Hoe milieubewust leven wij eigenlijk?

by Tamara

Het is de laatste tijd steeds vaker in het nieuws. Het gaat niet zo goed met de aarde, er komt steeds meer afval overal en NU is het moment om in te grijpen. Een nieuwsbericht wat mij heel veel zorgen baarde was bijvoorbeeld eentje van een tijdje geleden.  over dat er op het diepste punt van de oceaan ( Marianen Trog) plastic werd aangetroffen. Dat zette me toch wel een beetje aan het denken. Zijn er dan helemaal geen plekken meer op aarde waar je geen afval van ons tegenkomt? Maar ik wees ook met de vinger naar mezelf, want behalve dat vier kinderen hebben niet echt heel erg goed is voor het milieu, zijn we hier in huis ook niet zo milieubewust bezig. Wat we al wel doen en wat niet? En welke producten kunnen bijdragen aan het minder belasten van het milieu? (Denk bijvoorbeeld aan andere luiers (verderop in dit artikel vertel ik jullie over Pampers Pure Protection), minder plastic zakjes, hergebruiken.) Dat vertel ik jullie in deze blog.

Wat doen wij momenteel om bij te dragen aan een beter milieu?

Als ik hier in huis om me heen kijk, terwijl ik mezelf deze vraag stel, dan schaam ik me stiekem best een beetje. Naast me op tafel staat een drinkpakje met een plastic rietje, ik heb net vanmorgen groenten gekocht in een plastic zakje en aan de andere kant van de tafel staat nog een half broodje met daarop een plakje worst. Daarnaast heb ik nog één kind in de luiers en koop ik regelmatig nieuwe kleding voor allemaal. Dus ja.. Ik kan niet zeggen dat wij het zo goed doen, want dat is niet zo. In de komende periode wil ik hier verandering in brengen. Als gezin van zes is het logisch dat je veel afval hebt, maar zoveel afval als wij hebben is volgens mij niet helemaal normaal. Wat we gaan doen om dit te bereiken? Dat lees je hieronder.

Afval scheiden.

Wij hebben vier containers bij ons huis staan. Eentje voor plastic en drinkkartons, eentje voor papier, eentje voor GFT-afval en eentje voor restafval. Nu lukt het meestal wel om dingen te scheiden, maar er gaan een aantal dingen niet helemaal goed. Het papier lukt prima, de papiercontainer zit hier altijd helemaal stampvol na een maand en dat is allemaal netjes gescheiden, dus dat is top. Het plastic lukt over het algemeen ook wel. Soms glipt er wel eens wat tussendoor en komt het bij het restafval terecht, maar over het algemeen gaat het goed. Het enige waar we wel winst mee kunnen behalen is het beter scheiden van het gft afval en het rest afval. We gebruiken de GFT bak eigenlijk amper en dat is zonde, want het scheelt een heleboel ruimte als je bijvoorbeeld je eten dat over is in de bak gooit en niet in de prullenbak. Dus dat wil ik gaan veranderen.

Pampers Pure protection gebruiken.

Nog een dingetje hier zijn de luiers. Gelukkig hebben we maar één kind dat luiers draagt, maar die zorgt alsnog voor een heleboel afval. Nu kreeg ik van Pampers een pak Pampers Pure Protection luiers en een pak Pampers Aqua Pure babydoekjes om te testen. Dit zijn luiers met 0% parfum, geen latex en geen chloormiddelen. Nu hebben mijn kinderen allemaal een hele gevoelige huid en ik vind het best wel eng om een ander soort luier te proberen. We gebruiken sinds de geboorte van Sarah eigenlijk standaard Pampers Premium Protection en die bevallen heel goed. Geen doorgelekte luiers meer en geen zere billetjes.

Maar naar deze luiers was ik stiekem wel benieuwd. Hoe fijn zou het zijn om luiers te gebruiken, die goed zijn voor je baby en daarnaast beter voor het milieu dan gewone luiers? Daarnaast ben ik nogal merkvast wat doekjes betreft ( Pampers sensitive billendoekjes zijn hier favoriet.) dus ik was ook wel benieuwd naar de nieuwe Pampers Aqua Pure babydoekjes.

Misschien ligt het aan mij, maar de luiers voelen lichter aan dan ‘gewone’ luiers. Ze voelen heel zacht aan, een beetje zoals een katoenen romper ( ik wist geen betere vergelijking haha). Toen ik op de verpakking keek was dat trouwens wel logisch, want ze zijn ook daadwerkelijk gemaakt van Premium katoen. Er zit voldoende rek in en de pasvorm is goed. Wat mij ook opvalt is dat er niet zo’n typische luier geur aan de luiers zit. Dat klinkt heel gek, maar sommige luiers hebben echt zo’n chemische geur die je meteen ruikt wanneer je het pak opent. Dat hebben deze dus niet.

Ik heb bij Sarah de luiers getest tot het pak leeg was en ik ben heel erg enthousiast. De luiers zitten goed, zijn lekker zacht en lekken niet door. Gedurende de nacht blijft ze ook helemaal droog en dat terwijl ze echt heel erg veel beweegt in haar slaap haha!

De Pampers Aqua Pure babydoekjes zijn ook een aanrader. Ze zijn lekker stevig, niet te nat en ze doen hun werk helemaal prima! Ik mis alleen iets van ribbeltjes of figuurtjes haha. Ik heb altijd het idee dat ze dan wat meer ‘vuil’ meenemen ofzo. Maar dat kan ook aan mij liggen! Haha!

Minder troep kopen.

Dit is wel een dingetje, want ik ben een ontzettende hoarder en  koop gewoon heel erg veel spullen. Wat voor spullen ik dan koop? Nou vooral heel erg veel kleding. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor de kinderen en voor mijn vriend. Mijn vriend doet het anders, hij koopt heel erg veel dingen zoals speelgoed en leuke hebbedingetjes voor ze. Dit wil ik in de komende tijd ook zeker flink gaan verminderen. We geven veel te veel geld uit aan dingen die we wel willen hebben maar eigenlijk helemaal niet nodig hebben.

Meer hergebruiken of anders recyclen.

Nog iets dat hier niet zo goed gaat is dat wel heel veel dingen gewoon weggooien als we ze niet meer gebruiken, terwijl ze nog prima zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kleding, aan speelgoed, maar ook aan bijvoorbeeld de bank die vorig jaar naar de stort ging terwijl hij nog prima was. Het stomme is dat ik wel heel vaak een poging doe om dingen te verkopen, maar ja.. Dan vind ik het weer zo’n gedoe met versturen enzo.. Haha. Het gevolg daarvan is dat ik een hok vol spullen heb die ik wil verkopen, maar waarvan ik steeds vergeet dat ik ze te koop moet zetten. Daar ga ik ook verandering in brengen, want het is zonde om het allemaal weg te gooien!

Het klinkt allemaal niet zo moeilijk en ik hoop dat ik dit ook zo ga ervaren. Over een tijdje hoop ik jullie een update te geven over hoe ons project gaat en of het ons lukt om iets minder afval te produceren en wat minder spullen te kopen!

Wat doe jij voor het milieu? Vertel mij jouw #PureGoals onder dit artikel of op social media.

 

In samenwerking met Pampers.

 

 

Misschien vind je dit ook leuk

1 comment

Linda 7 mei 2019 - 12:51

Je kan speelgoed ook weg geven aan de kringloop of kijken of ze speelotheek ze nog wilt hebben…

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.