Hoe belangrijk is een goede basis voor je kind?

by Tamara

Ik las een tijdje geleden dat kinderen die geen goede basis meekrijgen in hun jeugd, later in het leven meer kans hebben op depressies en andere psychische problemen. Ook zouden ze minder in staat zijn om hun eigen kinderen wel een goede basis te geven. Op zich is dat best verontrustend want je het een kind om in een goede, gezonde en liefdevolle omgeving op te groeien waarin het niets tekort komt. Maar ook hoor je vaak verhalen over kinderen die ondanks of misschien juist doordat ze niets hadden heel gedreven zijn om meer van hun toekomst te maken. Ik was daarom wel benieuwd naar hoe belangrijk zo’n goede basis nou eigenlijk is voor je kind.

Mijn situatie.

Ik ben moeder geworden toen ik 19 was. Een paar maanden daarvoor hadden we net een huis gekocht, ik was gestopt met werken om voor de baby te zorgen en mijn vriend heeft een vast contract. Doordat ik niet werk (naast mijn blog dan, maar dat zie ik niet echt als werk) kunnen we de kinderen niet altijd maar alles geven wat ze willen hebben. Maar ze komen ook niets tekort. Ze hebben genoeg kleren, stapels speelgoed en ouders die ontzettend veel van ze houden en alles doen om ze gelukkig te maken met de middelen die we hebben. Nee, we kunnen niet morgen even besluiten om volgende week naar Disneyland te gaan en zomaar een dag naar een pretpark word hem ook niet. Maar ik denk dat mijn kinderen ook heel gelukkig zijn met hun weekje centerparcs en gewoon even spelen in de speeltuin.

Wat geef ik mijn kinderen mee?

We leren onze kinderen dingen die we zelf belangrijk vinden zoals: Goed zijn voor anderen en jezelf, dat ze voor ons altijd goed genoeg zullen zijn en dat er onvoorwaardelijk van ze gehouden wordt en dat je om iets te bereiken in het leven niet op je kont moet blijven zitten wachten tot het je komt aanwaaien, maar er keihard voor moet werken. Verder wil ik ze meegeven dat hoe donker het soms allemaal ook lijkt en hoe moeilijk je iets vind, het echt altijd wel weer beter word. Je kunt alles overwinnen, maar soms is er gewoon tijd nodig om het te bereiken.

Had ik zelf een goede basis en waar heeft dat mij gebracht?

Ik ben zelf opgegroeid in een heel liefdevol gezin. Mijn ouders waren niet heel erg streng, maar we wisten wel wat de grenzen waren. Ik kan wel zeggen dat ik totdat mijn moeder ziek werd een hele goede basis heb gehad. Nadat ze ziek werd en mijn ouders gingen scheiden werd dat wel anders. Ineens vielen alle grenzen weg en ging het meteen hard naar beneden met de goede basis. Waar ik eerst heel gedreven was om iets van mijn leven te maken, kon het me nu helemaal niets meer schelen. Ook had ik natuurlijk een moeder die het (terecht) heel druk met zichzelf had en die daardoor geen tijd en geen zicht had op hoe het nu met ons ging.

Ik denk wel eens dat wanneer mijn moeder niet ziek was geworden en alles gewoon normaal was blijven gaan, ik veel verder in het leven was gekomen. Misschien had ik dan wel een opleiding afgemaakt en was ik veel later moeder geworden. Maar dan had ik toch een heel stuk levenservaring gemist waar ik nu wel over beschik. De dingen die ik heb meegemaakt vormen mij namelijk als mens en maken mij tot wie ik ben.

Ik denk zelf wel dat een goede basis heel erg belangrijk is voor een kind. Wat vind jij hiervan? Heb jij zelf en goede basis gehad en hoe heeft dat jou gevormd?

Misschien vind je dit ook leuk

15 comments

Ellen 3 februari 2016 - 11:43

Zelf denk ik dat de goede basis niet terug te voeren is naar veel of weinig geld of wel of geen gescheiden ouders. Het zit hem denk ik meer in de houding van de ouders. Hoe sta je in het leven en hoe ga je om met de positieve en negatieve dingen? Dat geef je je kind mee…

Reply
Kirsten 2 februari 2016 - 10:04

Ik denk dat een goede basis veel bijdraagt tot de ontwikkeling van kinderen, maar ik ben er zeker van dat ook kinderen met een minder goede basis & wilskracht het even ver of zelfs verder kunnen brengen. Als ouder start je altijd van het idee dat je je kind een goede thuis wil bieden, maar je weet nooit wat er gebeurt.. Liefde maakt veel goed, al is het dan op materieel vlak misschien wat minder..

Reply
jodi - liefthuis 1 februari 2016 - 15:45

Ik denk zeker dat het heel belangrijk is. Wil niet zeggen dat kinderen zonder een goede basis automatisch niks van hun leven maken gelukkig, maar het helpt denk ik wel een om gelukkig mens te maken als de basis goed is.
Heel knap hoe jullie zo jong alles al voor elkaar en op een rijtje hadden (qua huis ed) een mooie beslissing om voor je kinderen te gaan zorgen ondanks dat je ze daardoor niet altijd alles kan geven (ik kan dat overigens ook niet en ik werk wel drie dagen) Een kind wordt niet gelukkiger van iedere week efteling, disneyland ed. De kinderboerderij en de speeltuin kunnen ze net zo veel van genieten, maar misschien nog wel het meeste van een fijn en goed thuis.

Reply
Angela - Mama met passie 1 februari 2016 - 15:04

Hier kom ik uit een liefdevol gezin. We konden over alles praten met mijn ouders en nog steeds. Die openheid vind ik heel belangrijk en dat wil ik voor Naomi ook. Er waren ook grenzen en dat is ook goed, maar streng waren mijn ouders niet. In mijn leven zijn er ook dingen gebeurd in de familie (niet ons als gezin) wat niet leuk is. Dat vormt je uiteindelijk wel en maakt je ook sterker. Een goede basis is zeker belangrijk, maar wat die basis precies is, dat verschilt denk ik ook.

Reply
Bregje 1 februari 2016 - 10:10

Een goede, vooral veilige basis is belangrijk. De hechting speelt hierin een enorm grote rol.
Ik heb een goede jeugd gehad, natuurlijk ook met de nodige strubbelingen. Maar als ik zie waar het me heeft gebracht en hoe sterk ons gezin nu is, is dat het waard geweest.

Reply
Roos 1 februari 2016 - 09:03

Wij zijn wel twee verdieners en hebben een leuk inkomen maar voor een dagje efteling of een weekend disneyland wordt hier ook gespaard ! Het is ook maar net waar je prioriteiten liggen in het leven. Ik ben gelukkig met mijn leuke baan en ik heb vijf jaar over mijn opleiding gedaan. Maar mijn prioriteit ligt bij mijn gezin en geluk zit mijn inziens absoluut niet in materie of dure vakanties. Wij hadden vroeger thuis weinig te makken maar ik heb echt nooit iets gemis of tekort gekomen. Liefde heel veel liefde, een gezellig thuis, een warm bed en een goed gevulde maag. Dat is toch veel belangrijker dan materie ?

Reply
Charlotte 1 februari 2016 - 08:23

Wat is precies een goede basis inderdaad. Mijn ouders zijn uit elkaar gegaan toen ik 6 jaar was. Daarna heeft mijn moeder ons eigenlijk opgevoed en dat heeft ze zo knap gedaan, echt respect voor haar. Dus is dat een goede basis geweest? Het voelt voor mij van wel omdat mijn moeder echt alles op alles heeft gezet om ons een fijne jeugd te geven. En dat was niet altijd makkelijk voor haar.

Reply
Romy 1 februari 2016 - 08:15

Ik denk dat de meeste mensen het er wel over eens zijn wat een goede basis in theorie inhoudt. Iedere ouder doet zijn of haar best om hun kinderen de beste basis mee te geven, maar soms lopen dingen anders in het leven. Zelf heb ik wel dingen meegemaakt die mijn leven wat lastiger hebben gemaakt, maar dat kwam mede door omstandigheden die niemand had kunnen voorzien. Het ligt dan maar net aan je eigen karakter hoe je ermee om gaat.

Reply
Nicole 1 februari 2016 - 08:03

Ik weet wel zeker dat een goede basis jeel belangrijk is. Dat vormt je toch helemaal. Ik ben zelf enig kind en kom uit een heel hecht gezin. Mijn ouders waren heel bewust met mijn opvoeding bezig. En zelfs nu ik 32 ben, maakt mijn vader nog een groot deel uit van mijn leven. Hij is nog steeds degene op wie ik terug kan vallen. Mijn moeder is helaas ook overleden.

Reply
Michelle 1 februari 2016 - 07:33

Het allerbelangrijkst voor een goede basis zijn volgens mij op de eerste plaats liefde veiligheid en de eerste basisbehoeften: dak boven je hoofd, voldoende voeding, scholing, medische zorg en kleding. Al het andere is luxe en kan heel fijn zijn, maar als je bovenstaande dingen dan mist dan heb je alsnog geen goede basis.

Reply
Saskia 1 februari 2016 - 07:33

Tjah lastig. Ik heb denk ik wel een goede basis gehad maar er zijn in mijn opvoeding ook dingen gebeurd die mij ergens toch beschadigd hebben. Maar net zoals je zegt kom je daar uiteindelijk ook weer sterker uit.

Reply
Elisabeth 1 februari 2016 - 07:16

Een goede basis lijkt me heel belangrijk. Ik denk niet dat die te maken heeft met veel geld hebben. Genoeg geld is prima 🙂 denk niet dat jij je zorgen hoeft te maken dus

Reply
Josan 1 februari 2016 - 06:59

Ik denk dat een goede basis belangrijk is. Maar wat dit inhoudt is per kind verschillend. Ik kom uit een vrij normaal nest. Allemaal zelfde opvoeding gehad. Mijn zus had veel meer de neiging om problemen op te zoeken. En het daardoor ook 10 jaar van haar leven wat minder rooskleurig gehad. We waren allebei ongeveer even intelligent. Toch verliep haar schoolcarrière anders. De manier waarop zij in het leven stond en met bepaalde dingen om ging vormde voor mij juist de motivatie om het anders te doen. Wat je er van maakt is toch heel persoonlijk en van meerdere factoren ook zoals karakter afhankelijk.

Reply
Bianca Schrijft 1 februari 2016 - 06:49

Een goede basis is mooi meegenomen, maar kan niet altijd. Het leven loopt zoals het loopt. Wel kan ik me voorstellen dat je als kind niet altijd alles op de juiste manier verwerkt en je daardoor vatbaarder bent voor bepaalde negatieve gevoelens later. Aan de andere kant, als je heel beschermend wordt opgevoed, ben je misschien weer niet klaar voor de grote boze wereld. De middenweg is daarom, denk ik, de beste weg. Deze zal alleen bij iedereen ergens anders liggen.

Reply
Channa 1 februari 2016 - 06:08

Ik vraag mij altijd af wat dan precies een goede basis is. Volgens mij verschilt dat ook weer per kind. Natuurlijk snap ik dat geweld of andere zaken absoluut geen goede basis zijn, maar toch belanden er ook zat mensen bij een psychiater die naar eigen zeggen een prima basis hebben gehad…

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.