Het vak verloskunde door de jaren heen!

by Tamara

Een tijdje geleden kwam ik op Netflix de serie: ‘Call the midwive’ tegen. Een serie die gaat over het leven van een jonge verloskundige Jenny in een arme buurt in Londen eind jaren 50.

Door deze serie en zeker nu ik zwanger ben denk ik er wel eens aan hoe het 50 of 100 jaar geleden geweest moet zijn om zwanger te zijn en te bevallen. We leven nu in een moderne tijd waarin heel erg veel mogelijk is qua prenatale zorg en waar er ontzettend veel begeleiding mogelijk is voor, tijdens en na je zwangerschap. Maar is het nu eigenlijk wel zoveel beter om alles te weten?

Bevallingen jaren 500 tot 1700.

BIRTH

 

bron

In de middeleeuwen ( de jaren 500 t/m 1500) werden vrouwen vooral bijgestaan tijdens hun bevalling door de vrouwen om zich heen, bijvoorbeeld hun moeder, buurvrouw of oudere kinderen. In de dorpen waren vaak wel vroedvrouwen, maar deze dankten hun kennis vooral aan hun ervaring en verhalen van andere vroedvrouwen.

medische voorwerpen die gebruikt werden bij de bevalling.

medische voorwerpen die gebruikt werden bij de bevalling.

bron 

Pas rond het jaar 1700 werd het (voor de rijken, arme vrouwen bevielen nog steeds met behulp van familie) normaal om een arts bij een bevalling aanwezig te zijn en het het vak verloskunde maakte een hele ontwikkeling door nadat er ‘hulpvoorwerpen’  zoals een verlostang ontstonden. Iets wat een ‘echte’ arts onderscheidde van een gewone vroedvrouw, aangezien het niet toegestaan was om als niet arts, zulke voorwerpen te gebruiken.

Toch zaten er ook veel nadelen aan het hebben van een arts bij je bevalling. Er werd in die tijd erg weinig aandacht besteed aan hygiene en zo werden via niet goed schoongemaakte instrumenten ziektes zoals de kraamvrouwenkoorts doorgegeven. Iets waar ontzettend veel vrouwen na de geboorte aan overleden. ook kwam het voor dat artsen die eerst een autopsie hadden verricht, opgeroepen werden voor een bevalling en tussendoor niet de moeite namen om hun handen te wassen. Toen dit verplicht werd daalde het sterftecijfer meteen aanzienlijk van 11% naar 1%.

Opleiding verloskunde in Nederland.

de Rijkskweekschool voor vroedvrouwen in Amsterdam.

de Rijkskweekschool voor vroedvrouwen in Amsterdam.

bron

In 1700 gaat het snel met het beroep verloskunde, in Groningen opent de eerste vroedvrouwenschool en in 1861 gaat de Rijkskweekschool voor Vroedvrouwen in Amsterdam open. De vrouwen worden in twee jaar opgeleid en zo hoopt men het tekort aan goede verloskundige hulp op te lossen.

Pas vanaf 1950 word het normaal dat zwangere vrouwen niet alleen tijdens het einde van hun zwangerschap en hun bevalling, maar tijdens de hele zwangerschap onder controle van een verloskundige staan. Eigenlijk kan ik me dat nu niet meer voorstellen, dat je pas zo laat naar een verloskundige zou gaan!

Zwangerschap en bevallen toen en nu.

Eigenlijk kan ik me helemaal niet voorstellen hoe het geweest moet zijn om in de middeleeuwen te bevallen, op een stromatrasje en bijgestaan te worden door de buurvrouw, echter was dat toen de normaalste zaak van de wereld! En natuurlijk zijn er toen ook ontzettend veel mensen geboren, dus kennelijk ging ook dat gewoon goed!

Wel schrok ik er een beetje van dat er zooooveel vrouwen overleden aan kraamvrouwenkoorts omdat artsen het niet zo nauw namen met hygiëne, tegenwoordig kun je er toch wel redelijk op vertrouwen dat zodra je een gecompliceerde bevalling hebt en je gaat naar het ziekenhuis, dat je dan goed bijgestaan word en niet komt te overlijden omdat de arts net een autopsie achter de rug heeft en niet zijn handen gewassen heeft.

Zeker met de bevalling van Maxim in mijn geheugen, ben ik toch wel blij dat ik in deze moderne tijd woon. Want stel je voor, als ik niet naar het ziekenhuis had gekund, Maxim had in het vruchtwater gepoept en mijn eigen weeën deden niet zoveel. Misschien was hij dan wel niet op tijd gekomen?

Ik kijk nu terug op bevallingen van een paar 100 jaar geleden en vraag me af hoe ze over een even lange tijd terugkijken op dat wat wij nu de moderne geneeskunde noemen. Misschien vinden ze onze methodes dan ook maar absurd en zijn er manieren gevonden om helemaal pijnloos te bevallen? Of misschien is het dan wel niet eens meer nodig om zwanger te worden en is kinderen krijgen een technisch proces geworden dat in een laboratorium uitgevoerd word, zodat je na een x aantal maanden een baby precies naar wens thuisbezorgd krijgt.

Wat vind jij van de bevallingen vroeger? En hoe denk je dat we er over 200 voorstaan in de medische wetenschap?

Misschien vind je dit ook leuk

6 comments

Josan 21 juni 2015 - 16:45

Dat gereedschap! Ik krijg al pijn als ik er naar kijk. Ook al vind ik NL dan soms ouderwets qua bevallingen en recht op pijnbestrijding ik ben wel happy met dat het hier goed is geregeld.

Reply
Daniëlle 21 juni 2015 - 16:12

Interessant! Ik denk hier ook regelmatig aan. Leuk dat je er een blogje over geschreven hebt! Ik hoop toch dat zwangerschappen gewoon op dezelfde manier blijven gaan als nu! Anders wordt het wel heel ‘onpersoonlijk’. Het hele proces is iets heel bijzonders, je bouwt toch een band op met je baby!

Reply
Bregje 21 juni 2015 - 13:18

Tof dat je er bij stilstaat hoe het er vroeger aan toe ging! Heb Call the midwife ook gezien, wat is er in die jaren veel veranderd! Ik ben ook blij dat ij uiteindelijk in het ziekenhuis belandde en daar de zorg kreeg die nodig was. Ik geloof ook wel dat de technologie over 200 jaar alweer zoveel verder is, dat wij dan vooroorlogs lijken met onze manieren 😉

Reply
Sylvie 21 juni 2015 - 12:56

Ik zou er nu ook niet meer zijn geweest zo’n 200 jaar geleden, vanwege eigenlijk een heel simpele complicatie (placenta kwam er niet uit en daardoor verloor ik veel bloed), gek om te beseffen! Om het maar niet te hebben over de keizersnedes..

Reply
Marijke 21 juni 2015 - 12:06

Ik gun vrouwen over 200 jaar toch ook nog een fijne zwangerschap met een baby in hun buik. Dus ik denk dat er nig mijder baby’s zullen sterven omdat we complicaties en problemen nog eerder ontdekken dan nu

Reply
Saskia 21 juni 2015 - 10:13

Dit is nog eens leuk om te lezen. Ik moet er toch niet aan denken om door een buurvrouw geholpen te worden bij de bevalling whaha.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.