Het verlies van mijn moeder.

by Tamara

Het is inmiddels alweer April, een maand waarin het doorgaans weer beter weer word, iedereen weer naar buiten komt en heerlijk geniet van de aankomende zomer. Toch kijk ik altijd erg tegen April op, het is namelijk de maand die voor mij gelijk staat aan het verlies van mijn moeder op 26 April 2011.

image

Mijn moeder, mijn broertje en ik.

 

Deze datum voelt nu heel moeilijk, maar een jaar lang is 26 April een hele bijzondere datum voor mij geweest, het is namelijk de datum dat ik een positieve zwangerschapstest in mijn handen had en voor mij het begin van een nieuw wonder aankondigde, de zwangerschap van Maxim. Wie had ooit kunnen weten dat het een jaar later zo’n gitzwarte dag zou zijn?

Toch kwam haar overlijden niet als een verrassing. Zoals de meeste mensen die mij kennen wel weten, was mijn moeder manisch depressief en kende ze zowel hele goede als hele slechte periodes. In de periodes dat het goed ging was ze een superlieve moeder en in de 4 maanden dat ze van Maxim heeft kunnen genieten ook een hele lieve oma. Helaas werden de periodes dat het goed ging, flink overschaduwd door de periodes dat het echt heel erg slecht ging en was de wereld voor haar een donkere nare plek waar een zwarte wolk met angsten boven hing. In zo’n periode besloot ze vaak dat het leven voor haar geen zin meer had. Soms kwam ze zelf nog bij zinnen, andere keren had ze er hulp bij nodig.

De laatste week moet zo’n gitzwarte periode voor haar zijn geweest, ik zal nooit weten hoe ze zich gevoeld heeft omdat ik ontzettend boos was dat ze niet gewoon ‘normaal’ kon zijn. Niet gewoon een normale oma die met haar kleinkind kwam spelen en niet gewoon een normale moeder die tijdens mijn zwangerschap over haar zwangerschappen had verteld. Volkomen onterecht natuurlijk, want hoe erg ik het ook vond en hoe kwaad ik ook was, ze was ziek.. En kon niet zoveel aan die donkere gedachtes doen.

image

1 van de weinige foto’s die ik van Maxim en mijn moeder samen heb. Hier was ze samen met mijn oma bij ons op visite.

 

26 april 2011 was een prachtige zonnige dag! Maxim was bijna 4 maanden en ik genoot van het leven als moeder en alles er omheen! Totdat we om 7 uur dat vreselijke telefoontje kregen. Het was haar gelukt…

Ik ga me verder niet teveel uitweiden over hoe ze het precies heeft gedaan, maar het was geen leuke manier en toen ik haar weer zag leek ze niet meer op mijn moeder en kon ik geen afscheid nemen.

De maanden daarop gingen in een roes voorbij. Je zou verwachten dat je haar bij grote dingen zou missen, maar het zit juist in de kleine dingen, niet even kunnen bellen als je iets leuks voor haar op tv zit of als je vergeten bent wat ookal weer het geheime ingrediënt van haar spaghettisaus was. Niet kunnen vertellen hoe je dag was of even gezellig samen thee drinken bij de Hema.

Het kost me nu nog steeds moeite om erover te praten. Schrijven gaat makkelijker en zo heb ik talloze brieven aan haar geschreven, variërend van: ‘mam! Ik mis je!’ tot ‘ mama? Ik ben zwanger en ik heb je nodig’.

image

Ik in de bruidsjurk van mijn moeder, ik vind zulke foto’s altijd heel fijn om terug te kunnen kijken.

 

Ik zou nog zo graag 1 keer gewoon met haar willen praten, laten zien wat een prachtige kleinkinderen ze heeft en vragen of ze trots op me is. Maar dat kan niet meer… Nooit meer.

Lieve mamma.. Ik weet niet of je het merkt dat je zo gemist word, maar ik hoop dat je op een plekje bent zonder zwarte wolken en waar het leven altijd zonnig is!

Tot we elkaar weer ontmoeten.

Misschien vind je dit ook leuk

32 comments

Linda 22 april 2016 - 18:48

Ik hou me graag vast aan het idee dat ze nu gelukkig is, zonder zorgen en verdriet. Dat ze nu rust heeft, rust waar ze zo naar op zoek was. Net als jouw moeder..
Ze is zeker weten trots op jou en haar kleinkinderen! <3

Reply
Odile 21 april 2015 - 10:48

Wat heftig.. het raakt me enorm omdat ik op jouw moeder lijk (een beetje cryptisch maar je snapt me denk ik wel). Ik was altijd angstig om moeder te worden opdat mijn zoon of dochter hetzelfde zou denken, meemaken en voelen zoals jij nu doet. Gelukkig heb ik hier nu niet zo’n angst meer voor omdat het ‘goed’ gaat.
Ik kan me niet voorstellen dat ik mijn moeder zou moeten missen…

Reply
Tamara 21 april 2015 - 11:21

Ja ik snap je! Ik heb het zelf namelijk ook en ik ben ook vreselijk bang dat mijn kinderen laten hetzelfde moeten doormaken.. Maar zolang je je ervan bewust bent en het niet ‘ontkent’ denk ik dat die kans veel kleiner is!

Reply
Daniëlle 10 april 2015 - 08:11

Tjee zeg, wat een verhaal! Je mag trots op jezelf zijn, je bent een sterke mama. Ontzettend veel sterkte deze maand. Denk maar aan de zonnige periodes die jullie samen hadden.

Reply
Tamara 10 april 2015 - 11:10

Ahh wat lief!!

Reply
Bianca 9 april 2015 - 22:22

Jeetje wat een heftig verhaal!

Heel veel sterkte de komende tijd!

Reply
Tamara 10 april 2015 - 11:10

Dankjewel!!

Reply
Meike 9 april 2015 - 21:02

Mooi geschreven. Helaas maar al te herkenbaar. Heel veel sterkte!

Reply
Tamara 10 april 2015 - 11:10

Dankjewel!

Reply
Marina's geluk 9 april 2015 - 20:40

Pfff, wat een heftig verhaal. Ik herken er veel in, al is bij mij ook weer veel anders. Voor mij is vandaag een echte baaldag – 9 april 2011 is mijn vader overleden. Vier jaar geleden alweer – aan de ene kant lijkt het een eeuwigheid terug, aan de andere kant voelt het als de dag van gisteren. De tranen zitten op zo’n dag toch een stuk hoger, al mis ik hem nog elke dag. Hoewel het verhaal hierachter heel anders is als het jouwe, is deze maand, en met name vandaag, erg dubbel. ik herken het gevoel van iemand missen, maar ook de boosheid en onmacht.

Ik wil je alle kracht wensen om deze lastige maand door te komen! Je bent niet alleen!

Liefs, Marina

Reply
Tamara 10 april 2015 - 11:12

Ahh ik lees dit nu pas. Maar wat een rotdag blijft het dan he? Vooral op het tijdstip dat het gebeurd is.. 🙁 jij ook heel veel kracht en sterkte gewenst!

Reply
Karin Bosma 9 april 2015 - 15:16

Knuffie

Reply
Sylvia Kuijsten 9 april 2015 - 15:12

Zo, dat komt even binnen.. Lijkt me verschrikkelijk, al die donkere dagen waar je voor je gevoel niet uitkomt met als enige uitweg zo’n wanhoopsdaad.. Sterkte!

Reply
Tamara 10 april 2015 - 11:12

Ja klopt! Dankjewel!

Reply
Marloes 9 april 2015 - 11:55

Heel mooi geschreven. Heel veel sterkte deze maand, jouw mams kan niet anders dan trots op je zijn.

Reply
Tamara 9 april 2015 - 14:34

Wat lief!! Dankje!

Reply
twinkelbella 9 april 2015 - 10:43

Lieve Tamara, ik heb wel even een paar keer goed moeten slikken zeg toen ik je verhaal las. Wat een verdrietige en moeilijke periode moet dit nu nog steeds voor je zijn. De foto van jou en je moeder in haar bruidsjurk vind ik een bijzonder mooie foto! Heel veel sterkte en veel liefs

Reply
Tamara 9 april 2015 - 14:34

Ahhh wat ontzettend lief! Ja het blijft heel moeilijk! Is een hele dierbare foto! Dankje!

Reply
Anne 9 april 2015 - 10:35

Natuurlijk is ze trots! Dat kan niet anders ♡
Zo n prachtige jonge moeder die het fantastisch doet!

Reply
Tamara 9 april 2015 - 14:35

Lieeeeffff!!!

Reply
misssexandthecity 9 april 2015 - 10:25

Ik heb vorig jaar mijn mama ook verloren,…..je verhaal is enorm herkenbaar,……ook al leidde ik al jaren mijn eigen leven, toch voelt het of ik een stukje van mijn ruggegraat kwijt ben, voor altijd,….dat ik haar nooit meer ga zien doet ENORM pijn!!!

Reply
Tamara 9 april 2015 - 14:35

Ja klopt! Vooral dat besef dat ze nooooit meer terug komt!

Reply
Anoniem 9 april 2015 - 10:12

Heel herkenbaar Tamara! voor mij zijn de maanden mei/begin juni en november zulke maanden. Sterkte!

Reply
Tamara 9 april 2015 - 14:35

Moeilijk he! Het blijft ook moeilijk!

Reply
xx marijke 9 april 2015 - 10:09

Ze is vast trots op je meid! Dat moet wel!!

Reply
Tamara 9 april 2015 - 14:35

Lieff!

Reply
Sylvie 9 april 2015 - 08:38

Wat mooi geschreven Tamara! Ook heel mooie liefdevolle foto’s! Je moeder was ziek, ze zal haar kinderen en kleinkinderen helemaal niet in de steek hebben willen laten.. Ze is vast ontzettend trots op jullie!

Reply
Tamara 9 april 2015 - 14:36

Ik hoop het ook!! Dankje!

Reply
Mommysworld 9 april 2015 - 08:07

Wauw meis heel erg mooi geschreven en ik weet zeker dat ze trots op je is en dat moet je zelf ook zijn . Zo jong zoveel mee gemaakt maar ondertussen maar mooi mama een hele sterke mama van straks 3 mooie kindjes! Liefs lin

Reply
Tamara 9 april 2015 - 14:36

Je bent een schat! Lieff!!

Reply
Suzan 9 april 2015 - 08:05

Wauw wat mooi geschreven meis! Ik weet zeker dat ze trots op je is en over je schouder mee kijkt! Ik kan me niet voorstellen hoe groot dit verlies moet zijn.. Sterkte!

Reply
Tamara 9 april 2015 - 14:36

Ahhh echt ontzettend lief!!

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.