Hoe doen die moeders dat toch? De thuismoeder.

by Tamara

supermom

Er bestaan ontzettend veel verschillende soorten moeders, moeders die thuis blijven bij hun kinderen en moeders die er juist voor kiezen carrière te maken. Moeders die zichzelf wat verwaarlozen en moeders die elke dag op en top opgedoft op het schoolplein staan. Ook bestaan er moeders die ondanks hun persoonlijke situatie er elke dag het beste van maken met hun kind en zelfs moeders waarbij ongepland moeder worden het beste is wat hun ooit is overkomen!

Zoveel moeders, zoveel misverstanden en zoveel vooroordelen. Helaas! Want zou het niet veel fijner zijn om van elkaar te leren en elkaar te inspireren?

Dit was voor mij de reden om de rubriek: ‘Hoe doen die moeders dat toch!’ te beginnen! Met vandaag deel 1, de thuisblijfmoeder!

Ik ben zelf al 5 jaar bewust thuismoeder en heb al ontzettend veel te maken gekregen met vervelende vooroordelen, nare reacties en zo voort. Mensen vragen zich vaak af wat je dan de hele dag doet, zo thuis, of je de hele dag op de bank hangt te niksen.

Daarom vandaag bewuste thuismoeder Ilona! Ze is 24 jaar en samen met haar vriend Kevin de trotse ouders van een dochter Hailey!

Hoe ziet de dag van deze mama eruit?

Hailey gaat nog niet naar school en ook niet naar de opvang. Mijn dag begint door een vrolijke Hailey die roept vanuit haar bedje. Mamaaaa papaaaa! Papa is al vroeg gaan werken dus we zijn met zn tweetjes. Ik kleed me aan en haal haar uit bed. We gaan naar beneden en maak een ontbijtje. Wassen, aankleden, tandenpoesten. Daarna gaat ze spelen en doe ik wat in het huishouden. Genoeg te doen! Wassen, strijken, boodschappen doen, koken, schoonmaken, administratie, en ondertussen op Hailey letten. We ruimen samen het speelgoed op en geef ik haar wat fruit en drinken.

Rond 12u is het lunchtijd en eten we een boterham. Daarna doet ze een middagdutje. Ze slaapt meestal tot 14.30/15.00 of soms helemaal niet. Dan ligt ze lekker op de bank een filmpje te kijken en wat te rusten. Even wat drinken en een koekje erbij. Ik speel met haar en met mooi weer gaan we altijd even een frisse neus halen buiten. Een stuk gaan fietsen, lopen of lekker in de tuin. En anders lekker binnen spelen, verven en dansen op k3 is favoriet! Rond 17u maak ik het eten klaar en daarna gaat ze in bad. Ondertussen is papa ook thuis en is ze heel blij hem weer te zien! Qualitytime met papa dus. Rond 19.30 gaat ze naar bed en zorg ik dat alles weer netjes is voor de volgende dag. Ze is erg gehecht aan haar ritme en als er iets veranderd is ze vaak wat uit haar doen. Ik had gedacht dat ze wat eenkennig zou zijn omdat ze altijd bij mij is maar dit is juist helemaal niet het geval.

Is het een bewuste keuze om thuismoeder te zijn?

Ja, we hebben er bewust voor gekozen dat ik thuis blijf om voor Hailey te zorgen. Wat ik vaak als reactie krijg is; Wow dan hebben jullie ook veel geld, wat een luxe! Dat vind ik zo ondoordacht om te zeggen.. Het is maar net waar je voor kiest.. Wij hechten minder waarde aan luxe zoals bijv merkleding of dure spullen. Dan de levensstijl maar wat aanpassen zodat er wel mogelijkheid is dat je als moeder thuis kan blijven. Met alle respect voor moeders die wel werken hoor! Want soms is er geen keus,wil je zelf blijven werken of sta je er als moeder alleen voor.
Nou de vraag die ieeeeedereen stelt, wat doe je wel niet de hele dag?

Haha! Zie hierboven! Veel mensen denken dat je een hele dag op de bank kunt zitten zonder wat te doen. Dat doen ze op het kinderdagverlijf toch ook niet, waarom thuis dan wel? Ik ben altijd bezig en voor mij vliegt de dag ook zo voorbij.

En de tweede vraag die iedereen stelt, vind je huismoeder zijn niet ontzettend ouderwets?

Nee zeker niet. Ik vind het persoonlijk belangrijk om als moeder zelf voor je kind te zorgen en op te voeden. Al snap ik zeker ook dat er mamas zijn die juist wel willen gaan werken om wat voor hun zelf te hebben en even uit huis zijn.

Zou je graag ooit weer aan het werk willen?

Zeker! Als Hailey straks eens naar de Peuterspeelzaal of naar school gaat, of als het financieel niet meer zou gaan ga ik zeker gaan werken.

Hoe zorg je ervoor dat je wereld niet heel erg klein is en alleen nog maar om de kinderen draait?

Door naar buiten te gaan en vriendschappen te onderhouden. Echte vrienden blijven altijd!

Vind je het niet ontzettend eentonig dat soms elke dag hetzelfde lijkt?

Er is geen een dag hetzelfde. Elke dag is anders met een peuter in huis en je weet nooit hoe de dag loopt.

Krijg je verder wel eens domme vragen over het thuismoeder zijn?

Ja, of ik me verveel.. of ik het vervelend vind dat ik mijn eigen geld niet verdien.

Je leeft als gezin samen en je zorgt voor elkaar, of dat nou financieel is of zorgen voor.

Hoe is de verdeling qua huishouden en kinderen bij jou thuis?

Ik ben elke dag wel bezig in het huishouden maar ik maak zeker ook tijd om Hailey persoonlijke aandacht te geven. Dit door samen een boekje te lezen, knutselen enz. Door dat ze ook fijn alleen kan spelen kan ik redelijk makkelijk het huishouden verdeeld over de dag doen.

Denk je dat iedereen thuismoeder zou kunnen zijn?

Ja en nee. Het ligt er maar net aan waar je je prioriteiten legt. Niet iedereen vind het fijn om veel thuis te zijn en willen liever werken of carriere maken. En sommige mamas hebben de keus niet om thuis te blijven. Ik denk dat je je er ook goed bij moet voelen om hele dagen thuis te zijn met je kind. Ik vind het fijn om fulltime voor mijn gezin te kunnen en mogen zorgen. En geen gestress te hebben sochtends met kindjes wegbrengen enz. Ik heb de tijd om thuis alles netjes te houden en ondertussen ook wat leuks te doen met Hailey. En ook belangrijk, haar zien opgroeien en opvoeden.

Heb je nog tips voor andere thuismoeders?

Nee, ik denk dat iedereen het op zijn eigen manier en met alle liefde voor hun kind doet.

Er is geen goed of fout. Iedere ouder werkend of niet heeft de beste bedoelingen voor hun kind en willen hun kind alles geven wat in ze zit. We moeten dankbaar zijn voor wat we hebben en genieten. Gelukkige ouders maken gelukkige kindjes!

 

 

Dit was de eerste blog van de rubriek ‘ Hoe doen die moeders dat toch?’

Dank je wel Ilona voor het beantwoorden van de vragen! Heel leuk dat je mee wilde doen!

Volgende week het volgende deel met Joyce! De mama van Aron en Emma- Sofie die het moederschap combineert met werk en een studie!

Misschien vind je dit ook leuk

11 comments

Tolga Ozcan 29 september 2016 - 13:33

Leuk zeg deze serie! Wat leuk om te lezen hoe andere moeders het doen. En ik vind dat alle moeders powervrouwen zijn! Het maakt niet uit of je werkt of thuis blijft. Doe gewoon wat het beste voor jou voelt.

Reply
Vlijtig Liesje 13 oktober 2015 - 10:48

Leuk zo’n portret! Op de site van Het Moederfront vind je nog veel meer portretten van Thuisblijfmoeders!

Reply
Marloes 16 april 2015 - 22:57

Leuk om te lezen! Ik (werkend, eigen keus) vind thuisblijf mama’s ook absolute rocksterren! Volgens mij is iedereen de allerbeste mama als ze ook voor hun eigen geluk kiezen. Happy mama happy kids. Lekker belangrijk die vooroordelen 😉

– X Marloes

Reply
Tamara 17 april 2015 - 16:17

Ahhh wat lief! Ik vind werkende mamma’s zo knap! Hoe ze alles combineren enzo!

Reply
marjon 16 april 2015 - 21:04

Er komt meer bij kijken dan de meeste mensen denken als je thuisblijfmoeder bent. Zelf werk ik 2,5 dag in het onderwijs. Ik geniet daar van. Maar ik geniet daarentegen ook ontzettend van de dagen thuis met mijn 2 kinderen. Maar ik ben heel eerlijk, ik ben geen type voor fulltime thuismoeder. Maar meer dan 2,5 dag / 3 dagen zou ik ook niet willen werken, want ik wil evengoed tijd voor de kinderen hebben 😀

Reply
Tamara 17 april 2015 - 16:18

Nou dat lijkt mij ook een hele fijne verdeling!

Reply
Sabine 16 april 2015 - 11:40

Sinds het begin van de zwangerschap onvrijwillig mama die thuis is, en vanaf 1 mei weer aan het werk. Ben heel erg benieuwd hoe het gaat bevallen 🙂

Reply
Tamara 17 april 2015 - 16:19

Succes alvast!!

Reply
Angelique 16 april 2015 - 10:39

Super leuk! Ik ben bijna 4 jaar lang thuisblijfmoeder geweest, niet helemaal vrijwillig maar toch geweldig om te kunnen doen. Nu ben ik alweer drie maand een studerende mama pff.

Reply
Tamara 16 april 2015 - 11:03

Ohhhh leuk! Wat voor studie doe he?

Reply
Angelique 16 april 2015 - 11:04

Secretaresse niv 4

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.