Hoe ga ik om met negatieve reacties op mijn blog?

by Tamara

‘Wat krijg jij af en toe een rotreacties op je site.’  hoorde ik laatst iemand zeggen. En ja dat kopt, het is één van de dingen die ik heel erg lastig en ook heel erg jammer vind aan het bloggen, dat er altijd mensen zijn die het nodig vinden om een gemene reactie achter te laten, domweg omdat ze denken dat je er toch nooit achter kunt komen wie ze zijn en dat alles op het internet toch maar anoniem is. Hoewel ik echt ontzettend leuke en lieve volgers heb, waar ik echt heel erg blij mee ben, ook ik heb regelmatig last van mensen die de meest achterlijke reacties achter laten. Hoe ik om ga met negatieve reacties? Dat lees je in dit artikel.

De eerste negatieve reacties.

Ik blog nu iets meer dan drie jaar en tijdens het eerste jaar had ik eigenlijk nooit last van negatieve reacties of opmerkingen van mensen. Natuurlijk waren er wel eens mensen wat minder aardig, maar goed, je kunt niet altijd iedereen blij maken. Pas in het jaar daarna, toen mijn social media kanalen wat begonnen te groeien, begon ik negatieve reacties te krijgen. Ik weet de eerste keer nog dat ik een reactie kreeg waar ik echt even stil van werd en ook serieus om gehuild heb. Ik weet niet meer precies waar het was, volgens mij was het onder een artikel, maar het ging erover dat ik mijn kinderen niet goed zou verzorgen. Ze zagen er altijd onverzorgd uit en er waren nog een aantal opmerkingen die ik me niet meer helemaal goed herinner. Negatieve reacties over jezelf lezen is niet leuk, maar hé? Daar kom ik wel weer bovenop, maar om negatieve dingen te lezen over je kinderen is echt verschrikkelijk. Ik vond het zelfs zo erg dat ik overwogen heb om te stoppen met bloggen.

Uiteindelijk heb ik dat niet gedaan, want in die periode daarna kreeg ik zo ontzettend veel lieve reacties, dat ik de kracht weer een beetje vond om toch door te gaan. Maar die reacties zijn altijd een beetje blijven hangen.

Je bent een vies dik mormel. Dat afvallen heb je echt nodig.

Ik weet niet hoe het bij jullie is, maar negatieve reacties blijven bij mij altijd veel langer hangen dan positieve reacties. Heel stom, want ik zou me er eigenlijk niets van aan moeten trekken, maar ik ben ook maar een mens en ik vind dat dus best wel heel erg moeilijk. Tijdens de enquete die ik ooit hield onder mijn lezers kwamen een heleboel negatieve reacties binnen, onder andere dat ik mezelf geweldig zou vinden en neer zou kijken op andere mensen. Hoewel ik die reacties best wel heel erg moeilijk vond, door erover te schrijven, hielp het toch een beetje om het naast me neer te leggen.

Ik weet dat veel mensen vinden dat ik niet aardig overkom. Als mensen me in het echt ontmoeten zeggen ze ook vaak dat ze hadden verwacht dat ik echt een arrogant kreng zou zijn in het echt, maar dat dat heel erg meevalt. ( Gelukkig maar haha) Maar stiekem ben ik best wel heel erg lief hoor! Ik snap dus eigenlijk nooit zo goed waarom mensen negatieve reacties achter laten. Waarom ze helemaal de moeite nemen om naar iemands site te gaan, een negatieve reactie te typen en deze vervolgens te versturen. Wat haal je daar voor plezier uit vraag ik me dan af.

Zo’n opmerking die me is bijgebleven is de opmerking in de titel hierboven. ‘Je bent een vies dik mormel. Dat afvallen heb je echt nodig.’  De gehele reactie was langer, maar ik heb hem verwijderd, dus ik weet niet wat er verder nog in stond. Maar bij zo’n reactie snap ik dus niet waarom je dat plaatst. Het was bij een blog waarin ik schreef hoe blij ik was dat ik al een heleboel was afgevallen en dan verpest je het eigenlijk door zulke reacties te plaatsen. Beetje kinderachtig of niet?

Wat doe ik met negatieve reacties?

Wat ik dan doe met negatieve reacties? Nou het hangt een beetje van de reactie af, Als het een reactie is die puur bedoeld is om mij te kwetsen dan verwijder ik hem. Heel kinderachtig, maar ik zit niet te wachten op gezeik over mezelf op mijn eigen site. Is het een reactie met goede kritiek en eventueel tips waar ik wat aan heb? Dan ga ik erop in en laat ik hem staan. Ik verwijder dus nooit zomaar reacties, tenzij ze echt geel erg kwetsend zijn.

 

Wat vinden jullie hiervan? Hebben jullie wel eens een negatieve reactie op een blog achter gelaten? En wat zouden jullie doen als je zulke reacties zou krijgen?

 

 

 

Misschien vind je dit ook leuk

17 comments

Nanda 20 juni 2019 - 09:35

Belachelijk dat mensen dat doen. Ik vraag me dan af of ze het in het echt ook zouden zeggen.. Waarschijnlijk niet.

Reply
Inge Depreiter 20 juni 2019 - 09:34

allemaal gemakkelijk om zo vanop afstand wat negatieve comments achter te laten, echt mega zielig van die mensen. En ik kan je alleen maar gelijk geven dat je ze verwijdert!
Ik vraag me af of ze het ook face-to-face zouden durven…

Reply
Sandra 19 juni 2019 - 19:59

Ik snap dat serieus niet, dat mensen dat online doen. Lekker veilig achter hun schermpje en vaak nog anoniem ook, belachelijk.. Ik vind vrouwen onderling sowieso vaak kattig, waardoor ik ook maar een select groepje vrouwen om me heen heb.

En zulke reacties, ja, ik zou ‘t ook naar vinden als ik ze kreeg, maar meid echt.. Ik vind je juist niet arrogant, ik vind dat je super grappig en heerlijk sarcastisch bent! Ik ken je niet persoonlijk, maar lees af en toe een blog, kijk altijd al je stories op insta en wanneer ik je post voorbij zie komen (kut algoritme) like ik ‘t vaak, omdat ik het ook echt leuk vind!

Zo.. En nu proberen al het positieve te onthouden meid!

Reply
Karin Sloothaak 19 juni 2019 - 16:27

LOVEYOU TAMARAAAAA

Reply
Margo 20 juni 2018 - 12:06

echt BIZAR dat mensen zoiets achterlaten. Jammer dat je niet weet wie het is.. zou het iemand uit je eigen omgeving kunnen zijn? Ik vind je echt totaal niet arrogant overkomen, je lijkt me grappig en aardig. Dus zo zie je maar hoe het kan verschillen hoe mensen anderen bekijken..

Reply
rachel 20 juni 2018 - 10:19

shame on me want we volgen elkaar op insta maar ben hier nog niet zo vaak geweest of erger nog nooit!! ik schrok van die post op insta en ja je kan verwachten op het net dat er mensen zijn die zelf kansloos zijn en zich dan maar gaan richten op bloggers want die zijn natuurlijk een super makkelijk doelwit om uit te kafferen. ze vergeten alleen dat ze er mensen mee pijn doen!! en wat ik al zei op insta ik ken je verder niet maar zie gewoon een mooi persoon en vind het daarom zonde dat andere dat dan niet zo zien 😉 ik blog zelf al 13 jaar en och meis je moest een weten wat ik niet allemaal naar mijn koppie heb gehad ;), maar je leert er ook weer van!!
oke en nu op naar alleen maar positieve comments ok 😀

Reply
Simone 19 juni 2018 - 13:49

Vet triest inderdaad. Ik krijg vooral op YouTube soms negatieve reacties. Over mijn kinderen ook wel. En hoewel je weet dat jij de volwassene bent en dat je erboven moet staat, steekt dat toch. Ik verwijder alle negativiteit. Vrijheid blijheid, lekker opzouten met die onaardige reacties!

Reply
Jeanine 19 juni 2018 - 12:53

Zucht. Het lef! Zo triest zulke mensen. Vast gewoon jaloers, maar pijn doet het zeker. Ik vind je blogs altijd top en ik vind het zo knap dat je al zoveel jaar dag in dag uit blogs online weet te knallen.

Reply
Marijke 19 juni 2018 - 12:49

Nu ben ik vaak te lui om een reactie te typen, mAr ik kan sommige reacties dus niet snappen. Ik heb kenteren kennen als een lieve meid. We hebben dan wel minder contact dan eerst, maar mijn mening is niet verandert. Helaas leven er op internet iets te veel trollen die blijkbaar zelf geen interessant leven hebben en dus maar lelijk gaan doen. Gewoon negeren die types!

Reply
Sharon 19 juni 2018 - 11:42

Nou ja zeg… Ik snap echt niet wat mensen bezield om zo’n reactie achter te laten. Het lijkt wel of iedereen maar denkt dat je online alles kan zeggen waarvan je in het echte leven weet dat het niet okee is. Ik schud intussen meewarig mijn hoofd…

Reply
Liline Erdmann 19 juni 2018 - 09:49

Ik vind mezelf echt niet heel naief ofzo, maar ik ben echt in shock, dat dit gebeurd door volwassen mensen! Hopelijk kun je het toch een btje naast je neerleggen want je energie hieraan verspillen is echt zonde!
Ik ben een stille lezer, dus ik reageer vrijwel nooit, maar lees wel bijna alles, en dat doe ik omdat ik jou en je site leuk en interessant vind. Zal proberen eens wat vaker te reageren!

Reply
Joyce Tempel 19 juni 2018 - 09:46

All I can say: jealous as fuck. Echt waar! Van die vrouwen die geen leven hebben en dan maar zielig gaan zitten doen op internet, lekker veilig achter hun scherm. Tamara je bent zo leuk! Probeer je er niks van aan te trekken 🙂 xx

Reply
Kelly 19 juni 2018 - 09:26

Wat een onwijs lelijke reactie is dat zeg, nee ik laat nooit een negatieve reactie achter. Ik ben heel erg van ‘als ik niks aardigs te zeggen heb houd ik mijn mond’. Je zegt het zelf al, waarom zou je helemaal de moeite nemen om iets naars te typen én versturen én iemand dus een rot gevoel bezorgen.
Zelf heb ik geen negatieve reacties op mijn blog *afkloppen*, maar mijn blog is dan ook nog niet heel groot. Ik hoop dat als het groter word het alsnog zo blijft maar helaas zullen er altijd mensen zijn die gemeen kunnen reageren..
Knap dat je alsnog bent doorgegaan met bloggen!

Reply
Susan 19 juni 2018 - 09:15

Er zijn altijd van die negatieve mensen die overal over liggen te zeiken maar zelf kunnen ze niet tegen kritiek! Verplaatst je een keer in de ander en wat zou jij ervan vinden als ze dit tegen jou zeggen.
Nou je kinderen onverzorgd? Als ze uit bed komen dan poetsen ze de tanden, wassen zich, krijgen schone kleren aan en eten lekker een ontbijt. Ze zeggen al dat de kinderen te veel achter de tv en iPad zitten. Als ze dan lekker buiten ravotten waar je vies van worden dan zijn ze onverzorgd? Nee dan zijn ze kind, die zich lekker ontwikkeld en daar hoort vies worden bij! Voor ons is de andere taak, hoe krijgen wij die kleren weer schoon.
Arrogant? Nou iedereen die een selfie maakt staat zo op de foto want met een dubbele kin wil je er niet op staan (dubbele kin heeft iedereen ongeacht de postuur) Je wilt jezelf leuk presenteren.
Dik vies mormel? Je hebt 4 kinderen gekregen en daar veranderd je lichaam mee, het duurt gewoon lang voordat de kilo’s eraf zijn en niet iedereen is gezegend met een snelle spijsvertering. En dan vies dat snap ik niet, je ziet er mooi verzorgt uit. Een knappe moeder van 4 mooie kinderen die andere zijn gewoon jaloers op je!

Reply
Celeste 19 juni 2018 - 09:07

Ik heb nog nooit een negatieve reactie achter gelaten hoewel de reacties die jij noemt echt voorbij gaan aan alleen maar negatief zijn. Wat een trieste vogels zijn dat zeg. Ik snap ook de moeite niet.. als je na het lezen van een artikel dit denkt, klik je toch weg? Wie ben jij dat je denkt dat mensen op dit soort mededelingen of jouw mening zitten te wachten denk ik dan.
Ik ben erg blij dat je iig doorgegaan bent met bloggen. Je bent voor mij in ieder geval een inspiratie!

Reply
Marjo 19 juni 2018 - 07:18

Bizar zeg! Dat is het nadeel van internet. Mensen denken anoniem iets te sturen. Zo kinderachtig. Knap dat je er zo mee omgaat.

Reply
Kim 19 juni 2018 - 06:59

Ik vind zo’n reactie niet kunnen. Net wat je zegt: Wat voor plezier halen mensen eruit?
Maar goed. Sommige volwassenen vinden het moeilijk om volwassen te doen.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.