Hoeveel kost een bevalling?

by Tamara
Unboxing menzis kraampakket

Afgelopen week kwam er een rekening van de zorgverzekering, waarvan ik niet helemaal snapte waarvoor hij nou was. Toen ik inlogde op de site van mijn zorgverzekeraar, kon ik gelukkig al snel terugvinden waar de kosten voor waren. Toen ik wat verder keek, zag ik daar nog meer zorgkosten staan, namelijk de kosten voor kraamzorg, voor mijn bevalling en voor de verloskundige hulp tijdens mijn zwangerschap. Ik wist wel dat zorg duur is, maar ik schrok bij sommige dingen wel een beetje van de prijzen! Ik had niet verwacht dat het zo duur zou zijn. In deze blog geef ik antwoord op de vraag : ‘Hoeveel kostte mijn bevalling?’ en ik vergelijk de zorgkosten van mijn thuisbevalling vorig jaar, met de poliklinische bevalling twee jaar daarvoor. Alle informatie over zwangerschap en zorgverzekeringen vind je in deze blog!

( Kleine disclaimer vooraf: Dit zijn de kosten die voor mijn zwangerschap, bevalling en de periode daarna gelden. Bij een ander zullen deze kosten dus weer anders zijn.)

Intake.

Maar laten we bij het begin beginnen. Je doet een zwangerschapstest en komt erachter dat je zwanger bent. Als je dat even hebt laten bezinken, maak je een afspraak voor een intake bij de verloskundige. In ons land is het zo, dat verloskundige zorg wordt vergoed uit de basisverzekering. Je betaalt voor verloskundige zorg ook geen eigen risico. Je ziet zelf dus eigenlijk nooit wat van die kosten terug, tenzij je Tamara heet en gaat zitten gluren in je zorgkosten natuurlijk. Indirecte kosten zoals  zoals laboratoriumkosten, geneesmiddelen,  de NIPT worden vaak niet vergoed.

Nu was het altijd zo tijdens mijn vorige zwangerschappen, dat elke afspraak los in rekening werd gebracht. Nu is dat niet meer zo en wordt het hele bedrag in één keer gedeclareerd.

Intakegesprek plus informatie.                               €43.62

Volledige verloskundige zorg                                 €1.310,75

Termijnecho.                                                               €43.77

Ik kreeg bij mijn verloskundige tijdens elke afspraak een echo. Dit doen ze niet uit medische noodzaak, maar het is iets wat bij hun gewoon een standaard procedure is: Hiervoor declareren ze: €36.48

Bloedprikken tijdens de zwangerschap.

Na de eerste afspraak, moest ik ook nog bloed laten prikken. Dit is een standaard controle waarmee ze een aantal dingen onderzoeken en uitsluiten. Hieronder de kosten.

Bloedafname+ Laboratorisch onderzoek: € 17.33

Ditzelfde bloedonderzoek wordt later in de zwangerschap nogmaals herhaald en dus wordt dit bedrag dubbel gedeclareerd.

naam voor onze tweede dochter 

Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO)

Rond de 20ste week van de zwangerschap, krijgt vrijwel iedere zwangere vrouw een SEO oftewel, de 20 weken echo. Dit is een vrijwillige echo, je kunt ervoor kiezen om deze niet te laten doen, maar er wordt geadviseerd om hem wel te laten doen omdat ze hierbij een heleboel dingen kunnen uitsluiten.

Door sommige mensen wordt deze echo gezien als ‘gewoon even leuk baby kijken’, maar het is een serieuze aangelegenheid en ik vond het elke keer dan ook best wel spannend.

Bij sommige vrouwen wordt deze echo bij de verloskundige gedaan, ik moest hiervoor naar het ziekenhuis. Natuurlijk hangt er aan dit onderzoek ook weer een prijskaartje, namelijk €164.92

Kraamzorg en kraampakket.

Als je kiest voor kraamzorg, heb je nog extra kosten die bovenop de rest komen. Ik had me bij mijn laatste zwangerschap al vrij vroeg aangemeld bij kraamzorg en de kosten voor de intake waren €43,27

Ik kon me nog herinneren dat ik bij mijn vorige zwangerschap een kraampakket kreeg en dat de kosten hiervoor €41.36 waren. Die heb ik destijds niet gebruikt, behalve het kraamverband, maar bij mijn thuisbevalling kwamen de spullen wel heel erg goed van pas.

Wat er allemaal in mijn kraampakket zat, lees je hier.

Omdat ik thuis ging bevallen had ik wel wat dingen nodig zoals klossen en een hoofdsteun. Ik zag dat hiervoor €90 gedeclareerd was.

Bij mijn oudste zoons kwam de kraamzorg thuis voor de intake, maar dit krijg je tegenwoordig alleen bij je eerste zwangerschap. Het gaat via de telefoon en de kosten voor een telefonisch consult zijn € 21,65.

Voor kraamzorg betaal je een eigen bijdrage. Wanneer je aanvullend verzekerd bent, dan kun je deze eigen bijdrage later weer declareren.  

De bevalling.

Dan de bevalling. Tijdens mijn laatste bevalling beviel ik thuis en dit werd volledig vergoed door de verzekering. De kraamzorg en de verloskundige assisteerden tijdens deze bevalling en daar waren natuurlijk ook kosten aan verbonden.

De kosten staan allemaal vermeld onder Partus Assistentie en zijn opgedeeld in de volgende kosten:

Kraamzorg:                                                           € 116,63

Ziekenhuishulp (verloskundige):                     € 86,54

Dus dat is een kopie! Nouja, helemaal aangezien het maar anderhalf uur duurde, maar goed haha.

Dat was tijdens poliklinische bevalling van Lauren wel anders. Hieronder de kosten!

Ik beviel op 6 juni 2015 van Lauren. Deze bevalling begon thuis en ik ging daarna zonder medische reden naar het ziekenhuis om daar te bevallen. Dit heet poliklinisch bevallen onder begeleiding van een verloskundige.

Wat kost dit nou?

De bevalling zelf:                            €1271.24

De verloskundige doet de bevalling natuurlijk niet helemaal zelf. Hiervoor wordt hij of zij bijgestaan door personeel in het ziekenhuis, dit kostte bij mij:  €531.93. Deze kosten worden deels vergoed uit de basisverzekering. Ik ben aanvullend verzekerd en als ik had gekozen voor een poliklinische bevalling zonder deze aanvullende verzekering, had ik destijds €329.92 zelf moeten betalen. Stel dat ik bij Sarah voor een ziekenhuis bevalling had gekozen zonder aanvullende verzekering, dan had ik €396,89 moeten bijbetalen.

Kraamzorg en nazorg.

Ook na de bevalling heb je natuurlijk nog de nodige kosten. Ik kreeg het maximale aantal uren kraamzorg en hiervoor werd €2035.75 gedeclareerd. Ook voor de bezoekjes die de huisarts na de bevalling aan je brengt betaal je, dit kostte €13.85

 

Kortom, het is nog best een hele kostenpost zo’n bevalling. Bij Floris koste de bevalling zelf trouwens het dubbele, dit was een ingeleide bevalling waarvoor ik ook nog twee nachten in het ziekenhuis bleef. Deze bevalling kostte €2387.08. Nog even wat duurder dus! De bevalling van Maxim was waarschijnlijk nog veel duurder, omdat ik daarbij twee dagen in het ziekenhuis bleef, een ruggenprik kreeg en er nog een aantal complicaties waren.

De meeste zorg rondom de zwangerschap zit in het basispakket en het basispakket is bij elke verzekeraar gelijk. Maar bij een zwangerschap komen een heleboel extra’s kijken. Wil jij nou heel erg graag weten voor welke verzekering je moet gaan als je zwanger bent of wilt worden? Dan is het goed om uit te zoeken welke pakketten zwangerschapscursussen of de eigen bijdragen rondom bevalling en kraamzorg vergoeden.

Op de site van de Consumentenbond kun je diverse zorgverzekeringen vergelijken!

Had jij verwacht dat een bevalling zo duur zou zijn? Of had jij verwacht dat het nog duurder was?

 

Dit artikel bevat een betaalde link.

Misschien vind je dit ook leuk

1 comment

Nicole 22 november 2018 - 10:48

Wat een goedkope bevallingen, hahaha. Ik had een dwarsligger (handje eerst) en na de geboorte waren er bij hem nog wat complicaties (alles is goed gekomen). De keizersnede en ziekenhuisverblijf waren samen bijna 10.000, en mijn zoontje was eerst uur op de OK en daarna met ambulance naar Radboud voor de NICU, na paar dagen terug met ambulance en paar nachtjes verbleven (van geboorte tot thuis was 10 dagen), bijna 25.000. En dan de “gewone” kosten van verloskundige, gynaecoloog, verschillende draaipogingen (succesvol voor een half uurtje), kraamzorg en kraampakket.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.