Hoe verzorg je een bananenplant?

by Tamara
hoe verzorg je een bananenplant

Een tijdje geleden schreef ik een blog over de Monstera Deliciosa.  Daar kwamen een heleboel leuke reacties op, dus ik dacht.. Laat ik wat vaker over plantjes gaan schrijven! Want behalve een aantal Monstera’s heb ik ook een heleboel Bananenplanten in huis! In dit artikel vertel ik alles wat ik weet over deze mooie tropische groene plant. Want hoe verzorg je een bananenplant nou precies? En hoe moet je een bananenplant stekken? Lees je mee?

Hoe verzorg je een bananenplant?

Zo is mijn liefde voor de bananenplant ontstaan!

Een bananenplant. Hij stond al heel erg lang op mijn lijstje, maar ik kwam steeds geen mooi exemplaar tegen en dus duurde het even voor ik hem had. Tot een volger zei dat ze een stekje voor me had, dat ik mocht ophalen! En zo geschiedde! Ik haalde het bananenplantje op, zette hem thuis in een pot en ehh.. Ja.. Niet zoveel eigenlijk dus. Ik had geen idee wat ik ermee moest, want hoe verzorg je een bananenplant nou eigenlijk? Ik hoorde van veel volgers dat het een lastige plant was. Dat hij niet teveel water mocht en niet in de zon mag staan. Dus hij stond op tafel, een beetje uit de zon en gaf hem af en toe eens wat water.. Maar ehh.. Horen die planten niet juist heel erg snel te groeien? Die van mij deed helemaal niks!  Want hoe verzorg je een bananenplant? Ja geen idee!

Op een dag was ik aan het opruimen en ik besloot hem gewoon even voor het raam in de zon te zetten. En wat denk je? Hij schoot meteen de lucht in! Hij slurpte water en groeide enorm snel. Binnen een paar weken had ik de hele pot vol met stekjes zitten en ik was helemaal verbaasd dat hij het zo goed deed!

Als ik mijn bananenplant laat zien ( ofnouja, één van de, want ik heb er meerdere) dan krijg ik heel vaak reacties met dat het mensen niet lukt om hem mooi te houden! Ook krijg ik heel vaak de vraag, hoe verzorg je een bananenplant? Dus daarom dit artikel! Want het is niet moeilijk, je moet gewoon even weten hoe het moet!

Hoe verzorg je de bananenplant.

Ik hoorde dus van heel erg veel mensen dat de bananenplant heel erg lastig is om te verzorgen. Zelf vind ik dat meevallen. Ja, je kunt hem niet zomaar een paar weken geen water geven en hij doet het niet op iedere plak even goed. Maar als je een beetje lief voor hem bent, dan doet hij het prima! Maar ehh, hoe doe je dat eigenlijk? Hoe verzorg je een bananenplant?

Over de bananenplant.

Oké, dus over de bananenplant. Of nouja, planten. Want er zijn veel verschillende soorten. De bananenplant die je in tuincentra of de supermarkt kunt kopen, daar zullen nooit mooie gele grote bananen aankomen. Misschien als je heel erg erg lief voor hem bent, geeft hij kleine zoete banaantjes. Maar daar hadden we het niet over. Er zijn dus een heleboel verschillende soorten, maar de meest gangbare voor in huis is de Musa acuminata ´Dwarf Cavendish´ oftewel, de dwerg bananenplant.  Vergis je niet in dat dwerg, want ook deze planten kunnen behoorlijk groot worden.

Het is een hele mooie grote groene plant, met grote groene bladeren die uit de stam groeien. De plant groeit, als je hem goed verzorgd, heel erg hard en heeft dan ook veel water nodig. De plant bestaat namelijk voor 80% uit water en als je daar ook maar iets vanaf wijkt, gaat hij meteen hangen. ( Hierover lees je meer onder het kopje ‘ hoe verzorg je een bananenplant’)

Oorspronkelijk komt hij uit Zuid-oost Azie, maar hij word door de vruchten waarom hij bekend staat, op heel erg veel plekken verbouwd. Op alle soorten tropische plekken komt hij voor hij is dan ook dol op een beetje een tropisch klimaat. Met deze plant haal je zo een echte jungle in huis!

hoe verzorg je een bananenplant

 

Hoe vaak moet hij water?

Een grote bepalende factor in de verzorging van de bananenplant is toch wel het water geven. Zoals ik al vertelde bestaan deze planten voor 80% uit water en dus moeten ze ook gewoon heel erg veel water hebben. Toen het warm was, dronken ze hier soms wel een liter per dag! Nu geeft het helemaal niets als je eens een keertje overslaat, want je merkt het vanzelf als de plant water nodig heeft. Hij gaat dan een beetje zielig hangen.

Eens per week of eens per twee weken gooi ik een beetje voeding door het water, maar eigenlijk heeft hij dat niet nodig. Hij doet het ook prima zonder! Alleen als hij een beetje hangt of wat bruinig wordt, dan geef ik hem wat extra.

Wat hij ook heel erg fijn vind, is sproeien! Ik deed dit eigenlijk nooit, tot ik twee alocasia’s in huis haalde, die echt regelmatig gesproeid moeten worden. Eens per week of soms twee keer per week, ‘douche’ ik hem even met de plantenspuit, zodat het net is alsof hij een tropische bui krijgt. Lijkt misschien onzin, maar ik merk echt een groot verschil met wanneer ik dat wel of niet doe! Let wel op dat je niet in de nieuwe opgerolde bladeren sprayt, omdat hij dan kan gaan schimmelen en dat is zonde!

Mijn bananenplant heeft loslatende bladeren en bruine vlekken.

Ik krijg op insta regelmatig berichtjes van volgers die een bananenplant hebben en waarvan de bladeren loslaten of bruin worden. Nou, dat is heel erg normaal! Ik schrok er de eerste keer ook heel erg van en dacht dat hij dood ging. Een aantal onderste bladeren hadden een bruine punt, werden een beetje geel en lieten los. Maar, dat is juist helemaal niet erg. Deze bladeren kun je heel makkelijk verwijderen, dan stopt hij er geen energie meer in en gaat hij verder met groeien! Heel normaal dus!

Pas als de bovenste bladeren lelijk worden en gaan loslaten heb je echt een probleem. Bij de onderste bladeren helemaal niet.

Hoe stek je een bananenplant

Hoe stek je een bananenplant.

Een bananenplant stekken is net zo makkelijk als het stekken van bijvoorbeeld een pannenkoekenplant! Als je een tijdje wacht, zie je in de pot allemaal kleine plantjes zitten. Dit gaat heel er snel en voor je het weet heb je je hele huis vol. Echt net konijnen die planten.

Wanneer kun je een bananenplant stekken?

Maar er is wel een verschil. Een pilea kun je al stekken als het scheutje een paar centimeter groot is en bij een bananenplant moet je echt even wat geduld hebben. Het beste kun je wachten tot hij 20 cm groot is en zelf al flink wat worteltjes heeft. Het kan wel eerder en dit heb ik ook wel eens gedaan, alleen de kans op overleven is dan toch wel een heel stuk kleiner. Sommige mensen kiezen er ook voor om het stekje te laten zitten, maar dit is eigenlijk niet zo goed voor de plant. Zoals ik al zei zijn het behoorlijke zuiplappen en naar mate de kleine plant groter wordt, zal hij steeds meer water en voeding van de grote plant gaan onttrekken. Tijd om moeder en kind te scheiden!

Ohja, het stekken van een bananenplant kun je het beste in de zomer of in het voorjaar doen, dan groeit de plant namelijk heel snel en is hij sterk genoeg om het stekken aan te kunnen!

Dit heb je nodig voor het stekken!

  • Scherp mesje.
  • bakje water of potje met potgrond.

stekje bananenplant

Hoe stek je een bananenplant?

  • allereerst is het belangrijk om hem een klein beetje uit te laten drogen. Geef de moederplant ongeveer een dag of 4 tot een week geen water meer, zodat de grond een beetje droog is. Dit omdat je dan makkelijker het stekje uit kunt graven.
  • Als de grond een beetje droog is, graaf je het stekje uit en probeer je de wortels zo veel mogelijk in tact te laten. Zodra je een stekje hebt met flink wat wortels, zoek de de grote wortel waarmee hij aan de moederplant vast zit. Deze snijd je door.
  • Nu kun je twee dingen doen. Of, je zet het stekje in wat water en wacht tot hij nog iets meer worteltjes heeft. Of je zet hem meteen in een potje met potgrond!
  •  hoe verzorg je een bananenplant stekje? Nou, in de eerste weken geef je hem steeds een beetje water, zodat de grond licht vochtig blijft. Schrik niet als er een blaadje bruin wordt of als hij een beetje gaat hangen, hij is druk wortels aan het maken, dus de blaadjes gaan wat achteruit! Heel normaal!

En dan.. Nou, veel plezier met je zelf gestekte bananenplant!

Voor meer plantentips, volg mijn bord op Pinterest!

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.