Het is herfst! Tips om je kledingkast voor te bereiden op kouder weer!

by Tamara

Ik had stiekem nog hoop op een lekkere nazomer, maar helaas. Ik denk dat we er nu wel echt aan moeten toegeven dat de zomer echt niet terugkomt en we voorlopig weer even aan koud en regenachtig weer vast zitten! Nu is het zo, dat ik misschien qua weer heel erg dol ben op de zomer en helemaal enthousiast word van hittegolven, maar dat ik herfst en winterkleding eigenlijk veel makkelijker vind. Lange vesten, gebreide stoffen, zachte jassen en sjaals, ja ik vind het heerlijk! Nu merk ik dat ik het best wel lastig vind om de knop van zomer naar herfstgarderobe om te zetten. In dit artikel deel ik tips met jullie hoe je dit zo goed mogelijk kunt doen en welke dingen echt onmisbaar zijn!

Ruim je kast op.

Allereerst. Ruim je kast op. Ik weet niet hoe het bij jullie is, maar ik heb een niet echt grote kledingkast en moet dus als de herfst aanbreekt, echt eerst mijn zomerkleding ergens anders opbergen om ruimte te maken. Tijdens het opruimen van mijn kast kijk ik wat ik nog mooi vind, wat ik volgend jaar waarschijnlijk weer ga dragen en of de kleding nog goed is. Want zeg nou zelf, het heeft helemaal geen zin om kleding die kapot is jaren te bewaren. Ook niet als het je lievelingsshirt is.

Kijk wat je nog in je kast hebt hangen.

Als de herfst aanbreekt, ben ik heel erg geneigd om meteen de winkel in te duiken en nieuwe kleding te shoppen. Maar vaak is dat helemaal niet nodig. Kijk bijvoorbeeld wat je nog in je kast hebt en zoek daar nieuwe dingen bij. Soms heb je iets in je kast hangen dat je eigenlijk heel lang niet hebt gedragen, maar wat je nu ineens weer heel erg mooi vindt. Zo vond ik afgelopen weekend een blouse van Geisha terug in mijn kast, die ik jaren geleden gekocht heb, maar eigenlijk nooit gedragen heb. Nu trok ik hem aan en ik vond hem meteen weer mooi staan!

Doe inspiratie op voor nieuwe kleding of zoek een nieuwe stijl.

Het klinkt misschien heel stom, maar voor ik kleding ga kopen, kijk ik altijd eerst op pinterest. Ik heb een heel board met allemaal leuke outfits, waar ik echt heel veel inspiratie uit haal. Zo had ik bijvoorbeeld een trui van Opus waarbij ik geen idee had wat ik ermee moest doen. Door op Pinterest te zoeken naar dat soort truien, kon ik een heleboel nieuwe outfits vinden, waardoor de trui niet meer in de kast hoefde te blijven liggen. Ook vind ik het leuk dat ik zo outfits ontdek die ik normaal nooit zou dragen. Zo droeg ik een tijdje geleden een rok met een trui, dat had ik normaal nooit aangetrokken, maar dankzij het inspiratie zoeken op pinterest, vond ik het leuk om toch die stap te zetten.

Past de kleding die je hebt wel bij je dagelijkste leven?

Ik heb een periode gehad dat ik lastige jurken gecombineerd met hoge hakken helemaal het einde vond. Dus ja, ik stond ook op de camping met hakken van minimaal tien centimeter hoog. Misschien wel mooi, maar het is totaal niet praktisch! Zeker als ik naar mijn leven nu kijk, als moeder van vier kinderen. Soms draag ik wel eens hakken, maar het is gewoon niet handig om met je hakken door weer en wind te gaan fietsen met de bakfiets. Dus hoe mooi sommige kleding ook is, je moet misschien wel kijken of het een beetje bij jou en je leven past!

Maak een lijstje van dingen die je nog wil hebben.

Vroeger, als ik kleding ging kopen, kocht ik gewoon een hele stapel dingen die ik leuk vond of wilde hebben. Om er dan thuis vervolgens achter te komen dat dat knalroze vest misschien heel mooi was, maar bij niets paste dat ik in mijn kast had hangen. Daarom probeer ik zoveel mogelijk in outfits te denken als ik dingen koop. Een tijdje geleden zag ik bijvoorbeeld een hele mooie wit kanten jurk. Normaal zou ik hem meteen gekocht hebben, maar nu ging ik er eerst even over nadenken. Past het bij mijn kledingstijl? Waar ga ik hem mee combineren? Hoe vaak ga ik het dragen? Uiteindelijk heb ik hem laten hangen, omdat ik dus geen outfits ermee kon bedenken die ik vaak zou dragen. Sowieso is een witkanten jurk niet iets dat ik vaak zou dragen, dus ik heb hem niet gekocht.

Maar soms heb ik ook wel eens een outfit en dan denk ik, als ik dit en dit erbij koop, is hij helemaal af. Zo had ik bijvoorbeeld laatst een heleboel outfits bedacht met een gebreide zwarte trui, voor ik hem daadwerkelijk kocht. Zo heb je veel meer kans dat je ook echt plezier hebt van je nieuwe kledingstuk.

Vul je kast aan met nieuwe items!

En tot slot. Je hebt je kast opgeruimd, hebt een lijstje met dingen die je nog graag zou willen hebben en je kunt aan de slag. Nu is de verleiding heel groot om misschien veeeeeel goedkopere dingen te kopen, maar ik heb juist in de afgelopen jaren geprobeerd wat duurdere en kwalitatief betere dingen te kopen. Niet meer drie shirts die na twee keer wassen al te klein zijn of waar het model uit is, maar één wat duurder shirt, die na een jaar en heel veel dragen nog steeds mooi is. Koop alleen dingen waar je echt gelukkig van wordt en waar je blij van wordt als je ze aan hebt.

Heb jij nog goede tips om je herfstgarderobe aan te vullen? Ik ben heel benieuwd!

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.