Hulpmiddelen bij zindelijkheidstraining.

by Tamara

Jarenlang ben je luiers aan het verschonen en ineens is daar dat moment dat je kind roept dat hij of zij naar de wc wil. Dat is het goede moment om te beginnen met zindelijkheidstraining. Bij het ene kind gaat het zindelijk worden wat sneller dan bij het andere kind. Vaak duurt het even voordat je kind helemaal doorheeft wat nou de bedoeling is!

Zo hebben we met Maxim een jaar lang wat aangemodderd met heel veel ongelukjes en ineens had hij het door en was hij in een week helemaal zindelijk. Nu met Floris is dat hetzelfde verhaal. Floris had al heel vroeg interesse in naar de wc gaan en doet ook zo af en toe wel iets als je hem erop zet, maar op de een of andere manier is hij er nog niet aan toe om echt helemaal voor zindelijkheidstraining te gaan. Toch proberen we af en toe om hem even op de wc te zetten en hem op allerlei manier te stimuleren om te gaan plassen. Maar nee, zelfs als ik hem probeer om te kopen met een heel stickervel heeft hij er geen zin in.

Gelukkig zijn er een heleboel hulpmiddelen om het zindelijk maken wat makkelijker te maken!

Luierbroekjes.

Nu moet ik zeggen dat we deze bij Maxim echt maar heel kort gebruikt hebben omdat hij eigenlijk geen verschil merkte met gewone luiers en deze broekjes. Dus hij plaste ze gewoon vol. Maar toch kan het handig zijn om je kind te laten wennen aan het zelf een broekje aan en uit trekken na het plassen. Iets wat van pas komt als ze later ondergoed aan hebben.

Potette Plus

ISI Mini - Potette reispotje - Wit

Ik mocht een tijdje geleden de potette plus testen. Dit is een superhandige opvouwbare toiletverkleiner en potje in 1! Het is echt een superhandige uitvinding, want hij neemt veel minder ruimte in dan een gewoon potje en bovendien leert je kind zo meteen op de wc zijn behoefte te doen. Doordat het potje heel klein opvouwbaar is, is hij ook makkelijk mee te nemen als je ergens naartoe gaat. Zo heb je bij een dagje weg naar bijvoorbeeld een pretpark of op vakantie altijd een handige toiletverkleiner bij de hand!

Ook zitten er handige wegwerp zakjes bij voor wanneer je ergens naartoe gaat. Je bevestigd het zakje aan de potette, je kind kan zijn behoefte doen en daarna verwijder je het zakje heel makkelijk en kun je hem zo weggooien. Ideaal dus! Zo hoeft je kind niet meer op vieze openbare wc’s te zitten.

Door de handige antisliprand blijft hij keurig staan en glijd hij niet van je toilet af. Floris vond het de eerste keer best wel spannend om erop te zitten, maar nu hij gewend is, legt hij zelf elke keer zijn potette al op de bril als we weer even gaan oefenen.

Hier nog een filmpje over de Potette Plus.

Stickers + Beloningkaart

Wat bij Maxim heel erg goed hielp was stickers plakken. Maxim is net zoals andere kinderen helemaal weg van stickers en zodra hij door had dat hij na elke keer dat hij naar de wc was geweest een sticker mocht plakken, ging hij meteen extra zijn best doen. Wat ook een leuk idee is, is om af te spreken dat je kind bij bijvoorbeeld 10 stickers een (klein) cadeautje uit mag zoeken. Zo beloon je het kind op een goede en positieve manier en werk je samen naar zindelijkheid toe.

Leuk ondergoed.

Dit is ook wel een belangrijk punt. Ik heb toen we begonnen met zindelijkheidstraining Maxim zelf leuk ondergoed laten uitkiezen. Hij mocht in de winkel zelf het ondergoed uitzoeken dat hij leuk vond en dat kreeg hij dan. Wanneer je kind zijn ondergoed mooi vind, zal hij het ook erger vinden om het vies te maken.

 

 

Zindelijkheid is een kwestie van tijd, Het ene kind is er sneller klaar voor dan het andere en bij het ene kind gaat het ook een stuk sneller dan bij het andere kind! Wat wel belangrijk is, is dat je niet boos moet worden als je kind weer eens een ongelukje heeft gehad (ook niet als het de 300ste keer is) op deze manier kan je kind een afkeer krijgen van zindelijk worden waardoor het juist nog langer gaat duren.

 

 

Misschien vind je dit ook leuk

4 comments

Lonneke 4 maart 2016 - 06:26

Straks als het lekkerder weer is en we weer lekker buiten kunnen zetten gaat Floris misschien eerder op t potje en ach het komt vanzelf!! ^^ wel fijn dan heb je d’r straks nog maar een in de luiers!

Reply
Marijke 3 maart 2016 - 19:19

Bij A ging het makkelijk. Stickertje hier, stickertje daar, luierbroekje. Tot ze doorhad dat een luierbroekje een luier was. Tja dan hoef je niet naar de wc. Dan doe je het gewoon in je luier. Dus gewoon uit en in 1 dag klaar. T is nu al ouder en heeft geen interesse in de wc. Probeer ni ‘s Ochtends en ‘s avonds verplicht te gaan, maar nu hij ziek is dus maar weer niet. Ach straks al het mooier weer wordt, gewoon in blote kont naar buiten dan maar

Reply
Cassandra 3 maart 2016 - 15:10

Klinkt handig die potette! Ik zal het onthouden voor als we er aan toe zijn.. Wanneer begin je hier eigenlijk mee?

Reply
simpel, met een snufje liefde 3 maart 2016 - 14:04

Het lijkt voor mij alweer eeuwen geleden dat ik bezig was met zindelijk maken. Ik weet nog wel dat ik het een heel gedoe vond. 😉

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.