Hoe leer ik mijn kind om te gaan met geld?

by Tamara

Laat ik eerst maar eens toegeven dat ik mijn kinderen misschien af en toe een beetje teveel verwen. Ik word er zo blij van als ze helemaal gelukkig zijn met een nieuwe auto of nieuwe kleren ofo. Maar, de laatste tijd heeft vooral Maxim door dat slijmen heel goed werkt bij mama en als dat niet werkt, dan roept hij : ‘Nou! Dan ga ikke papa wel vragen!’ Als er 1 ding is waar Richard gek op is, is het wel zijn kinderen en ze worden af en toe dan ook vreselijk verwend. Aangezien het de laatste tijd voor mijn gevoel een beetje de spuigaten uit begon te lopen, besloot ik Maxim maar eens te leren wat de waarde is van geld.

Voor het winkelen eerst maar even lekker ontbijten !

Voor het winkelen eerst maar even lekker ontbijten !

 

We hebben voor alledrie de kinderen een spaarrekening waar we elke maand geld op storten + af en toe een extraatje. Hier mogen ze niet aanzitten totdat ze een jaar of 18 zijn. Dus vooruit, hij kreeg 4 muntjes van een euro en daarvan mocht hij helemaal doen wat hij zelf wilde, speelgoed uitzoeken, milks

hake kopen, een onderbroek kopen, weet ik het. Maar hij mocht niet meer dan 4 euro uitgeven.

Zodra meneer het woord speelgoed hoorde rende hij naar de bart smit. Ok hij kan natuurlijk nog niet lezen dus toen hij meteen op het playmobil afrende en een grote door met dinoeiland pakte, wees ik hem eerst maar aan waar de kleine doosjes stonden. ‘Maar dino eiland isse ook een kleine doos!’ sputterde hij nog. Tussen de kleine doosjes zag hij niks wat hij leuk vond en toen hij met zijn armen over elkaar ging staan en boos begon te mokken, besloot ik dat het tijd was voor de volgende winkel.

Maar mama! Die is ook klein!!

Maar mama! Die is ook klein!!

Bij kruidvat zag hii in de uitverkoop hoek weer doosjes playmobil liggen. Ze waren wel 6 euro. Hij pakte er 1 en zei dat hij die ging kopen. Dus ik wees hem het prijsje aan en liet hem zijn muntjes tellen. Nee, weer niet genoeg. Weer werd hij een beetje boos. Maar toen hij verder niks zag wat hij leuk vond, gingen we maar verder naar de Blokker.

Hier zag hij een grote bak vol met kleine doosjes playmobil van 3 euro per stuk. Hij keek in de bak, vroeg of hij genoeg had en daarna pakte hij lachend 3 doosjes uit de bak. Een piraat, een motor en een paard. Toen ik zei dat hij maar genoeg centjes had voor 1, zei hij heel slim: ‘ ja maar Flosje en zusje moeten ook cadeautje!’ Ok vooruit, dit vond ik zo lief, dat hij zijn eigen doosje moest betalen en ik de voor Floris en Lauren betaalde.

Toen we op de fiets terug zaten vroeg ik of hij blij was met zijn speelgoed en hij zei: ‘ Jaaaa! En ikke thuis papa vragen voor dinoeiland! En alsjeblieft zeggen!’

Tja…

 

Ben jij ook bewust bezig met je kinderen om te laten gaan met geld?

Misschien vind je dit ook leuk

18 comments

Daniëlle 20 september 2015 - 22:27

Wat een slimmerd! Hahahaha.

Reply
Carlijn 16 september 2015 - 04:19

Wat goed dat je dit zo hebt aangepakt. Lijkt me vooral de kunst om voet bij stuk te houden en niet overstag te gaan als hij echt echt iets wil hebben dat duurder is dan zijn vier muntjes. Die poppetjes bij Blokker tellen niet want dat waren cadeautjes 😉

Reply
angelique 15 september 2015 - 21:09

Zo één heb ik er hier ook! Keano krijgt van ons alle 5 centjes wij hebben bijna nooit los geld dus de keren dat hij dit krijgt is zelden (tenzij je oma heet dan duw je je kleinkind gewoon bijna elke week 2 euro in z’n handen) laat vroeg hij of hij genoeg had voor een auto. We hebben z’n potje leeg gehaald en ja hoor meneer had 10 euro bij elkaar. Of we dan niet naar de winkel konden, zo gezegd zo gedaan. Wat wij hadden gedaan was alle lego uit de schappen halen die hij WEL kon betalen, zo is de keuze wat overzichtelijker en lijkt het toch alsof hij zelf heel veel keus had! Die lego auto is dan ook de enige die nog helemaal heel is want “heb ik zelf gespaard!”

Reply
Simone 15 september 2015 - 16:58

Haha, heel goed. Je kan hier niet vroeg genoeg mee beginnen denk ik :).

Reply
Christel 15 september 2015 - 14:54

We proberen het wel, we hebben een dochter van bijna 9 en een een zoon van 6. Onze dochter is heel wijs aan het sparen. En vraagt regelmatig of ze klusjes mag doen voor geld. Onze zoon die heeft het al in zijn hoofd al 10x uitgegeven.

Reply
lin mommysworld 15 september 2015 - 13:17

haha slimmerd !! Wel heel erg lief dat hij voor broertje en zusje ook wilde 😉

Reply
Samantha 15 september 2015 - 11:35

Ja beetje bij beetje probeer ik het onder de aandacht te brengen. Ik moet soms ook de rem er op zetten want ik vind het heerlijk om ze verwennen met leuke dingetjes ??

Reply
Channah 15 september 2015 - 11:04

Haha, wat een slim mannetje! En heel goed om ze zo jong al bewust te maken van de waarde van geld. Kan je niet vroeg genoeg mee beginnen 😉

Reply
Malou 15 september 2015 - 11:01

Nog niet, maar dat lijkt me best lastig eigenlijk. Ik vind dit wel een mooie manier 🙂

Reply
Debby Riemens 15 september 2015 - 10:08

Wij hebben ook al een spaarrekening en spaarpot voor Max. Maar dit is wel een goed idee over een paar jaar. Ze moeten er meteen goed mee leren om gaan.

Reply
janske 15 september 2015 - 10:04

Wat goed zeg. ..zoo leert hij het wel inderdaad ?

Reply
Lieke 15 september 2015 - 09:53

Wat een goed idee! Goed ook om er al vroeg mee te beginnen zodat ze er als snel mee om leren gaan. Is zeker ook mijn planning!

Reply
Elianne 15 september 2015 - 09:47

Hier krijgt ze ook regelmatig geld. Alleen dan een euro ofzo ze is 2 en het enige waar ze het aan uit geeft is een ijsje haha dus ze heeft eigenlijk vaak zat geld. Maar ze kan ook sparen dan krijgt ze geld en moet het meteen in de spaarpot. Ik vind het er belangrijk want mijn ouders hebben mij niet leren om gaan met geld waardoor ik al een aantal problemen heb gehad na 5 jaar op mezelf wonen is dit gelukkig helemaal goed gekomen met flink oefenen. Dit wil ik absoluut niet voor Silvie dus ben er al optijd mee begonnen.

Reply
Simone 15 september 2015 - 09:24

Het dinoeiland dan maar in de decembermaand? 😉
Maar ik denk dat je dit goed aanpakt. Leuke oefening om ze erachter te laten komen wat de waarde van geld is. En dat ze niet altijd het mooiste en grootste kunnen kiezen.

Reply
Vlijtig Liesje 15 september 2015 - 09:12

Ja absoluut! Ik wil echt graag dat ze dit goed leren, zodat ze later niet in de problemen komen en schulden maken.

Reply
Charlotte 15 september 2015 - 08:34

Lijkt me erg moeilijk… nu is ze nog erg jong maar als ze ouder is dan wil ik haar zeker leren om te sparen en voorzichtig om te gaan met geld.

Reply
Sylvie 15 september 2015 - 07:38

Haha aah die Maxim 🙂 Ben wel benieuwd of dat dinoeiland er uiteindelijk komt!

Reply
Bien 15 september 2015 - 07:29

Haha geweldig! Leuk idee, mijn dochter is er nog net iets te jong voor maar ga zo iets zeker eens doen als ze wat ouder is! Heel goed om al vroeg de waarde van geld te leren!

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.