Hoe overleefde ik de eerste 5 jaar als moeder?

by Tamara
over mij en mijn blog

Morgen word Maxim 5 jaar en zal ik meteen het allergrootste cliche ooit ertegenaan gooien? Het gaat zooooo ontzettend snel! Ik weet nog wel dat ik 5 jaar geleden nu al 2 dagen in de weeën zat en maar hoopte dat de baby snel zou komen! En dat kwam hij ook! Op 3 januari om 17 over 4 smiddags! En nee, na een bevalling ben je niet ineens alle pijn vergeten, maar ohh! Wat was hij het waard!

En dan ben je ineens thuis, met een baby, zonder gebruiksaanwijzing. Nu kun je natuurlijk wel wat gaan aanrommelen, maar ik wachtte braaf tot de kraamverzorgster kwam en mij de kneepjes van het moederschap leerde, want tja, er is heel wat te leren over zo’n baby.

De eerste periode is de ‘wen’ periode. Je went aan het hebben van zo’n kleintje in huis, aan het feit dat je niet ‘even’ kunt uitslapen en aan het feit dat het een uur duurt voordat je weg kan. Je went aan het nieuwe ritme, aan de voedingen en de slaapjes. Ook het aankleden van zo’n guppie went! Ik weet nog wel dat ik het doodeng vond om hem aan te kleden, maar ach, ze poepen zich toch 5 x per dag onder dus je kunt genoeg oefenen. En als je eenmaal aan alles gewend bent, gooien ze het hele ritme weer om en is alles anders!

Maxim nam voor alles zijn tijd, zowel voor het ter wereld komen als voor het ontwikkelen. Tot grote frustratie van mij, want wat is er nou leuker dan opscheppen over wat je kind al allemaal kan? Toch maakte hij mij supertrots, omdat ik zolang had uitgekeken naar elk stukje dat hij tijgerde, elk stapje en elk woordje.

Eigenlijk is het heerlijk om 1 kind te hebben. We liepen soms hele dagen in onze pyjama, zaten hele dagen te spelen en bakten van alles! Van koekjes om 8 uur s’ochtends, tot pepernoten in de zomer! Een grote verandering kwam dan ook toen Floris kwam toen Maxim 2 jaar was. Hoewel wij twijfelden of hij het wel leuk zou vinden, was hij meteen stapelgek op zijn broertje en konden ze al snel niet meer zonder elkaar.

Voor elke moeder komt het moment dat je moet beginnen met loslaten. Voor veel moeders is dat wanneer ze weer aan het werk gaan, maar voor mij was dit toen Maxim met 2,5 jaar naar de peuterspeelzaal ging. Voor mij was he wel even slikken om ineens een ander voor hem te laten zorgen, maar hij vond het heerlijk om met andere kindjes te spelen en zich uit te leven op al het speelgoed wat hij thuis niet had.

Na de peuterspeelzaal kwam daar ineens de basisschool! Een grote stap en een nieuwe mijlpaal. Hoewel het wel wat moeite koste om de juiste school voor hem te vinden, was hij daar meteen helemaal op zijn plek en gaat hij inmiddels al bijna een jaar met veel plezier naar school.

In juni kregen we er nog een kindje bij, een zusje voor Maxim en Floris. Hoewel ik hier ook best wel benieuwd was naar hoe de jongens zouden reageren, het kwam weer helemaal goed. Zodra we thuis kwamen met Lauren werd ze overladen met kusjes en hoorde ze er direct helemaal bij.

En dan morgen, morgen is mijn oudste zoon alweer 5. Ik weet nog zo goed dat ik hem hele dagen in mijn armen droeg en met hem knuffelde. Nu is hij bijna te groot en te zwaar om te kunnen tillen. Het is een cliche, maar het is echt waar. Ze worden veel te snel groot!

Misschien vind je dit ook leuk

16 comments

Alicia 2 januari 2016 - 19:59

Oh het clichéis zo waar! Vind het maar niets dat het zo snel gaat. Gefeliciteerd met Maxim alvast!

Reply
Liess 2 januari 2016 - 15:44

Alvast heel erg gefeliciteerd met Maxim !

Reply
Michelle 2 januari 2016 - 12:10

Alvast van harte gefeliciteerd! Hoe fijn dat je kids het zo goed met elkaar kunnen vinden.

Reply
Sofie 2 januari 2016 - 11:29

hip hip hip hoer axxx

Reply
Carlijn 2 januari 2016 - 11:08

Jeetje ik moest best even slikken van deze post, ik kreeg ineens een visioen naar mijn meiden (nu 6 maanden) die straks naar de basisschool gaan en te zwaar zijn om te kunnen tillen. Er is geen cliché meer waar dan dat kinderen VEEL te snel groot worden. Wat een grote jongen is Maxim alweer… Alvast van harte gefeliciteerd!

Reply
Karlien 2 januari 2016 - 10:23

Wat mooi zeg dat jullie drie kindjes in vijf jaar tijd hebben gekregen. Het leven met één kindje is inderdaad zo rustig en ontspannen, maar met twee is t wel heel gezellig.
Gefeliciteerd alvast <3

Reply
Malou 2 januari 2016 - 09:59

Volgens mij ben ik echt de enige, maar ik vind het wel meevallen hoe snel het gaat. Ik vind het best een gek idee dat Nomi er 14 maand geleden nog niet was.

Reply
Charlotte 2 januari 2016 - 09:13

Time flies inderdaad! Dat zei iedereen altijd wel, maar dat ik ook echt zo!

Reply
Angela - Mama met passie 2 januari 2016 - 08:49

De tijd gaat inderdaad zo snel! Nog maar 4,5 maand en dan wordt Naomi alweer 1. Ik heb nu al zin in haar verjaardag hihi.

Reply
Wilmaaa 2 januari 2016 - 08:40

Lijkt me heerlijk om te zien dat ze zo goed met elkaar kunnen omgaan! Het lijkt me erg druk voor je, maar ik denk dat je er veel voor terug krijgt! Een hele fijne verjaardag toegewenst!

Reply
Simone 2 januari 2016 - 08:34

Alvast gefeliciteerd! Mooi geschreven. Vijf jaar, het gaat echt zó hard allemaal.

Reply
Nicole 2 januari 2016 - 08:23

Spencer wordt een dag later 1. Mijn blog voor die dag begint precies hetzelfde haha. Niet te geloven hoe snel het is gegaan.

Reply
Lilian 2 januari 2016 - 07:59

Heel erg mooi vertelt, woorden uit het hart. En ja ik ben het er helemaal mee eens als je moeder wordt lijkt de tijd aan je voorbij te vliegen!

Reply
Channa 2 januari 2016 - 07:26

Oooh ik vind het nu al snel gaan en de oudste is pas 3,5 jaar. Heb het basisschoolgedoe gelukkig nog niet gehad en dat dat ober een half jaar al is negeer ik gewoon! 😉

Reply
Olga 2 januari 2016 - 06:31

Ik bedoel natuurlijk genieten. Ik typ op mijn telefoon 😉

Reply
Olga 2 januari 2016 - 06:30

Ik weet wat je bedoelt. Mijn zoon is net pas 1 jaar geworden en dat vind ik eigenlijk al heel snel voorbij zijn gegaan. Hier voorlopig nog geen tweede, maar juist daarom ga ik zo genoten van alle tijd die we met z’n tweeën cadeau krijgen. Alvast gefeliciteerd!

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.