Hoe ik onze kleine tuin heel gezellig maakte!

by Tamara

Zoals jullie misschien wel weten hebben we vorig jaar een huis gekocht met een wat kleinere tuin. Nu kreeg ik daar een heleboel reacties op als: “wat moet je nou zonder tuin?’ en ‘Met een kleine tuin kun je helemaal niks.’ Nou, in deze blog zal ik jullie het tegendeel bewijzen, want onze kleine tuin is niet alleen heel erg gezellig, het is ook een ontzettend fijne plek om te zitten en te spelen!

Hoe richt ik een kleine tuin in?

Bij ons oude huis was onze achtertuin ongeveer dubbel zo groot als onze tuin nu en die tuin was eigenlijk altijd een chaos. Er lag veel troep, veel speelgoed dat de kinderen mee naar buiten sleepten en wat we ook deden, het leek maar niet echt gezellig te worden. Ik moet eerlijk toegeven dat ik het in het begin best wel lastig vond om iets van onze kleine tuin te maken, wat alles wat ik erin zette, leek al snel heel rommelig te worden.

Toen de trampoline nog in de tuin stond!

Ook zijn er dingen die je gewoon niet kwijt kunt in je kleine tuin. We hadden er bijvoorbeeld een trampoline staan, maar die is inmiddels verhuisd naar de garage, omdat hij teveel plek in nam. Een zwembad kan wel, en die hebben we ook een tijdje gehad, alleen dan moeten we wel een beetje verschuiven.

Welke tuinmeubels passen er in een kleine tuin?

Wat ik heb gedaan, is gekeken naar wat we belangrijk vonden in de tuin en dat waren een aantal fijne plekjes om buiten te kunnen zitten en te liggen. Dus we hebben onze loungeset achterin de hoek neergezet en de hangstoel die we van Kees Smit Tuinmeubelen kregen, staat bij de muur, tussen de moestuinbak en de citroenboom. Aan de andere kant hebben we nog een hangmat staan, die heel veel gebruikt wordt, maar die eventueel ingeklapt kan kan worden als we een zwembad neerzetten.

Dus zo hebben we genoeg zitplekjes, maar ook nog genoeg ruimte om te spelen.

 

Groen in een kleine tuin.

Een tuin zonder planten, dat kan voor mij als plantenliefhebber natuurlijk niet. Echter gaan we de tuin over een paar jaar pas echt aanpakken en moest ik nu dus even een tussenoplossing zoeken. Een tijdje geleden maakte ik een moestuinbak van oude planken die we nog hadden van het oude stapelbed van de jongens. Hier groeit inmiddels vanalles in, van courgettes tot aardbeien en cherrytomaatjes! Hij staat helemaal vol en de kinderen vinden het ontzettend leuk! Daarnaast heb ik overal bakken met bloeiende planten neergezet. Aan de schutting hangen hangbakken met felgekleurde crystanten, er staat een bak met gipskruid, een bloembak met allerlei soorten bloemen, een citroenboom die Maxim Herman genoemd heeft en een olijfboompje! Als we de tuin af hebben, willen we nog wat meer soorten planten terugbrengen in de tuin.

Mijn favoriete plekje in onze tuin.

Als ik heel eerlijk ben, mis ik onze oude tuin totaal niet. Ja, hij was groter, maar ik vind onze huidige tuin veel gezelliger. Als ik graag in de tuin wil werken of veel planten wil planten ofzo, dan kan ik mijn lol op in de voor en zijtuin, want die zijn namelijk heel groot. Als ik lekker wil zitten of als we willen barbecuen, dan kan dat in de achtertuin. Overigens heb ik één plek die echt favoriet is, en dan is de hangstoel. Ik wilde al jaren een handstoel in de tuin, maar kon er geen vinden die ik echt lekker vond zitten. De hangstoel die we nu hebben is de Manifesto Ortello Cocoon hangstoel van Kees Smit tuinmeubelen. Echt, deze stoel zit zo ontzettend fijn! Meteen de eerste keer dat ik erin ging zitten, wilde ik er niet meer uit komen. En daarnaast is hij nog heel erg mooi ook! Niet alleen ik, maar ook Richard en de kinderen zitten er regelmatig in! Ik heb er een aantal plantenbakken naast gezet, waaronder de citroenboom. Dus als je erin gaat zitten en je ogen sluit, is het net alsof je in zuid Frankrijk bent haha.

Hij was heel makkelijk in elkaar te zetten en Richard opperde al om hem in de winter op de slaapkamer neer te zetten, zodat we daar ook een relax plek hebben. Het is tenslotte zonde om hem buiten te laten staan.

Zijn er nog meer mensen met een kleine tuin? En vonden jullie het lastig om hem in te richten? Dit jaar gaan we overigens het balkon weer openmaken en begaanbaar maken. Dus dan hebben we nog een hele toffe zitplek! Inmiddels ben ik al druk ideetjes aan het opdoen voor de inrichting daarvan 😀 Maar mochten jullie nog tips hebben, dan hoor ik dat natuurlijk graag!

 

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.