Hoe overleef ik… Het eerste trimester?

by Tamara

Daar is hij dan eindelijk! Het tweede streepje op je zwangerschapstest! Of misschien ben je wel helemaal geschokt! 1 ding is zeker, je hebt iets in je buik dat met een beetje geluk uitgroeid tot een prachtig kindje! Of het nu je eerste of tweede, derde, zesde of achtste keer is, het blijft spannend zo’n zwangerschap! Daarom schreef ik een serie van 4 blogs. Hoe overleef ik het eerste, tweede en derde trimester en met als afsluiter, hoe overleef ik die bevalling?

Weetjes eerste trimester.

– je baby groeit ongelovelijk snel! Van een bevruchte eicel van enkele milimeters tot een foetus van 7.5 cm en dertig gram in week 13!

– in week 5 is je baby nog maar 2 mm klein, maar toch word er al begonnen met het aanleggen van het hartje en zenuwstelsel! Ook zijn er al kleine bobbeltjes te zien die later armpjes en beentjes worden.

– in week 8 in je baby 2 cm klein en is er al een begin gemaakt met de geslachtsorganen!

– in week 12 is het kindje druk bezig in je buik! Het kan gapen, vuistjes maken en misschien wel duimzuigen!

Het eerste trimester was voor mij persoonlijk het spannendste gedeelte van mijn zwangerschap. Het bestaat vooral uit heel erg veel wachten, wachten en nog eens wachten. Ik was er bij Maxim van overtuigd dat je ‘even’ positief testte, de babydokter belde en meteen wel mocht komen kijken. Maar natuurlijk is er dan nog niet zo heel erg veel te zien. Bij mijn verloskundige is het gebruikelijk om bij 8/9 weken je eerste echo te krijgen. Nou en zoals iedere moeder wel weet, die weken duurden ontzettend lang.

Vooral bij deze zwangerschap was ik heel erg bang dat het niet goed zou zitten en was elke keer dat ik naar de wc ging enorm bang dat ik bloedverlies zou hebben. Daar komt bij dat je hormonen verschrikkelijk met je aan de haal gaan waardoor je een soort lopende jankende hormoonbom bent en die onzekerheid helpt dan ook echt niet.

Vaak begin je ook last te krijgen van de eerste kwaaltjes, zoals misselijkheid, ( check), vermoeidheid, ( check), kleine pukkeltjes, grotere borsten en een menstruatie achtig gevoel in je buik. (3x check!) vooral dat laatste kon me vreselijk onzeker maken, maar al dat ‘gedoe’ hoort erbij als je lichaam een kindje aan het maken is.

Na al die weken wachten ( ja ik ben een aansteller, veel mensen hebben pas bij 10 weken een eerste echo) is daar eindelijk die dag dat je naar de verloskundige mag. Met zweterige handjes geef je de vk een handje, beantwoord wat vragen en mag op de bank gaan liggen. En dan?

Mijn baby met 9+3

Mijn baby met 9+3

Als het goed is, zie je dit.. Een prachtig klein minikindje met een druk knipperlichtje! Ontzettend klein, maar zo ontzettend bijzonder! Het is echt een magisch moment als je dat kleine knippertje ziet! En ja, natuurlijk moest ik huilen!

Tijdens deze afspraak krijg je vragen over eventuele erfelijke ziektes, bijzondere dingen in je familie en of je bepaalde onderzoeken zoals een combinatietest en 20 weken echo zou willen. Dat zijn keuzes die ieder voor zich moet maken, maar het is wel belangrijk om hier goed over na te denken!

De volgende afspraak heb je meestal zo rond de 12 weken, dit word de termijnecho genoemd. Waarschijnlijk is je kindje tijdens de vorige echo al opgemeten en weet je al ongeveer hoe ver je bent, maar tijdens deze afspraak worden de metingen nog eens herhaald en krijg je een definitieve uitgerekende datum!

Zo rond de 14 weken nemen de meeste kwaaltjes af, is het grootste risico op een miskraam geweken en mag je door naar het tweede trimester! Daarover volgende keer meer!

Hoe heb jij het eerste trimester ervaren?

 

Misschien vind je dit ook leuk

16 comments

Denise 10 januari 2018 - 13:45

Zit nu in mijn 13de week. Ik heb in het begin weinig last gehad van onzekerheden, maar het begint nu de laatste weken wel erg te worden.
Aangezien ik nog niets kan voelen vraag ik me steeds af of het er nog wel zit. Zodra mijn buik echt groter is zal ik mij denk ik pas echt zeker voelen. Niet dat hij niet groeit ofzo, maar gaat zo traag allemaal.

Reply
Chantal 24 april 2016 - 21:18

Ik ben nu 4 a 5 weken zwanger en ook ik vind het eerste trimester een drama… Ik voel me super, heb echt nergens last van maar juist daarom! Het gaat zo goed, vind t eng. Het is mn 2e kindje en bij de eerste ging het ook zo dus moet er denk ik maar gewoon op vertrouwen dat het (weer) allemaal goed gaat. En dat probeer ik ook wel maar ik zal blij zijn als ik die 3 maanden voorbij ben! 🙂

Reply
Sylvie 7 april 2015 - 19:57

Ik vond het eerste trimester slopend. Ben 1x voor de gek gehouden door een eerste goede echo en daarna een foute. Een paar maanden daarna een spontane miskraam. De derde keer zwanger durfde ik niet meer te hopen dat het ook goed kon gaan, pas na de 20-weken echo durfde ik een beetje vertrouwen te krijgen…

Reply
Tamara 7 april 2015 - 20:03

Ahhhh wat erg lijkt me dat zeg! 🙁 heb je verder wel kunnen genieten?

Reply
Sylvie 7 april 2015 - 21:06

Uiteindelijk wel! En nou ons ventje er is al helemaal!

Reply
Denise 7 april 2015 - 10:35

Hier was het eerste trimester deze keer (ben nu ook zwanger) een hel! Ik ben zo ziek geweest! Opname gehad,infuus erbij en hopen dat dat het ergste aan de misselijkheid en spugen kon verhelpen. Deed me wel erg goed het infuus maar na 2 dagen thuis was ik zo beroerd en misselijk weer. Maar gelukkig geen opname in het ziekenhuis meer gehad. Met 16 weken was ik echt helemaal van de misselijkheid af gelukkig. De onzekerheid,het spugen,het verschrikkelijk uitgeput daardoor zijn vond ik vreselijk. Maar het is allemaal voor een heel mooi en goed doel. Nu 24 weken zwanger en zit behoorlijk op mijn roze wolk!

Reply
Tamara 7 april 2015 - 18:34

Ohhhh wat lijkt me dat erg zoveel spugen!! Ik ben nu met 31 weken nog steeds elke dag heel erg misselijk maar nog nooit hoeven spugen gelukkig!

Reply
poweredbyflowers 7 april 2015 - 10:32

Ik vond het wachten ook verschrikkelijk. Ik ben nu 15 weken en ik vind het nog steeds wachten. Wachten op een dikke buik, wachten tot de kwaaltjes verdwijnen (ze zijn al minder hoor, en er komen er nieuwe bij). Ik vind zwanger zijn ZO een onzeker moment! Je hebt amper controle over wat er allemaal gebeurd in je buik buiten netjes eten en bewegen 🙂

Reply
Tamara 7 april 2015 - 18:36

Vreselijk he dat wachten! Ik vond het makkelijker wanneer ik de kleine begon te voelen! Heerlijk!

Reply
Lieke 7 april 2015 - 10:05

Ik vond het ook allemaal zo spannend! Met 6+6 hadden wij een echo met een kloppend hartje

Reply
Lieke 7 april 2015 - 10:09

Hm m’n verhaal was nog niet af. Met 9+5 werd ik ziek en kon ik niet wachten tot ik 12 weken was, want dan zou het over zijn toch? Mooi niet, ziek geweest tot de bevalling met zelfs 2 ziekenhuisopnames bij 13 en 21 weken! Maar het was het allemaal waard, want wat is m’n dochter leuk!

Reply
Tamara 7 april 2015 - 18:37

Wat ontzettend heftig zeg zo’n zware zwangerschap!

Reply
Sandra 7 april 2015 - 09:21

Hier ook veel onzekerheid het eerste trimester, heb namelijk tot de 17e week gewoon gevloeid dus erg bang dat het mis zou gaan (was uiteindelijk een placenta praevia). En heeeel misselijk en moe! Ik had mijn eerste echo met 6,5 week al! Maar da’s niet gebruikelijk inderdaad. En zelfs het wachten daarop duurde lang!

Reply
Tamara 7 april 2015 - 09:30

Ohh jeetje! Lijkt me heel eng! Maar wel verklaarbaar dan idd!

Reply
Minke 7 april 2015 - 08:15

Bij Luca was ik super misselijk ja. Kon bijna niets eten, behalve een heerlijke mckroket en milkshake vanille. Waar ik een boterham nog gewoon via de verkeerde kant de wc in gooide bleef dat er heerlijk in zitten. Hopelijk bij een 2e zwangerschap iets minder last van. Wat leuk dat je met 9 weken al een echo kreeg. Wij hadden de eerste met 11 weken. Pff dat wachten haha. Ach, dat is ook wel een beetje waar de zwangerschap uit bestaat natuurlijk ;).

Reply
Tamara 7 april 2015 - 09:29

Haha wat grappig dat je dat wel binnen kon houden! ( alleen nu heb ik zin in een mckroket)

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.