Hoe bezuinigen op de energie rekening?

by Tamara
Energie rekening


Dat je met 3 kinderen een heleboel extra geld kwijt bent weten we denk ik allemaal wel. Je hebt luiers nodig, kleding, veel meer eten enz. Toch zijn er ook een heleboel verborgen kosten aan kinderen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de waterrekening (badjes vullen is niet gratis) maar ook bijvoorbeeld aan de energierekening ( kleine wasjes, grote wasjes) Dat zijn kosten waar je vooraf niet zo heel veel rekening mee houd, maar die toch echt wel meetellen! Nu zijn wij al een aantal jaren bezig met iets energiezuiniger leven en het heeft bij ons ook echt invloed op de energie rekening! Vandaag deel ik een paar van deze tips met jullie!

Hoe bezuinigen op de energie rekening?

Zet apparaten uit ipv op standby.

Dit was nog wel iets waar wij volgens mij het meeste op konden bezuinigen. Eerder hadden we altijd de neiging om bijvoorbeeld de tv op standby te laten staan als we weggingen, maar eigenlijk is dit gewoon onzin! Je kunt hem veel beter gewoon uit zetten. Dit is een stuk veiliger en bovendien bespaar je er ook nog geld mee.

Stekkers uit de stopcontacten.

Het volgende wat we onszelf echt even aan moesten leren was alle stekkers uit het stopcontact te halen. Wist je dat telefoonladers gewoon stroom blijven gebruiken? Ook als je telefoon helemaal niet aan de stekker zit? Dat is natuurlijk ontzettend zonde!

Wat verder nog een goede tips is, is om op plekken waar je veel stekkers van stroom moet voorzien, multi stekkerdozen te plaatsen. Hiermee kun je makkelijk een heleboel apparaten tegelijk uitzetten. Wij doen dat bijvoorbeeld voor we naar bed gaan met de tv. De televisie, soundbar, modem enz zitten hier allemaal in 1 stekkerdoos. Als we de tv niet gebruiken dan zetten we hem dus gewoon uit. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de stekker van het koffiezet apparaat en de haardroger.

Lampen vervangen.

Nog iets wat we onlangs hebben aangepakt, is de verlichting hier in huis. We hadden nog allemaal gloeilampen in onze oude lampen zitten, dus toen we allemaal nieuwe verlichting kochten, hebben we de oude lampen meteen vervangen door energezuinige exemplaren. Je zou hierbij bijvoorbeeld kunnen kiezen voor spaarlampen, maar ook LED- lampen zijn een goed alternatief.

Kiezen voor energiezuinige apparaten.

In een huis waar veel apparaten gebruikt worden gaat natuurlijk ook nogal eens een apparaat stuk. Begin dit jaar was het hier 1 groot drama wat dat betreft, want naast het koffieset apparaat en de stofzuiger, ging ook de wasmachine kapot. We waren al een hele tijd aan het twijfelen of we een droger zouden aanschaffen en aangezien de wasmachine ook vervangen moest worden, besloten we beide maar in 1 x te kopen

Nu is een droger een echte energie slurper. Ons oude model ( oudje uit de erfenis van mijn moeder) was een ontzettende energieverbruiker en we schrokken dus ook flink toen we onze jaarafrekening kregen. Bij onze nieuwe droger zijn we voor een weliswaar iets duurder, maar wel energiezuiniger model gegaan. Het is een goed idee om bij de elektronica zaak waar je hem koopt te informeren naar het voor jou geschikte energiezuinigste model. De modellen die energiezuinig zijn zijn vaak wel een stuk duurder, maar dit geld verdien je in de duur dat je droger meegaat wel weer terug. ( maar veel beter is natuurlijk je was gewoon ophangen)

Wat een handige leidraad is bij het uitzoeken van energezuinige apparaten is kijken naar het label. Je hebt tegenwoordig een energielabel voor apparaten dat gaat van A+++ tot en met D waarbij D het laagste is. Natuurlijk is het een beetje onmogelijk om al je apparaten maar in energielabel A+++ te kopen, maar als je zorgt dat je in het groene of maximaal het gele deel zit, zit je goed!

 

Zo, dat waren weer een paar volgens mij wel handige budgettips! Heb jij  nog handige tips om de energie rekening naar beneden te krijgen? Ik lees ze graag en misschien zet ik ze er hierboven nog wel bij!

Dit artikel is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.

Misschien vind je dit ook leuk

6 comments

Magriet 18 februari 2017 - 10:58

Je was buiten/op zolder op hangen, ipv in de droger. (Ik doe het alleen met mooi weer, heb geen zolder)

Thermostaat instellen op een programma, je gaat bijv altijd om.23uur naar bed, de thermostaat zo instellen dat de kachel om 22uur naar de nachtstand gaat.

Ledlampen zijn tegenwoordig voordelig aan te schaffen bij ikea.

Korter douchen.
Regenton om de plantjes water te geven.

Reply
Ineke 10 juni 2016 - 13:22

Leuke tips. Hier durf ik wel ook eens vaak te wisselen van energieleverancier. Omdat sommige toch mooie acties doen.

Reply
Jessica 9 juni 2016 - 22:55

Super handige blog. Wij proberen zelf al heel erg op ons energieverbruik te letten. Ook hebben we 6 zonnepanelen op het dak die deze zonnige dagen echt veel kw terug draaien!

Reply
Ellen 9 juni 2016 - 21:22

Het is ook heel verstandig om af en toe eens te kijken naar een eventuele overstap van energieleverancier. Wij hadden nu 1 jaar vast en met wijziging aan einde contract nu gaan we ca. 125 euro per maand besparen.

Reply
Manouk 9 juni 2016 - 21:16

Wij doen ook altijd zoveel mogelijk stekkers er uit als we weggaan of naar bed gaan. Wij hebben geen droger of vaatwasser, om te besparen.

Reply
melissa 9 juni 2016 - 20:07

Fijne blog! Ik ben al jaren aan het bezuinigen op de energierekening en ondertussen is het een sport geworden! Niet alleen fijn voor je portemonneeaar ook voor het milieu! Bij ons gaat de kachel nooit hoger dan 19 graden bijvoorbeeld, pak eens wat vaker de bezem ipv de stofzuiger, doe de droger lekker weg! Echt die heb je niet nodig, ook niet met een heel gezin…Door deze veranderingen zijn wij in 2 jaar tijd de helft van de maandelijkse lasten geminderd!

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.