Hoe moet je een Monstera stekken?

by Tamara
Monstera stekken

Voor degenen die mij wat langer volgen komt dit niet echt als een verrassing, maar ik ben dol op plantjes. Ongeveer twee jaar geleden kocht ik een paar planten en vanaf daar werden het er steeds meer. Inmiddels staat de teller op bijna vijftig en mijn lijstje is nog heel erg lang, dus er komen ongetwijfeld nog veel meer planten bij! Als ik kijk naar mijn plantenverzameling, is er één plant die er ver bovenuit steekt en dat is de Monstera deliciosa. Ik heb er vijf in een pot staan en nog negen stekken in vazen door het hele huis. En die stekken, daar wil ik het over hebben! Want een Monstera stekken is makkelijker dan je zou denken!

Een Monstera stekken, hoe doe je dat?

Eerst wat over de Monstera.

Ik dacht, misschien is het leuk om eerst wat achtergrondinformatie over de Monstera te lezen. Om de plant te stekken en hem goed te verzorgen, is het namelijk wel belangrijk dat je er iets van weet. De Monstera Deliciosa, of gatenplant zoals hij ook wel genoemd wordt, is een tropische klimplant en is familie van de Aronskelk planten soort. Iets dat duidelijk te zien is aan de bloem die hij produceert!  Ja, als je hem in een potje in je woonkamer ziet staan dan zou je dat niet zeggen, maar in de natuur kruipt deze prachtige groene plant tegen bomen omhoog! Hij komt vooral voor in regenwouden zoals in Midden en Zuid Amerika.

Monstera vrucht

Wist je dat de plant in het wild ook bloemen met vruchten krijgt? Dit zie je op de foto hierboven.Dit zijn lange maiskolf achtige vruchten, van zo’n 20 centimeter lang. Ik heb ze nog nooit geproefd, maar ze schijnen naar allerlei soorten fruit tegelijk te smaken en echt heerlijk te zijn! Vandaar ook de naam Monstera Deliciosa. Wel zijn de vruchten erg giftig als ze nog niet rijp zijn, dus je moet hier wel een beetje mee uitkijken!

wanneer krijgen Monstera's gaten?

Wanneer krijgt een Monstera gaten?

Als je een plant net koopt, zijn de bladeren vaak vlak en hebben ze nog geen gaten of aders. Als je hem goed verzorgd zullen de bladeren steeds groter worden en zullen ze steeds meer gaten krijgen. Soms zelfs dubbele rijen! Ik geloof dat het hier ongeveer een jaar duurde voordat de eerste gaten verschenen en daarna nog een paar maanden voordat hij echt dubbele gaten kreeg! Dus geduld is een schone zaak! De bladeren van de Monstera beginnen klein, maar de kunnen enorm groot worden! Soms zelfs wel een meter breed!

Hoe verzorg je de Monstera?

De Monstera Deliciosa is een hele makkelijke plant om te verzorgen, al zijn er wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Zo moeten ze minimaal één keer per week een scheut water ( ik doe twee keer per week een klein beetje) en in de zomer eens in de twee weken een beetje voeding.

De plant staat graag op een lichte plek en ik merk zelf dat ze het hier het beste doen als ze veel zonlicht krijgen en in de buurt van een raam staan, maar ik hoor ook van veel mensen dat dat bij hun totaal niet werkt en dat ze liever geen vol zonlicht hebben. Hij groeit richting het licht, dus het is wel een goed idee om hem af en toe te draaien!

Wanneer moet je de Monstera verpotten?

Een Monstera is een plant die graag veel ruimte heeft. In een klein potje zal hij dan ook niet zoveel groeien en misschien zelfs tot stilstand komen. Beter een iets te grote pot dan een kleintje dus! Ik let altijd een beetje op de plant om te kijken of het misschien tijd is om hem te verpotten. Zo had ik een hele grote Monstera die niet meer verder groeide en de nieuwe bladeren die eraan kwamen, werden steeds kleiner. Toen ik hem even uit de pot haalde, zag ik dat de wortels ook al echt tegen de rand aankwamen, dus de pot was te klein! Een paar weken nadat hij verpot was en weer fijne nieuwe potgrond had gekregen, maakte hij weer grotere bladeren aan en deed hij het steeds beter!

Monstera op mosstok binden.

Monstera’s hebben nogal de neiging om heel erg breed te worden en te gaan woekeren. Ik had altijd een grote Monstera, die heel erg breed was geworden doordat hij alle kanten op was gegroeid. Dit kun je oplossen door er een mosstok in te steken. Je maakt de plant hier voorzichtig aan vast met speciale haakjes of jute touw. Mijn voorkeur gaat uit naar jute touw, dat je vastmaakt met strikjes, zodat je ze hier en daar nog eens wat strakker of losser kan maken mocht het nodig zijn.

Ik raad het zelf wel aan om de Monstera zodra hij wat breder wordt meteen op te binden. Dit heb ik met de grote Monstera destijds niet gedaan en daardoor kreeg ik hem eigenlijk nooit meer mooi bij elkaar!

Mag je de luchtwortels van een Monstera afknippen?

Wat zijn nou die luchtwortels? Nou, dat zijn die lichtbruine houtachtige slierten die op sommige plekken uit je Monstera groeien. Veel mensen vinden ze niet mooi en knippen ze af ( heb ik ook wel eens gedaan bij eentje die heel erg lang werd) maar ik zou hier wel mee uitkijken. Je plant heeft ze namelijk wel nodig! In de natuur gebruikt hij ze om te klimmen, maar hij heeft ze ook nodig om zuurstof en voedingsstoffen uit de lucht te halen. Ook zijn de luchtwortels een teken dat hij het heel erg goed doet!

Ze hebben nog wel eens de neiging om zich te hechten aan muren of aan je vloer, daarom is het een goed idee om de plant regelmatig te draaien, of ze in de pot te stoppen, zodat ze in de grond kunnen groeien. Maar afknippen mag je dus echt niet doen.

Luchtwortel Monstera afknippen

Waarom vind ik de Monstera zo’n geweldige plant?

Ik krijg regelmatig de vraag waarom ik die Monstera’s nou zo geweldig vind. Tja, ik weet het ook niet. Ik vind ze gewoon echt prachtig! Ze vallen overal op met hun mooie grote bladeren, zeker als ze gaten hebben en ik vind ze ergens ook heel sierlijk. Ik word er gewoon echt heel erg blij van als ik ze zie! Haha!

Wist je trouwens dat deze planten ook heel veel in dierentuinen worden gebruikt? Let maar eens op, daar kom je namelijk de prachtigste exemplaren met enorme bladeren tegen!

Monstera stekken doe je zo.

Goed, nou, door naar waar voor jullie gekomen zijn, want hoe doe je dat nou precies? Die Monstera stekken? Hieronder leg ik het je uit!

Wanneer kun je een Monstera stekken?

Nu moet ik er wel bij zeggen, dat het vaak even duurt voordat je een Monstera kunt stekken. Je kunt een Monstera namelijk pas stekken als de plant luchtwortels heeft aangemaakt. Het is wel mogelijk om een Monstera zonder luchtwortels te stekken, alleen dit duurt veel langer en is lang niet altijd succesvol. Dan heb je dus voor niets een stuk van je mooie plant eraf gehaald. Wortels kunnen wel uit de stam groeien, maar de meeste wortels groeien namelijk uit de luchtwortel en daarvoor hebben ze natuurlijk wel een stukje luchtwortel nodig. Ik stek de Monstera’s hier dus altijd pas als ze een mooie stevige luchtwortel hebben!

Verder is er niet echt een regel voor wanneer je het moet doen. Het schijnt beter in de zomer te kunnen, maar de Monsterastek die ik in de winter gestekt heb, is de mooiste en sterkste van allemaal. Dus ik denk niet dat dat heel veel uitmaakt.

Monstera stek in vaas

Wat heb je nodig om een Monstera te stekken?

  • een scherp mes.
  • een vaas met schoon (regen)water.

Het stekken van een Monstera is echt heel simpel. Je gaat bij je plant op zoek naar een plek waar een mooie luchtwortel uit steekt en waar bijvoorbeeld twee mooie bladeren boven zitten. Nu neem je je scherpe en vooral schone mes en dan snijd je de stek ONDER de luchtwortel af. Niet gaan zitten zagen, gewoon netjes doorsnijden werkt het beste.

De stek spoel je even af onder de kraan en dan zet je hem in de vaas met schoon water. Ik zet ze meestal op een lichte plek, maar niet direct in de zon. Zorg ervoor dat luchtwortel goed onder water zit, hier moeten tenslotte de wortels uitgroeien.

En dan? Tja, dan moet je geduld hebben! De eerste wortels komen meestal na een dag of vier tot een week en het is het beste om ze toch even te laten staan tot ze flink veel wortels hebben gemaakt. Ik heb die winterstek die ik hierboven al eens beschreef echt een behoorlijke tijd laten staan en daarna in de grond gezet en hij deed het meteen geweldig.

Het water verschoon ik iedere keer als ik zie dat het vies is. Een klein beetje troebel geeft niet, maar het water moet niet smerig zijn, omdat de wortels dan kunnen gaan rotten.

Als er een flink aantal mooie wortels aanzitten, dan kun je de Monstera in een pot zetten, met verse potgrond. Eventueel kun je er meteen voor kiezen om er een mosstok bij te zetten, zodat hij mooi omhoog kan groeien, maar dit hoeft uiteraard niet!

Zo, dit was alles wat ik weet over Monstera stekken en alles wat daaromheen komt. Wat ik hierboven heb verteld is wat voor mij werkt en wat ik zo uit mijn hoofd over Monstera’s weet. Dus wat bij mij werkt, hoeft niet voor iedereen te werken!

 

Misschien vind je dit ook leuk

1 comment

Suzanne 20 januari 2022 - 22:13

Hoihoi! Mijn stekje met luchtwortel staat al bijna vier weken in t water en er zijn nog steeds geen wortels aan gekomen, weet jij waar dit door zou kunnen komen?

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.