Hoezo Sinterklaas bestaat niet??

by Tamara

Sinterklaas, de goedheilig man en de vriend van ieder kind. Een feest waar vele kinderen toch wel een groot gedeelte van het jaar naar uit kijken. Een traditie waar we allemaal mee opgegroeid zijn. Toch komt er voor elk kind dat moment dat er een einde komt aan het geloven in sinterklaas. Een tijdperk dat afgesloten word. Ik weet nog precies hoe ik erachter kwam…

Ik ging elke dag met de schoolbus naar school en daar zaten ook veel oudere kinderen in. Op een dag hadden we het over sinterklaas en zei een ouder meisje: ‘sinterklaas bestaat niet, het is allemaal nep!’ Natuurlijk geloofde ik haar niet, waarom zou mijn moeder me voorliegen? Totdat mijn neefje kwam logeren en mijn moeder me apart nam. ‘Tamara? Sinterklaas bestaat niet, maar je mag niks tegen je broertje en neefje zeggen hoor!’ Patsss van mijn geloof af!

Nu zijn er natuurlijk een heleboel manieren om erachter te komen dat Sinterklaas niet bestaat. Ik heb een oproepje geplaatst en zette de leukste op een rijtje.

Bianca (www.pinkit.nl) : Sterre had het van een aantal kinderen gehoord die in groep 6 zitten maar dat had ze voor zich zelf gehouden. Na een dagje shoppen kwamen we thuis en zei ik “ga een mooie tekening maken voor in je schoen vanavond”. En toen vertelde Sterre dat Sinterklaas toch niet bestaat en wij haar schoen vullen en cadeautjes kopen. Ben toen met haar op de bank gaan zitten heb het haar uitgelegd (dat het een groot geheim is en jongere kindjes niks mogen weten) en ze moest er hard om lachen en giechelen. Met daarna de vraag of ze dit jaar nog wel cadeautjes van ons krijgt 🙂

Denise: Ik kwam erachter dat als papa mij schminkte ik er zelf precies hetzelfde uitzag als zwarte piet en dat er altijd zoveel hulpsinterklaasjes waren dat ik opeens de link koppelde van sinterklaas bestaat niet! Gewoon van de een op andere dag en in dat jaar kwam eigenlijk elk kindje van mijn leeftijd er wel achter.

Joyce: Ik had een tekening gemaakt voor in de schoen een dag later moest ik iets uit de la van het nacht kastje van me moeder pakken en daar zag ik die tekening liggen ?

Channah, (www.bodyafterbaby.nl) Toen ik in groep 3 zat vertelde mijn zus me dat Sinterklaas niet bestond. Natuurlijk bazuinde ik dat meteen rond op het schoolplein, waarna mijn moeder allemaal boze moeders op zich af kreeg na schooltijd!

Ilse: Ik weet het nog zó goed ? heeft er iets te hard ingehakt hahah. Mijn moeder vertelde het me terwijl ik tv aan het kijken was, dus ineens moest de tv uit, wat ik al vreselijk vond. Vervolgens vertelde ze het me en moest ik heel hard huilen omdat ik een tijdje daarvoor de krant had zien liggen op tafel en daarin stond een plaatje van een standbeeld. Ik dacht dat sinterklaas dood was omdat dat standbeeld uit de krant zo op sinterklaas leek. Pas na een tijdje had mn moeder me overgehaald dat ie écht niet dood was maar gewoon nooit had bestaan en de buurman op de deur klopte ?????

Mandy: Het was sinterklaasviering bij mijn moeder op haar werk. Daar waren 2 zwarte pieten waarvan er eentje niet goed Nederlands sprak en een neuspiercing had. Toen de viering voorbij was en ze afgeschminkt waren kwamen ze terug op de afdeling. Diezelfde vrouw ging praten tegen mij en ik vond ze wel verdacht veel dezelfde stem en hetzelfde accent hebben en dezelfde piercing. Toen ben ik naar m’n moeder gegaan en toen heeft ze me alles moeten vertellen..

Stephanie: Ik wist het al een paar jaar voordat mijn moeder het vertelde, omdat ik wist waar ze de cadeautjes verstopte en ik had al snel door dat dat de zelfde cadeautjes waren als die ik van sinterklaas kreeg ?

Manouk: Ik was een jaar of 7/8 en ging met mijn ouders en neefje naar een kerstmarkt. Ik zag er een heel mooi beeldje, maar ik mocht die niet hebben van mijn ouders. Vond ‘m zo mooi, was nog boos ook. En toen ‘s avonds mochten mijn neefje en ik onze schoen zetten, toen mijn neefje sliep riep mijn moeder mij en zei: “Kijk er eens wat er in je schoen zit”. En ja hoor, je raadt het vast al: het beeldje dat ik zó graag wilde. Toen vroeg mijn moeder van: “Vind je dat niet raar dat Sinterklaas dat weet”. Maar ik vond het niet raar en toen mijn moeder zei dat Sinterklaas niet bestond geloofde ik haar helemaal niet en werd ik zelfs een beetje boos. Totdat ze me de kist vol met tekeningen liet zien die ik voor Sinterklaas had gemaakt, toen geloofde ik haar wel haha.

Leonie: Ik was 5 en m’n zusje 4 jaar. En we kwamen erachter dat er cadeautjes in de kast lagen (slaapkamer ouders) met Sinterklaas papier erom. Toen kwam mijn vader boven terwijl we de cadeaus aan het uitpakken waren. Heeft ie het direct maar verteld. Geen ‘trauma’ aan over gehouden, alhoewel ik wel altijd huilend onder de tafel lag als de Sint en zijn Piet langskwamen. Toch bang dat ze het wisten ofzo ?

Een heeeeeleboel verschillende manieren om erachter te komen dat sinterklaas niet echt is dus! Hoe ben jij erachte gekomen?

 

Bron afbeelding.

Misschien vind je dit ook leuk

14 comments

Emma 21 september 2017 - 14:52

Niet vervelend bedoeld hoor, maar ‘leukste manieren’ en dan van die huil-verhalen met ‘heeft me moeten overtuigen dat hij nooit bestond.’
‘Nooit bestond’? De legende komt toch juist van de echte Sint Nicolaas? Wat is dat nou weer voor onzin, je kind vertellen dat je hem (in plaats van een prachtig verhaal) een broodje aap hebt laten geloven.
Ik was 8, ik heb de hele traditie aangehoord. Niet met woorden als ‘liegen/nep/bestaat niet/grapje/onzin.’
Voor mij was het duidelijk dat het de bedoeling was dat Sinterklaas, de legende, een aanvulling op mijn leven was. Die dingen in de koude winterdagen wat mooier maakte.
Ik snap heel goed dat er zoveel verbitterde mensen rondlopen, die niets met Sint te maken willen hebben, als ik de reacties zo lees. En ouders die dan nog het lef hebben om de kinderen zich stom te laten voelen, in plaats van blij dat ze deze mooie traditie mochten meemaken.
Voor alle ouders die hun kinderen van het feest willen laten genieten, ondanks het grote geheim dat verklapt wordt, raad ik het boek “Sinterklaas voor grote kinderen” van Chariva aan. Of je moet zelf in staat zijn om het verhaal uit te leggen, zonder dat je de blijdschap van alle voorgaande jaren tenietdoet.

Reply
Daniëlle 29 november 2015 - 16:46

Wat geweldig om te lezen. Ik was pas 11 toen ik erachter kwam, als eerste van mijn broertjes en zusjes. Natuurlijk hadden klasgenootjes wel eens gezegd dat Sinterklaas niet bestaat, maar ik geloofde dat niet. Op een dag vertelde ik dat aan mijn moeder , we waren in de Albert Heijn, en heeft me toen verteld dat het inderdaad zo is dat zij alle cadeautjes in onze schoenen doet. Ik was er kapot van. Sinterklaas vieren was vanaf die dag heel anders en deed voor mijn broertjes en zusjes (en stiekem ook een beetje voor mezelf) alsof ik gewoon nog geloofde.

Reply
Eline 22 november 2015 - 19:42

Hahaha! Ik heb geen idee hoe ik er ooit achter ben gekomen! Maar ik ga het met mijn kinderen nog zo lang mogelijk uitstellen. Maar wat is dat een klus zeg! Laatst stak het pakpapier uit van bovenop de kast… Ze heeft het niet gezien, maar ik ben veel te onhandig om dit nog meerdere jaren vol te houden! 😛

Reply
Danielle 22 november 2015 - 12:52

Toen mijn moeder vertelde dat hij niet bestond geloofde ik haar niet en vroeg ik of de paashaas dan ook niey echt was….

Reply
Cassandra 22 november 2015 - 12:35

Haha geweldig! Ik kwam erachter omdat m’n moeder het schoencadeautje was vergeten..

Reply
Kimberly 22 november 2015 - 10:24

Ik kwam er achter toen ik net kon lezen en alle feestdagen in mijn K3 kalender aan het bekijken was . Op 5 december stond helemaal niks maar aan me moeder gevraagd en die zei dat hij niet bestond…

Reply
Nicole 22 november 2015 - 10:08

Ik heb echt geen idee.. haha.. Heeft niet veel indruk gemaakt denk ik 😛

Reply
Malou 22 november 2015 - 09:39

Volgens mij klopte het voor mijn gevoel niet meer en toen heb ik het mijn moeder gevraagd. Ze heeft me toen verteld dat Sinterklaas niet bestaat.

Reply
Bregje 22 november 2015 - 09:25

Haha moet lachen om Leonie en haar zusje die de cadeaus gingen uitpakken! ? Ook ik vond mijn tekening later terug, dus toen was de beurt aan mijn mama om het uit te leggen…

Reply
Joyce 22 november 2015 - 08:06

Wat leuk om te lezen! Hier kan ik het niet echt herinneren.

Reply
Channa 22 november 2015 - 08:02

Mijn vader zong: Sinterklaas en Zwarte Piet allebei bestaan ze niet… Na een korte uitleg vond ik het wel best. Begon het alleen zelf op het schoolplein te zingen, werd niet echt gewaardeerd 😉

Reply
Nicole @ Everyday-Life.nl 22 november 2015 - 08:00

Oh wat leuk om te lezen allemaal! Ik kwam erachter omdat we een weekend in Antwerpen waren. Daar was Sinterklaas in een winkelcentrum en papa ging hem filmen. En Sinterklaas deed gewoon leuk mee enzo niets aan de hand. De week erop waren we thuis in NL en toen kwam Sinterklaas thuis. En weer pakte papa zijn filmcamera maar toen snapte Sinterklaas niet wat een filmcamera was en bleef maar poseren alsof het een fototoestel was! Maar de week ervoor snapte de Sint het wel! Toen viel Sinterklaas door de mand.

Reply
Charlotte 22 november 2015 - 07:58

Ik was al heel oud toen ik erachter kwam, vond het dus ook niet zo erg ?

Reply
saskia 22 november 2015 - 06:54

Ik kwam er met vier jaar achter en heb er nog steeds trauma’s van haha. Ik stelde mijn ouders zo veel vragen dat hun antwoorden steeds gekker werden en ik er eigenlijk niets van geloofde. Uiteindelijk hebben ze het mij verteld. Ik weet nog zo goed hoe teleurgesteld ik was.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.