Het verliezen van een dierbare

by Tamara

Wanneer je een dierbaar persoon verliest, is dit natuurlijk heel erg verdrietig. Je hebt tijd nodig om het verschrikkelijke nieuws goed te kunnen verwerken, en ook heb je tijd nodig om te kunnen rouwen om dit verdriet. Vaak volgt de begrafenis kort hierna dus ook moet je jezelf hierop gaan voorbereiden. Het is dan ook niet niets, het is een proces met heel erg veel emoties waardoor je kan vergeten wat je moet doen. Wij hebben voor je op een rijtje gezet wat je doet wanneer een dierbare kennis of vriend overlijdt. Wil je hierover meer weten? Lees hieronder dan snel verder.

Verwerken van je emoties

Wanneer je het bericht krijgt dat er iemand is overleden die je goed kent en die dierbaar voor je is dan kan dit als een hele harde klap aankomen. Het is dan ook erg belangrijk dat je goed te tijd neemt om deze emoties te verwerken. Je gaat je waarschijnlijk erg verdrietig voelen, maar dat zij gevoelens die heel erg normaal zijn. Ook is het rouwproces van elke persoon heel erg anders. Neem dus vooral de tijd om je verdriet te kunnen verwerken, en houd vast aan mooie herinneringen.

De familie condoleren

Wat natuurlijk belangrijk is, is het condoleren van de familie van de overleden persoon. Dit kan natuurlijk door hen te bellen of door hen te bezoeken wanneer je de familie goed kent. Als je de familie of naasten minder goed kent kan je een condoleance kaart schrijven, dit is heel erg gebruikelijk. Deze kan je dan versturen naar de familie en op deze manier kan je alsnog jouw steun aan hen betuigen. Zo voelen zij zich gesteund en zo heb jij laten weten dat je met hen mee leeft bij dit verlies.

Het bijwonen van een begrafenis

Vaak wordt er dan van de kennissen van de overleden persoon gevraagd of zij de begrafenis willen bijwonen op de begraafplaats. Vaak bestaat een begrafenis uit een dienst, waarbij mensen kunnen spreken en herinneringen worden gedeeld, en uit het afscheid nemen van de kist op de begraafplaats zelf. Vaak gebeurd dit in stilte en met veel bloemen. Ook dit is een erg emotioneel moment, het is dan ook belangrijk om steun bij de andere vrienden van de persoon te zoeken. Zo kan je samen het verdriet gaan verwerken, steun van de ander voelen en de begrafenis op een mooie vreedzame manier afsluiten.

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.