Het leed dat een school voor je kind uitzoeken heet.

by Tamara

Jullie zullen bij deze titel wel denken: ‘Nou ehhh Tamara, wij hadden binnen vijf minuten een school voor ons kind gevonden hoor! Appeltje eitje!’ Maar hier heeft het allemaal iets langer geduurd, omdat er wat moeilijkheden waren met het uitzoeken van een school voor Lauren. In juni wordt ze namelijk vier en ze loopt al maanden te roepen dat ze graag naar een grote meisjesschool wil. Waarom die zoektocht bij ons zo lastig was en voor wat voor school we uiteindelijk gegaan zijn? Ik vertel het jullie in deze blog!

Waarom we het lastig vonden om een school uit te zoeken.

Misschien weten jullie wel wat over de moeilijkheden die we met de jongens hebben gehad bij het uitkiezen van een school, maar voor degenen die het niet weten, zal ik het kort nog een beetje uitleggen. Mijn twee zoons hebben een vorm van ASS, wat ze precies hebben is niet zo heel erg interessant voor deze blog, maar mijn oudste zoon kon gewoon echt niet naar het ‘normale’ basisonderwijs en mijn jongste zoon kan het wel, maar door de prikkels van een grote klas lukt het hem allemaal niet. Mijn beide zoons zijn gestart op een openbare basisschool ( wel twee verschillende) en zijn uiteindelijk beide na ongeveer 1.5 jaar uitgestroomd naar het sbo. Ze zijn daar allebei heel goed op hun plek en zijn allebei behoorlijk opgebloeid. Een hele goede keuze dus.

Nu heeft dat dus als bijkomstigheid, dat we al ervaring  hebben met een heleboel scholen hier in het dorp. Mijn oudste zoon ging bijvoorbeeld naar de school waar ik ook als kind op heb gezeten. Ik vond het toen zelf een hele fijne school, maar dat kwam ook grotendeels doordat ik goed kon leren en makkelijk mee kon komen met de rest. ( Klinkt een beetje gek, maar goed, het is gewoon zo.) Die school was heel prestatiegericht en hoewel hij echt een superlieve juf had, lukte het daar niet echt.

Onze jongste zoon ging naar een jenaplan school. In eerste instantie leek ons dat een hele goede optie, juist omdat we voorstanders zijn van zelf dingen leren en zelf onderzoeken. En echt, het was ook een hele fijne school, maar de reden dat we onze dochter daar niet naartoe gestuurd hebben, is dat we wat wisselende verhalen hoorden over de wat ouderen groepen op die school en we toch wat structuur misten.

Op zoek naar een nieuwe school.

We wonen in een dorp met een heleboel basisscholen, dus er is keuze genoeg. Nu zijn er alleen in de wijk waar wij wonen geen scholen, dus we moeten hoe dan ook een stukje fietsen. Maar goed, omdat Lauren naar school zou moeten in juni, moesten we dus op zoek naar een nieuwe school. Voor de nieuwe school hadden we een paar eisen.

  • We vonden het heel erg belangrijk dat er individuele aandacht is voor de leerling. Als een leerling niet zo goed mee kan komen dat er dan bijvoorbeeld wat hulp is en als de leerling meer uitdaging zoekt, dat dat ook geboden kan worden.
  • Voldoende toezicht op school, bijvoorbeeld in de pauzes.
  • We wilden graag dat de school goed optreedt bij pestgedrag.
  • Bij voorkeur een continuerooster,

De bovenstaande punten vonden we erg belangrijk, met daarnaast dat het algemene plaatje moet kloppen. We moesten ons goed voelen bij de school en Lauren moest het er ook leuk vinden.

We zijn uiteindelijk gegaan voor een school die ietsje verder van ons huis is, maar die alsnog dichtbij ligt. We hebben een uitgebreide rondleiding gehad en hadden eigenlijk meteen een heel goed gevoel. Nu weten we natuurlijk pas hoe de school echt is als Lauren er op school zit, maar ik heb veel goede dingen over deze school gehoord ( o.a. van vriendinnetje Joyce en die geloof ik wel hahha) en ik denk dat ze het er wel naar haar zin gaat hebben!

De reden dat deze keuze een beetje verrassend is, is dat het een katholieke school is. In eerste instantie wilden we liever niet dat Lauren naar een katholieke school zou gaan, omdat we zelf niet gelovig zijn. Maar we hebben er goed over na gedacht en eigenlijk kan het helemaal geen kwaad als ze daar wat van mee krijgt. Ze krijgt van ons de vrijheid om zelf te bepalen wat ze ermee wil doen.

Ohja, over het continuerooster, ik weet dat daar opmerkingen over komen. Ik vind dat zelf heel erg fijn, om een paar redenen. Mijn zoons hebben een continuerooster en als ik Lauren naar een school zou doen waar ze dat niet hadden, dan bleef ik de hele dag op en neer rijden. Nog een reden is dat ik thuis werk en het is gewoon zo dat wanneer de kinderen niet thuis zijn, ik net ietsje meer gedaan krijg. De laatste reden is dat ik het toen Maxim nog op zijn oude school zat, altijd een heel gehaast vond om tussen de middag snel te eten en op en neer te rijden. Dus ik vind dat een hele fijne optie!

Ik hoop maar dat we nu een goede keuze hebben gemaakt en dat Lauren het heel erg naar haar zin gaat hebben daar op school! Welke eisen stelden jullie aan een basisschool voor jullie kind?

Misschien vind je dit ook leuk

1 comment

Tineke 18 maart 2019 - 11:41

Ik denk dat het allerbelangrijkste is dat je een klik voel en je enthousiast wordt. Wij hebben al een school in gedachte voor onze zoon, maar daar moeten wij nog wel eens een rondleiding en gesprek hebben. Het kan dus ook zomaar nog tegenvallen.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.