Het leed dat ‘de weggeefhoek op Facebook’ heet.

by Tamara

Kennen jullie dat? Dat je soms ineens helemaal een opruim en weggooi bui hebt? Nou, ik heb dat dus niet zo heel erg vaak, maar als ik het eenmaal in mijn bol heb, dan moet ook gewoon echt alles weg. Nu had ik dus een heleboel spullen waar ik graag vanaf wilde, speelgoed, wat decoratie voor in huis, lampen, een fietsje, enzovoort. Dus ik dacht, laat ik eens aardig zijn en het op de weggeefhoek zetten. Het was allemaal nog prima spul. Oké, bij sommige dingen was er een stickertje af, maar echte rommel gooi ik gewoon weg, daar zadel ik andere mensen niet mee op. Nu zou je toch denken dat mensen blij zijn met gratis spullen.. Maar bleek dat even anders te lopen!

Zelfs aan gratis spullen zitten kennelijk nog eisen.

Een tijdje geleden schreef ik al een blog over je babyspullen op marktplaats verkopen en wat een ellende dat is. Ik kreeg toen als tip dat ik misschien eens de weggeefhoek op facebook moest proberen. Nou, dat besloot ik dus maar te doen. Alleen, ben ik kennelijk niet zo heel erg goed in dingen gratis weggeven. Het begon vorig jaar met een aantal fietsen. Zagen er allemaal nog prima uit, hadden wel lekke banden en moesten even opgepoetst worden, maar 1 van de fietsen was bijvoorbeeld nog maar vijf jaar oud en ik dacht, misschien kan ik er iemand blij mee maken. Dus ik zette ze op de weggeefhoek en zei dat de eerste die ze kon komen halen, ze mee mocht nemen. Nou, afgezien van wat gemopper omdat ik niets wilde reserveren en een hele volle inbox van allemaal mensen die ze wilde hebben, was er helemaal niets aan de hand. Dus ik probeerde het nog maar een keertje. Ik had een barbecue staan ( dure van het merk barbecook) die we niet meer gebruikten omdat we een grotere hadden gekocht. Had een roestplekje en was een klein beetje scheef, maar verder nog helemaal prima. Dus hup, op de weggeefhoek! Kijken of iemand er blij van zou worden.

Nou, er kwam toen een man kijken, die hem een paar keer bekeek en zei dat hij niet nieuw meer was. Nee.. hij was niet nieuw meer.. Maar wel gratis dus. Maar goed, de man vond hem niet goed en ging weer weg. Even later kwam er nog een man, samen met zijn vrouw. ‘Hij is niet zo mooi meer..’ Ehh nee, als hij nog prachtig was, dan zou ik hem wel verkopen en niet weggeven? Je raadt het al, die mensen gingen ook weer met lege handen naar huis.

Zo ging het de hele dag door, mensen kwamen langs, bekeken hem even, mopperden over dat hij niet meer nieuw was en gingen weer weg. Uiteindelijk kwam er iemand aan de deur die hem mee heeft genomen omdat hij op zoek was naar oud ijzer. Ook prima, ben ik er vanaf!

Nog maar een poging dan.

Goed, na een dag gemopper omdat iets niet meer ‘nieuw’ was, was ik wel even genezen. Maar zoals gezegd kreeg ik het een tijdje geleden in mijn bol en ging ik dingen uitzoeken om weg te doen. Met hulp van de jongens sleepten we een heleboel speelgoed, lampen en weet ik het naar de voortuin, bordje erbij dat het gratis was, advertentie op de weggeefhoek en klaar.

Nou, er stond best duur speelgoed bij, onder andere een hele set van pawpatrol, met een vrachtwagen en een boot enzo. Die was nogal in trek, want daarover ontving ik de meeste berichtjes. Ik heb meteen eerlijk gezegd dat ik niets ging reserveren en dat als mensen het wilden hebben, ze gewoon langs moesten komen. Uiteindelijk was die pawpatrol set als eerste weg, maar dat leverde me wel een heleboel commentaar op. Zo was ik een kutwijf omdat ik het niet weer naar binnen wilde slepen zodat iemand het die avond even kon bekijken en dan een beslissing kon nemen. Ik was een misgunner om diezelfde reden. Ik was een leugenaar omdat ik zei dat dat spul al weg was en nou.. weet ik het veel wat er nog allemaal tegen me gezegd werd. Alleen maar omdat ik iets gratis weg wilde geven..

Of ik nu genezen ben van de weggeefhoek? Nee, want diezelfde avond kwam er een mevrouw langs die graag wat spullen voor een minimagroep wilde hebben en die heb ik een heleboel kleding en babyspullen gegeven. Ik blij omdat ik van mijn spullen af was, zij hopelijk blij met de spullen.

Geef jij wel eens iets weg op de weggeefhoek?

Misschien vind je dit ook leuk

13 comments

Anoniem 16 oktober 2020 - 09:36

Waarom breng je het niet weg naar een tweedehands winkel? Er zijn ook zat van dat soort winkels waarvan de opbrengst naar een goed doel gaat. Twee vliegen in 1 klap! Maar om je vraag te beantwoorden: Nee, ik zet nooit advertenties voor gratis spullen 🙂

Reply
R. Daams 16 juni 2020 - 10:50

Zo heb je hier in tilburg een winkel van terre des hommes. Dan verkopen zij de spullen voor een goed doel, ben ik er vanaf.

Reply
Angela 16 juni 2020 - 09:14

Ik breng alles naar de kringloop. Behalve mijn eigen kleding, wat ik niet meer draag, kinderkleding en babyspullen. Dat doneer ik aan een blijf van mijn lijf huis. Eens in de zoveel tijd mail ik het contactpersoon hier in de buurt en die komt alles ophalen, vaak stop ik er ook nog wat extra pakken luiers erbij of een pot babyvoeding. En ze zijn daar altijd zo blij mee hoor ik dan.

Reply
Debby 19 juni 2020 - 00:14

Ik geef heel vaak spullen weg op een ruil- en weggeefgroep.
Jammer genoeg hebben mensen vaak het idee dat ze eisen kunnen stellen of dat je het even komt brengen….

Soms ben ik helemaal klaar met zo’n groep en duurt het een tojd voor ik er weer wat op zet.

Reply
MarjonS 12 juni 2020 - 07:28

Dat gaat er wel erg aan toe. In onze groep zet je je gift erop, mensen reageren met ik loot mee en ik kies iemand uit. Al veel weggegeven en veel blije mensen. Zelf via deze site ook al leuke boeken en vaas opgehaald.

Werkt prima, jammer dat bij jou anders gaat. Want juist fijn toch als iemand iets gratis afgeeft om een ander te helpen.

Reply
Sabine 12 juni 2020 - 06:50

Serieus met open mond gelezen. Ik verkoop zelf alles op marktplaats voor kleine prijsjes. Meestal moet ikhetopsturen en tot nu toe enkel positieve feedback gekregen.
Ben heel eerlijk in mijn beschrijvingen. Is het kapot dan zet ik het erbij etc. Toch willen mensen het vaak nog hebben.
Als iemand komt kijken en ik merk dat diegene twijfelt dan doen we nog wat van de prijs af. En bij babykleding als iemand wat koopt vraag ik altijd of ze het leuk vinden als ik er wat extra’s bij stop. Zo geef ik de baby sokken en mutsjes er gratis bij.

Vriendinnen hadden me al gewaarschuwd voor de weggeefhoek en na jouw verhaal ga ik de spullen die niet verkopen weer gewoon maar de kringloop brengen. Want jeetje wat een gedoe en lelijke woorden.

Reply
Mariska 12 juni 2020 - 01:53

Ik heb heel toevallig vanmiddag een mevrouw aan de deur gehad die ik tijdschriften gaf over scrapbooking. Heb ik zelf ooit gehad van mijn stiefmoeder maar doe er niets mee dus wilde iemand anders blij maken. Ze vertelde dat ze lerares is op een middelbare school en dat ze een collage gaan maken voor school dus dat ze hier erg blij mee is. Nou mooi toch! 🙂 Zij blij, de kids (hopelijk) blij en ik blij dat ik iemand blij heb kunnen maken!

Reply
Shirley 11 juni 2020 - 13:21

Ik geef de spullen in één keer weg aan een vrouw met de bekende minimagroep. Die is altijd dankbaar. Zo geef ik gedeelte van mijn kerstpakket weg. Iets wat wij niet eten maar prima te eten is. Vaak zijn is het dan net wat gezelliger ingepakt etc. Dan ben je er in 1x vanaf en zonder dat je 10 mensen over de vloer hebt. Ik geef van alles weg, oude dekbedden, kleding etc. Altijd dankbaar, want die mensen die bij haar komen die zijn echt arm!

Reply
tamara 11 juni 2020 - 13:19

Ik verkoop al jaren best veel op MP en fb groepjes. Ook geef ik veel weg via de weggeef groepen.
Ik zet er elke keer duidelijk bij wat de staat is en maak van elk mankement een foto (jaja.. I Know). Veel werk, maar merk wel dat ik hierdoor nagenoeg geen vervelende reacties krijg!.
Ik heb gelukkig nog geen slechte ervaringen gehad, als ik iets gratis weggeef maar wel vaak de onfatsoenlijke vraag gekregen (als iets gratis was) of ik het ook nog even wilde komen brengen.
O ja. …en 1 x had ik een campingbed verkocht, kwamen ze hem terugbellen omdat ze toch wat vlekjes gevonden hadden.
Nou, kon er echt geen ontdekken. Enfin.. opnieuw op MP gezet, weer verkocht en warempel kreeg ik van die vrouw een berichtje dat ze er superblij mee was en hij er echt supermooi uit zag!. Tsja…

Reply
Tineke 11 juni 2020 - 11:43

Ik heb er nog geen slechte ervaring mee, maar er zijn inderdaad nogal wat ondankbare mensen bij.

Reply
Maaike 11 juni 2020 - 11:05

Oooh wat erg dit! 🤦🏻‍♀️ Wij geven bijna alles gratis weg via Marktplaats mits we iets over hebben en het nog goed genoeg is om nog een ronde mee te gaan). Daar krijg ik een stuk minder gezeik. Misschien is dit nog een optie 😅. Al vind ik vooral dat mensen wel wat beleefder en dankbaarder mogen zijn en dat het niet aan jou ligt.

Reply
Wendy 11 juni 2020 - 10:55

Nou ik heb nog nooit gedaan maar als ik dit lees zit ik er niet echt op te wachten ook wat een ontevreden mensen zeg

Reply
leandra 11 juni 2020 - 10:20

Ik zit nu zelf in een opruimbui. En ja dan staan er een heleboel dingen op de weggeef. Maar ik zet er duidelijk bij als er iets aan mankeert. En ik kies zelf iemand uit. Eigenlijk nooit problemen of gezeur mee.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.