Hoe leer je een baby zelf te eten.

by Tamara

Wie mij al langer volgt weet dat ik een groot voorstander ben van het stimuleren van zelfredzaamheid bij mijn kinderen. Dat is niet omdat ik lui ben, (zoals bij het vorige artikel hierover werd gesuggereerd) maar wel omdat ik het gewoon heel erg belangrijk vind dat mijn kinderen zichzelf kunnen redden. Ik heb vier kinderen en ik heb gewoon niet altijd tijd om ze allemaal met alles te helpen. Daarom zijn we bij allemaal al heel vroeg begonnen met zelf uit een gewone beker drinken, zelf aan- en uitkleden, zelf met bestek eten en bijvoorbeeld zelf brood smeren. Hoe je zelf eten zoveel mogelijk stimuleert? Dat vertel ik in deze blog.

Vanaf welke leeftijd kun je beginnen je baby zelf te leren eten?

We zijn bij alle kinderen met 6 maanden begonnen met het aanbieden van gepureerd vast voedsel zoals fruit, groente en pap. Inmiddels zijn we gestopt met het geven van gepureerd eten en pap aan Sarah, omdat ze dit niet meer lekker vindt. Wat ze nog wel van een lepeltje eet is yoghurt. Dat lust ze dan weer wel!

Bij mijn andere kinderen gaf ik vaak wat gewone volle yoghurt. Maar ik zag in de winkel dat er nu ook NaturNes Bio van Nestlé is. Dit is een zuivelhapje die speciaal ontwikkeld is voor baby’s. Het bestaat uit biologische en natuurlijke ingrediënten en bevat geen toegevoegde suikers! We doen een beetje op een lepeltje en geven het lepeltje vervolgens aan haar. De eerste paar keren moest ze een beetje wennen aan de smaak, maar nu vindt ze het heerlijk. Wat ook erg handig is, is dat het product niet in de koelkast hoeft. Het is dus ook erg handig om mee te nemen als je een dagje weg gaat!

Lees hier het artikel over de eerste vaste hapjes van Sarah.

Nadat ze een beetje gewend waren aan de smaken van verschillende soorten zacht eten, ben ik bij al mijn kinderen begonnen met het aanbieden van voedsel dat ze zelf konden vasthouden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan broodkorstjes, stronkjes gestoomde broccoli, banaan en zacht fruit. Maar dus ook bijvoorbeeld een lepeltje met iets erop. Baby’s hebben van nature de reflex om alles in hun mond te stoppen. Ik noem de mond van een baby wel eens voor de grap een derde oog. Ze zien hier dan misschien niet mee, maar ze kunnen er goed mee onderzoeken en ontdekken. Was ik bij mijn eerste nog panisch zijn speelgoed dat op de grond was gevallen, aan het uitwassen, zo zat Sarah op vakantie ineens zand te eten. (Ja, dat heb ik natuurlijk wel braaf weer uit haar mond gehaald. Zo erg is het nou ook weer niet).

Maar een baby heeft toch nog geen tanden?

Er wordt vaak gedacht dat een baby pas zelf kan eten wanneer ze tandjes hebben. Anders kunnen ze immers niet kauwen? Nee, dat klopt. Maar die kaakjes van baby’s zijn behoorlijk sterk en daarom kun je ze best wel wat dingen geven waar ze op kunnen sabbelen en een beetje kauwen. Dingen zoals brood worden heel erg zacht wanneer het nat wordt en daardoor kan je baby het makkelijk doorslikken.

Wat geven wij Sarah dat ze zelf kan eten?

Sarah is dol op eten. Echt, geef haar eten en ze is direct helemaal gelukkig. Bij Lauren was dat een stuk moeilijker. Die vond bijvoeding niks aan en had er ook totaal geen interesse in. We geven Sarah onder andere de volgende dingen:

  • Stronkjes gestoomde broccoli.
  • Gestoomde sperziebonen.
  • Komkommer. (Hierbij zuigt ze het binnenste stukje eruit en sabbelt ze op de rest)
  • Broodkorstjes.
  • Volle Yoghurt of de Naturnes Bio van Nestlé.
  • Peer.
  • Banaan. Bananen zijn glibberig. Daarom snijd ik altijd de schil van het topje eraf en geef haar vervolgens de banaan gewoon met schil. Elke keer als ze een stukje op heeft, snijd ik er weer een reepje schil af.
  • Gestoomde wortel.

Wat vind Sarah van het zelf eten?

Wij merken dat nu Sarah zelf wat kan eten, dat ze veel meer eet en het eten ook leuker vindt. Ze vindt gepureerd fruit bijvoorbeeld echt helemaal niet lekker en dat spuugt ze ook meteen weer uit, terwijl ze hetzelfde fruit, maar dan in stukjes, wel heerlijk vindt. Dus heb je een baby die niet zo goed eet, dan is dit misschien wel een aanrader!

 

In samenwerking met Nestlé babyvoeding.

 

 

 

Advertisement

Misschien vind je dit ook leuk

1 comment

Natasja 24 juni 2018 - 08:44

Leuk om te lezen! Je moet wel tegen een knoeiboel kunnen, haha! We gaan Isabelle ook steeds meer zelf dingen geven. Ik vind zelfredzaamheid ook belangrijk, ongeacht of je 1 kind of meerdere kinderen hebt.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.