Hoe ik van bloggen mijn baan maakte.

by Tamara
bloggen als baan

Bloggen als baan, tja.. Door heel veel mensen wordt er altijd een beetje gek tegenaan gekeken als je zegt dat je blog ook echt je werk is. Om maar even een voorbeeld te noemen, laatst was ik in gesprek met een hypotheekadviseur en was ik eerst een hele poos aan het uitleggen hoe je nou geld verdient met bloggen, voordat we eindelijk over konden gaan naar de vraag waarvoor ik belde. Ik denk overigens dat hij het na mijn uitleg nog niet snapte, want hij begon er een paar keer opnieuw over haha. Maar van bloggen de baan maken, hoe doe je dat nou eigenlijk? Waar moet je allemaal rekening mee houden en misschien nog wel belangrijker, hoe kom je aan al die opdrachten? Ik vertel jullie vandaag hoe ik dat allemaal doe!

Hoe ik van bloggen mijn baan maakte.

Allereerst is het misschien wel leuk om te weten dat ik nooit ben begonnen met bloggen om er geld mee te verdienen. Ik denk dat dat ook echt geen goede reden is om een blog te beginnen aangezien je dat nog flink tegen gaat vallen. In de eerste week dat mijn blog online stond kreeg ik een aanvraag voor een betaalde opdracht binnen. Ik heb toen behoorlijk getwijfeld, geld verdienen met bloggen? Dat kan toch helemaal niet? Ja, misschien als je een enooooorm grote blogger bent met tienduizenden bezoekers per dag, maar toch niet als je, zoals ik toen, op 70 bezoekers per dag zat? Na wat overleggen boden ze 40 euro, wat ik echt een fantastisch bedrag vond. Ik bedoel, weet ik veel, ik dacht dat dat heel hoog was. Je schrijft een artikel en krijgt 40 euro. Klaar.

Het balletje ging rollen.

Ik weet niet meer precies wanneer het gebeurde, maar ineens begon ik steeds wat meer verzoekjes voor samenwerking te krijgen. Vaak van webshops die me wat wilden laten reviewen, maar soms ook opdrachtgevers die er wat voor wilden betalen. De eerste paar keer zei ik tegen elke 50 euro ja, maar na een tijdje begon mijn site wat te groeien en vond ik dat mijn artikelen wel wat meer waard waren dan een paar tientjes. Op zo’n moment is het dus tijd om je tarief te gaan bepalen. Er is een bepaalde formule voor die veel in bloggersland gebruikt wordt ( 50 euro plus 10 euro extra voor elke 1000 unieke bezoekers per maand, bedacht door Lisanne) , maar ik vind niet dat die in alle gevallen op gaat. Die formule is namelijk gebaseerd op het aantal bezoekers die in één maand je blog bezoeken. Het zegt dus helemaal niks over het aantal personen die die betaalde post die jij schrijft lezen. Ik heb toen besloten dat ik 100 euro wel een mooi bedrag vond en ik heb een hele lange tijd opdrachten gemaakt voor 100 euro per stuk. Inmiddels is mijn tarief wel ieeeeetsje hoger, maar ik hoef nog steeds geen wereldbedrag voor een blog.


Wanneer schrijf je je in bij de Kamer van Koophandel als blogger?

Vanaf dat ik wat begon te verdienen met mijn blog heb ik mezelf een doel gegeven. Als ik rond de 500 euro per maand verdiende aan mijn blog en minimaal 20.000 bezoekers had, dan zou ik me  inschrijven bij de Kamer van Koophandel en dus echt een bedrijf van mijn blog maken. Nou moet ik zeggen dat zo’n stap best wel heel erg spannend is, ik heb me van te voren zo goed mogelijk proberen in te lezen, maar dat is best wel heel lastig aangezien er niet zo heel erg veel informatie over bloggen als baan te vinden is op het internet. Toch nam ik vorig jaar december na ongeveer 9 maanden bloggen de grote stap om me in te schrijven. Ik had verwacht dat het niet anders zou zijn wanneer ik mijn blog zou inschrijven, maar het voelde op de één of andere manier ineens een stuk serieuzer.

Hoe kom je aan betaalde opdrachten voor je blog?

Goed, dan heb je je dus ingeschreven, maar zonder betaalde opdrachten heeft die inschrijving natuurlijk geen nut! Hoe kom je nou aan betaalde opdrachten voor je blog? Er zijn een heleboel verschillende manieren om inkomsten te krijgen.

  • Bedrijven die jou mailen. Dit is de makkelijkste manier. Bedrijven mailen jou met de vraag of je een samenwerking wilt doen in wat voor vorm dan ook. Je stuurt je mediakit ( hierin staat alle informatie over je blog, je statistieken en je bereik op social media) plus het tarief dat jij voor die opdracht wilt ontvangen. Dit is de makkelijkste manier omdat je hier, behalve informatie sturen en onderhandelen, niks voor hoeft te doen.
  • Samenwerken met andere bloggers. Een andere manier is het delen van opdrachten met andere bloggers. Bijvoorbeeld: Ik heb een leuke opdracht en ik weet dat die opdracht ook heel goed bij de site van ‘blogger X’ past, dan mail ik na afronding van de samenwerking de opdrachtgever met de vraag of hij nog meer bloggers zoekt, of ik geef het e-mailadres van het bedrijf rechtstreeks aan de blogger zodat diegene hem zelf kan mailen. Nu moet ik zeggen dat de bloggers waarmee ik opdrachten uitwissel echt op één hand te tellen zijn.
  • Pitchen op opdrachten. Je hebt organisaties zoals TIM waar je kunt reageren op opdrachten die bij je blog passen. Nadat de aanmelddatum voor een blog verlopen is, krijg je vanzelf een mail of je de campagne wel of niet mag doen.
  • Een mediabureau. Een mediabureau is ook een manier om inkomsten binnen te halen met je blog. Zie je die leuke banners die in de header en sidebar van mijn blog staan? Die worden geregeld door mijn mediabureau.
  • Een influencer marketing bureau. Ik heb een samenwerking met een heel leuk influencer marketing bureau dat af en toe op zoek gaat naar leuke opdrachten voor mijn site. Ook een hele fijne manier om aan opdrachten te komen.

Ongetwijfeld zijn er nog veel meer manieren om opdrachten binnen te halen, maar mijn inkomsten komen door de bovenstaande 5 manieren.

Dan is je blog je bedrijf, waar moet je rekening mee houden?

Je hebt je blog ingeschreven er stromen een heleboel opdrachten binnen en je denkt: ‘En nu?’ Ja, een heleboel eigenlijk. Want nu je blog je bedrijf is, heb je er een heleboel werkzaamheden en verantwoordelijkheden bij gekregen. Bijvoorbeeld:

  • Het versturen van facturen. Leuk die betaalde opdrachten, maar je moet natuurlijk wel een factuur kunnen sturen. Ik maak momenteel gebruik van een online programma dat Moneybird heet. Hierin kun je heel makkelijk facturen aanmaken en aanpassen. Ook kun je hiermee heel makkelijk herinneringen sturen als er weer eens niet op tijd betaald wordt, (want dat gebeurt nog al eens.)
  • Het bijhouden van een administratie. Hier ben ik dus heel erg slecht in. Ik heb een map waarin ik al mijn bonnetjes enzo bewaar en moneybird helpt me dus met het bijhouden van alle facturen, maar ik zit eraan te denken om volgend jaar een boekhouder in te huren om me eens in de zoveel tijd eens te helpen.
  • Kwartaal aangifte doen. De belastingdienst is iets waar je niet onderuit komt als je een bedrijf hebt. Sterker nog, je doet er goed aan om ze de vriend te houden. Één keer in het kwartaal moet je aangifte doen en aan het einde van je aangifte zie je dan een bedrag dat je moet betalen. Ik had hiermee een leuke beginnersfout trouwens. Ik had 3 euro te weinig overgemaakt omdat ik het bedrag niet goed opgeschreven had. Gevolg was dat ik 50 euro boete plus 3 hele euro moest betalen.
  • Een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Dit is iets waar ik nog over twijfel. Momenteel heb ik geen arbeidsongeschiktheidsverzekering omdat alle inkomsten van mijn blog gewoon ‘extra’ zijn. We hoeven niet rond te komen van het geld van mijn blog en als ik dus geen inkomsten zou hebben, door bijvoorbeeld een ongeval, zou dat geen ramp zijn.

 

Ik zie dat het alweer een hele lange blog is geworden en ik heb getwijfeld of ik het niet gewoon moest opsplitsen in meerdere blogs, maar omdat ik hier altijd zo ontzettend veel vragen over krijg, denk ik dat het makkelijker is als alles gewoon bij elkaar staat! Mochten jullie nog vragen hebben mogen jullie mij natuurlijk altijd mailen op Tamara@themommydiaries.nl. Maar ik waarschuw je alvast, ik weet ook niet alles 

Misschien vind je dit ook leuk

8 comments

Jessica 24 december 2016 - 18:12

Goede tips heb je gegeven. Dank je wel!

Reply
Deb 23 december 2016 - 19:58

Hele goeie tips. Ik had na een week niet zoveel bezoekers hoor dus dat deed je toen al heel goed

Reply
Melanie 23 december 2016 - 19:32

Leuk om te lezen. Ik ga je informatie onthouden.

Reply
Monica 23 december 2016 - 18:49

Omg had je na 1 week al 70 bezoekers?? Dat doe je wel heel goed hoor. Wou dat ik dat had. Ik blog nu een jaar maar het gaat niet super snel. Er zijn vast nog dingen die ik fout doe.

Reply
Jess 23 december 2016 - 15:51

Handig om eens alles bij elkaar te zien staan. Nog niet veel betaalde samenwerkingen gedaan, maar wie weet.

Reply
Nathalie 23 december 2016 - 13:27

Super leuk om te lezen!
Heb er nog niets mee te maken… de ‘Lisanne’ formule gebruik ik nog wel, als kleine blogger.
Durf echt nog geen € 100,– te vragen, maar goed heb ook slechts een paar duizend unieke bezoekers.

Reply
Henrieke 23 december 2016 - 12:44

Leuk artikeltje. Wat mij betreft was het niet te lang en zou ik het zeker niet korter willen lezen dan dit. 🙂

Reply
Liess 23 december 2016 - 11:48

Heb ik verder niks mee te maken maar toch benieuwd… jouw inkomen kan natuurlijk zo wegvallen…ik bedoel je geld verdienen met bloggen is niet zo stabiel als de gemiddelde baan bij een baas… dat neem je neem ik aan niet mee als inkomen als je een hypotheek aanvraagt toch?

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.