Hoe ik borstvoeding in een week afbouwde.

by Tamara

Mijn borstvoeding record staat inmiddels op 23 maanden en is in handen van Floris. Ik grap wel eens dat wanneer ik niet zwanger was geraakt en ik dus niet gestopt was, hij vast zou drinken tot zijn 24ste!

Gelukkig is het niet zover gekomen, want toen ik opnieuw zwanger was van Lauren, zag ik het al niet zitten om 2 kinderen te voeden. Bovendien ging ik elke keer door de grond van de pijn als hij dronk en zat er voor mij niks anders op dan stoppen.

Eerst heb ik me een hele tijd ingelezen hoe ik het het best aan kon pakken. Zeker omdat Floris nog best vaak dronk. Namelijk in ee ochtend, middag, avond en nacht. Er stonden verschillende methodes op, van in 1 x weigeren tot heeeeeel langzaam minderen. Maar ik besloot een combinatie te doen en voeding voor voeding af te bouwen.

Ik begon met de ochtendvoeding, niet meer kroelen in bed, maar gewoon meteen eruit en eten . Dit ging eigenlijk heel makkelijk dus ik besloot ook de middagvoeding eraf te doen. Tja daar was meneer het niet mee eens. Brullend, wurmend en schreeuwend viel hij na een half uurtje in slaap. De volgende dag was dit 10 minuten en toen hij de dag daarna ‘gewoon’ ging slapen was het klaar voor de volgende stap. De avondvoeding.

Floris was vreselijk gehecht aan deze avondvoeding. Zodra je zei dat hij zo naar bed moest, deed hij zijn armpjes omhoog en juichte hij keeeeeeihard: ‘MELKIEEEEEE’. Ik wist dus van te voren al dat dit een drama zou worden.

Ik knuffelde wat met hem en hij ging meteen in zijn ‘drinkhouding’ liggen. Ik wiegde hem wat heen en weer en legde hem uit dat hij nu een grote jongen was en geen melkie meer nodig had.  De eerste paar keer lachte hij nog maar toen hij doorhad dat hij echt geen melk kreeg, was het brullen geblazen. Huilen huilen huilen. Het was zelfs zo erg dat hij aan het voeteneind van ons bed ging liggen en me boos aankeek. Net zolang tot hij in slaap viel. De volgende dag brulde hij een paar minuten alles bij elkaar en daarna keek hij me kwaad aan en ging slapen.

Die nacht werd hij wakker en ik bood hem uit gewoonte aan. Maar nee hoor, hij draaide zich om en sliep verder. Dat was wel een opluchting, want dat was wel iets waar ik het meeste tegenop had gekeken, de nachtvoeding afbouwen.

De nacht daarna gebeurde iets heel bijzonders. Hij sliep voor het allereerst een nacht door!!!! Nu wil ik niet zeggen dat kinderen die bv krijgen sowieso niet doorslapen, maar waarschijnlijk was hij do gewend aan die nachtvoeding dat hij het doorslapen even aan moest leren. Ergens was het wel jammer dat ik de keuze heb gemaakt om te stoppen en hij niet. Maar uiteindelijk gaf dit heel veel rust en was ik blij dat ik het stoppen doorgezet had!

Hoe zou jij dit gedaan hebben? Wachten tot je kind zelf klaar zou zijn met borst of flesvoeding? Of zelf besluiten af te bouwen.

Misschien vind je dit ook leuk

15 comments

Lisanne 11 september 2015 - 20:27

Ik heb er bewondering voor hoor, hoe je het hebt aangepakt! Daadkrachtig zoals hier boven mij al gezegd wordt… Je hebt die keus voor jezelf (en je kindje) gemaakt en dat lijkt me best even slikken. Ik moet er persoonlijk nog niet aan denken, dus heb echt respect voor je! Mooi om ook dit eens te lezen trouwens…

Reply
Benella 11 september 2015 - 19:32

Ik heb het langzaam afgebouwd bij 7 maanden omdat ik toen weer ging werken. In ongeveer 2 weken was het afgelopen, onze zoon heeft geen “ontwenningsverschijnselen” getoond, haha!

Reply
SoMama 11 september 2015 - 12:44

Knap hoor dat je het zo lang hebt volgehouden! Bij de eerste begon ik met borstvoeding, maar het werd alleen maar huilen van de kramp. Kwam volgens de dokter, de vk en het consultatiebureau echt niet door de borstvoeding, tot ik besloot te stoppen, begon met afbouwen maar meneer wilde de borst ineens ook niet meer. Kreeg vervolgens een heel ander kind, vrolijk en zonder kramp. Bij de tweede weer besloten borstvoeding te geven, maar zelfde verhaal. Huilend kind door de borstvoeding, toen eigenlijk ook heel snel gestopt, gewoon in één keer zonder af te bouwen (paar dagen stuwing en toen was het over). Hoe het kan geen idee, maar op flesvoeding had ik veel leukere kinderen!

Reply
Sylvie 11 september 2015 - 12:44

Ik herken me heel erg in jouw methode, alleen hebben wij i.p.v. de avondvoeding eerst de nachtvoeding eraf gehaald. En niet lang daarna werd Ivar ook niet meer ‘s avonds wakker voor een voeding! Toch wel even slikken…

Reply
Jennifer 11 september 2015 - 12:30

Ik denk ook nog niet aan stoppen, hoewel ik voor mezelf wel de grens van 1 jaar in gedachten had, maar ik weet eigenlijk niet zo goed waarom ik per se met precies 1 jaar zou moeten stoppen. Omdat hij dan een dreumes is, en ik borstvoeding eigenlijk voor baby’s vind? Ik denk dat zolang het binnenshuis is, ik ook nog wel even door kan gaan hoor. Heerlijk! Maar zodra het me tegen begint te staan denk ik wel dat ik samen met Melle ga kijken wat hij nog meer fijn vindt. Want er zijn zoveel andere manieren om zo’n intiem moment met je kindje te beleven. Ik vind samen douchen bijvoorbeeld ook altijd heerlijk. 🙂

Reply
Elisabeth 11 september 2015 - 11:53

Heel goed toch, dat je het zo kon afbouwen. Het is natuurlijk wel even wennen voor zo’n kindje, maar er zit niks anders op. Ik denk trouwens dat ik mijne ook gewend had aan ‘s nachts voeden. Hij was wel veel jonger hoor, 6 maanden, maar hij kwam steeds vaker tot mijn vriend hem troostte in plaats van ik, met borstvoeding. Nu slaapt hij al maanden door (*klopt af*) 😀

Reply
Janneke 11 september 2015 - 11:27

Borstvoeding, ik denk er echt heel veel over na de laatste tijd. Ik denk dat ik het zoveel mogelijk laat komen zoals het komt. Ik vermoed wel dat ik zelf ergens de keuze ga maken om het af te bouwen en hoe ik dat zou doen… Tja. Dat zou heel erg van mijn kindje afhangen denk ik.

Trouwens, ik vind het heel knap dat je zo daadkrachtig hebt gehandeld! Of ik dat tegen die tijd kan moet ik nog maar zien!

Reply
Vlijtig Liesje 11 september 2015 - 10:34

Bij mij ging het heel geleidelijk. Ik heb nooit bewust hoeven afbouwen eigenlijk.

Reply
Malou 11 september 2015 - 10:03

Lijkt me best lastig, afbouwen als je kindje zo gehecht is. Ik hoop voorlopig nog gewoon door te gaan, dus ik denk nog niet echt aan afbouwen.

Reply
Daniëlle 11 september 2015 - 09:27

Bij mijn oudste moest ik na 8 mnd stoppen omdat ik teveel afviel en opnieuw zwanger was. Ik heb het toen per direct gestopt, omdat langzaam afbouwen geen optie was bij haar. Mijn jongste van nu 9.5 maand krijgt nog steeds borstvoeding, ‘s avonds voor het slapen. We gaan door tot ze niet meer wil of ik vind dat het genoeg is geweest.

Reply
Miriam 11 september 2015 - 09:06

Liet je gewoon de rechtstreekse voeding achterwege zonder af te kolven? Ik kom maar niet van het afkolven af lijkt het.

Reply
Eilish 11 september 2015 - 08:55

Klinkt als een logisch besluit voor mij. En ik zou me er verder niet druk om maken!

Reply
tineke 11 september 2015 - 08:43

Wat fijn dat het zo snel ging! Ik heb heel rustig afgebouwd naar alleen een ochtendvoeding, maar ik kon elke voeding die ik liet vallen nog vervangen met een fles kunstvoeding 😉 Dat scheelt! Ik merk nu al dat ze heel gehecht is aan de ochtendvoeding, maar die vind ik zelf ook nog zo fijn dat ik die voorlopig nog niet laat vallen!

Reply
michelle 11 september 2015 - 08:20

Nou mijn zoontje is nu 23 maanden en ik wil echt afbouwen. Dus bedankt voor je tips. Gaat hier ook wel een drama worden in de nacht maar als je erachter staat ga je ook niet stiekem toch geven.

Reply
Charlotte 11 september 2015 - 07:47

Super fijn dat het afbouwen zo goed en vlot ging!

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.