spruit van 11 maanden vraag ik me dit regelmatig af. Ik denk dat 3 jaar inderdaad een mooi verschil is, maar wat nu als je dan een derde wil, dan is de oudste 6 als de jongste komt. Wat zou je daar van vinden?

Reply
Bregje 10 mei 2016 - 14:23

Het heeft allemaal zijn voor- en nadelen, dus lastig om te zeggen. Ik zou het wel fijn vinden als de oudste al zelf wat meer kan, dat scheelt wat gesjouw. maar dat racen naar de basisschool is ook wel een dingetje als je een kleine baby hebt… 😉 Misschien laten we het bij één kind, dus dan hoef ik me nooit over dit vraagstuk te buigen 😉

Reply
MetMirjam 10 mei 2016 - 12:21

Ja lastig hoor, wat is ideaal? Ik denk dat het sowieso een beetje lastig is om het echt te ‘plannen’.. Ik probeer hier niet te veel over na te denken, want als je een getal in je hoofd hebt en het lukt niet of je raakt het vruchtje kwijt – dan kan het alleen maar tegenvallen..

Reply
Mathiske's mama blog 10 mei 2016 - 11:00

Ik zou rond de 2 jaar erg mooi vinden, maar we zien wel hoe het loopt. Leuk zoals je omschrijft hoe loef de jongens zijn tegen Lauren.

Reply
Roos 10 mei 2016 - 09:44

Onlangs is ons derde kindje geboren en zijn broers zijn 3.5 en 6 jaar. En dat gaat echt heel goed. Veel makkelijker dan de 2,5 jaar die er bij nr 1 en nr 2 zat !

Reply
Dita 10 mei 2016 - 08:51

Lastig inderdaad wat een ideaal verschil is. Het moet natuurlijk ook maar willen, mocht je voor nog een kindje willen gaan. Zelf hebben we een dochter van 3 maanden en ik vind het wel goed zo. Wat mij betreft is ons gezin compleet. En heel veel mensen zullen dan denken, na een paar jaar krijg je wel weer kriebels maar voor nu is het prima zo. Ik heb ook altijd gezegd dat ik 1 kindje zou willen.

Reply
Lieke 10 mei 2016 - 08:41

Dit vind ik ook wel een dingetje. Mijn zus en ik schelen 3 jaar en zijn echt samen groot geworden en hebben altijd samen gespeeld en zijn nu naast zussen ook echt vriendinnen. Maar vind het misschien nu teveel voor mijn eigen kinderen. Ik twijfel heel erg over het leeftijdsverschil wat er tussen “moet” zitten..

Reply
Vlijtig Liesje 10 mei 2016 - 08:37

Ik heb vijf kinderen. De oudste is 20 de jongste 12. Er zit ongeveer anderhalf jaar tot twee jaar tussen steeds.

Reply
Carlijn 10 mei 2016 - 08:23

Poe ja, wat is ideaal..? Lastig hoor. Een peuterpuber en een baby lijkt me inderdaad behoorlijk heftig. Drie jaar klinkt dan al wat idealer Al lijkt me een schoolgaand kind (vanaf 4 jaar) ook wel ideaal, dan heb je alle tijd voor de baby. Of nou ja, alle… meer tijd in ieder geval. Ik zal het nooit weten, met mijn tweeling is het nu klaar bij ons 😉

Reply
Marijke 10 mei 2016 - 08:18

Lastig denk ik! Wij hebben een dochtertje en ik vind het eerst wel prima zo!

Reply
Simone 10 mei 2016 - 07:46

Ach voor ieder leeftijdsverschil is wel iets te bedenken, voor en nadelen. Ik ben er nog niet uit wat voor mij ideaal zou zijn. En dan moet het ook nog maar volgens ‘planning’ lopen.

Reply
Bianca 10 mei 2016 - 07:35

Het liefst had ik een kleiner verschil tussen Sterre en het tweede kindje gehad, maar mijn dochtertje is (morgen) al 8 en ben nog niet zwanger… Ik ben allang blij als dat wel ooit gaat gebeuren, dan maakt dat leeftijdsverschil voor ons echt niet meer uit xxx

Reply
Nicole 10 mei 2016 - 07:23

Ik zou het echt niet weten. Ben zelf enig kind en we hebben zelf één kindje. Maar van wat ik in mijn omgeving zie, zou ik inderdaad zeggen dat het leeftijdsverschil niet te groot moet zijn.

Reply
simpel, met een snufje liefde 10 mei 2016 - 06:26

De eerste en tweede schelen maar 1 minuut, maar ja dat is natuurlijk normaal met een tweeling. Als ik mijn miskraam niet had gehad afgelopen maand dat had er bijna 8 jaar tussen de tweeling en nr.3 gezeten. Voor mijn gevoel langer dan ik had gehoopt, maar aan de andere kant zijn ze heel zelfstandig en maken ze alles heel erg bewust mee. Voor mijn gevoel was altijd 4 of 5 jaar ideaal, dat gaat bij ons niet meer gebeuren, het word altijd minimaal 8 jaar leeftijdsverschil.

Reply
Mama Lifestyle Blog 10 mei 2016 - 06:19

Mijn kinderen schelen 3,5 jaar en dat vind ik persoonlijk een ideaal leeftijdsverschil. Zo bijzonder dat mijn dochter de zwangerschap zo bewust mee heeft kunnen maken en hoe ze hielp met het aangeven van spulletjes en zelfs achter de kinderwagen liep. Het nadeel was inderdaad het naar school brengen, maar ook naar zwemles gaan. Altijd wanneer de jongste moe was en moest slapen.

Reply
Elisabeth 10 mei 2016 - 06:19

Tussen mij en mn broertje zit anderhalf jaar. Dat vond ik perfect, maar bij jim en een eventueel vroertje of zusje halen we dat niet meer…

Reply
Channa 10 mei 2016 - 06:11

Hier zit er net geen twee jaar tussen en dat bevalt eigenlijk prima. Het was in het begin even aanpoten, maar dat was natuurlijk ook een kwestie van wennen en een nieuw ritme vinden. Hier geen ervaring met een ander leeftijdsverschil. Zelf ben ik de oudste met een verschil van bijna drie jaar, maar mijn broertje heeft Down, dus het is hier altijd al wat anders geweest als broer/zus zijnde.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.