Het ideale leeftijdsverschil.

by Tamara

Het ideale leeftijdsverschil tussen kinderen, bestaat dat eigenlijk wel? Kun je het beste zo snel mogelijk na elkaar kinderen krijgen, of kun je beter wachten tot je oudste wat ouder is en naar school gaat? Of misschien zelfs nog langer? Nu ik zelf 3 kinderen heb, vertel ik over wat volgens mij het beste leeftijdsverschil is!

Ik zelf heb een jonger broertje van 21 en een jonger half zusje van 9. Nu heb ik nooit met mijn zusje in 1 huis gewoond, dus ik weet niet of dat leeftijdsverschil nou echt leuk is, maar ik weet wel dat ik vroeger totaaaaaaal niet met mijn broertje kon opschieten en ik altijd het idee had dat ruim 3 jaar gewoon teveel was. Ik heb me daarom voorgenomen dat ik graag max 2 jaar tussen mijn kindjes zou willen hebben en dat is ongeveer gelukt, Maxim en Floris schelen 2 jaar en 1 maand. Het leeftijdsverschil is op zich wel ideaal, alleen het heeft wel als nadeel dat je oudste nog heel veel zorg nodig heeft en nog niet erg zelfredzaam is als er een broertje of zusje bij komt. Bovendien had ik de pech, dat Maxim nog maar net kon lopen toen Floris geboren werd. Ik had geen duobuggy, dus ik kon in de eerste maanden niet zo heel erg makkelijk weg.

maxim en floris

Een groot voordeel is dat ze ontzettend veel aan elkaar hebben. ze zijn helemaal gek op elkaar en spelen altijd samen, halen altijd samen streken uit en zorgen ook goed voor elkaar. Als Floris om drinken komt vragen, vraagt hij ook drinken voor Maxim en andersom ook. Ze hebben dezelfde interesses qua speelgoed en spelen overal samen mee. Dus dat is wel echt iets wat heel erg leuk is! Natuurlijk komt dit ook omdat ze van hetzelfde geslacht zijn, maar ook zeker door het kleine leeftijdsverschil.

Nu Lauren er is, kan ik ook ervaren hoe het is om 2 kinderen met een groter leeftijdsverschil te hebben, Maxim en Lauren schelen immers 4.5 jaar. Eerlijk gezegd zie ik vooral heel erg veel voordelen aan een groter leeftijdsverschil. Ok ze zullen dat niet dezelfde interesses hebben en  misschien niet altijd samen willen spelen. Maar dat komt grotendeels ook omdat ze niet van hetzelfde geslacht zijn.

DSC_0337

De voordelen van een groter leeftijdsverschil vind ik, dat Maxim nu alles veel beter begrijpt, hij kreeg tijdens de zwangerschap veel meer mee dat er een nieuwe baby bij kwam, wilde overal mee helpen en dingen uitzoeken en leefde echt naar de baby toe. Terwijl Floris wel snapte dat er een baby aankwam, maar wat het nou verder inhield? Daar had hij gen idee van! Ook is het heel erg handig dat Maxim nu veel meer zelfredzaam is. Hij kleed zichzelf aan s’ochtends, kan zelf zijn brood smeren, vermaakt zichzelf en wanneer ik even moet koken of naar de wc moet ofzo, dan let hij op Lauren en Floris ( een taak die hij heel erg serieus neemt)

Nu is het natuurlijk wel zo dat Maxim naar school moet en ik nu de hele tijd een broertje en zusje mee moet slepen naar school om hem te brengen. Maar aan de andere kant, nu heb ik dan wel weer gezellig wat extra tijd om aan de jongste twee te besteden.

Eigenlijk zitten er aan beide dus voor en nadelen!

Hoeveel schelen jouw kindjes en wat vind jij het ideale leeftijdsverschil?

 

Misschien vind je dit ook leuk

23 comments

Marij 27 juli 2015 - 21:17

Mijn kindjes zullen straks 17 maanden schelen. De eerste was een verassing maar we hebben er bewust voor gekozen om weer snel voor een tweede kindje te gaan. We hebben de voordelen en nadelen tegen elkaar opgewogen.

Voordelen:
– Kindjes zullen samen opgroeien
– Snel een tweede betekent ook snel uit de luiers, en niet over 3-4 jaar weer opnieuw beginnen
– Ze zullen over +/- 4,5 jaar allebei op school zitten dus dan kan ik verder met mijn studie/carrière
– Als de baby geboren wordt is mijn oudste nog niet aan het peuterpuberen

Nadelen:
– Het wordt de eerste tijd echt flink aanpoten, vooral als de tweede niet zo makkelijk zal zijn als ons eerste kindje.

Natuurlijk zijn er vast meer nadelen te noemen (minder aandacht, maar die vind ik meestal ook van toepassing op een groter leeftijdsverschil. Maar we zijn allebei aardig relaxed en ik ben gewend om voor meerdere baby’s/peuters met dezelfde leeftijd tegelijk te zorgen. De voordelen wegen voor ons veel zwaarder dan dat ene nadeel.

Reply
Adinda 8 juli 2015 - 21:50

Mij leek de ideale leeftijd tussen kinderen in 4 jaar. Dan zou de een naar school gaan en kon je, je richten op de andere. Mijn dochter is inmiddels 5 jaar en heeft nog geen broertjes of zusjes. Ik heb haar gekregen op mijn 19 in mijn laatste studiejaar. Heb mijn studie versneld kunnen afronden en ben na de geboorte van mijn dochter gaan werken. Maar uiteindelijk toen ze 4 jaar was toch weer besloten om naar school te gaan en mij verder te ontwikkelen. Nu moet ik er absoluut nog niet aan denken aan een tweede kind. Ik zei vroeger altijd 3, ik benieuwd en ook na het leeftijdsverschil. We zullen zien 😉

Reply
Nophar 8 juli 2015 - 09:38

Hooi!
Mijn broertje en ik schelen 1 jaar en 3 maanden. Heel weinig dus. Vroeger veel ruzie gemaakt. Maar sinds we allebei niet meer thuis wonen zijn we veel closer geworden en doen we ook veel dingen samen. Ook heb ik nog een (half-)zus die 9 jaar ouder is. En wij hebben eigenlijk nooit samen in huis gewoond. Maar ik ging wel vaak logeren bij haar toen ze op kamers woonde. En nu woont ze in Thailand. Een ideale vakantie plek waar ik graag heen ga! En ook nog een (half-)broertje van 12, maar die zie ik helaas nooit. En dat ligt dan weer aan zijn moeder. Het ligt er maar net aan hoe je er thuis mee omgaat!

Reply
Marisca- Mamablogger 8 juli 2015 - 07:01

M is nu 4,5 en er zal niet snel een broertje of zusje komen (misschien wel helemaal niet). Toch vind ik dat leeftijdsverschil niet zo heel belangrijk, als ze het maar goed met elkaar kunnen vinden. Mijn broer en zus schelen ) jaar en ik scheel weer 13 jaar met mijn zus (nakomertje) en dat gaat heel goed!

Mijn man en zijn zus schelen twee jaar en hebben elkaar al jaren niet gesproken, dus zo kan het helaas ook. Het is de k ik ook wel een kwestie van karakters die wel of niet met elkaar botsen. Ik heb jarenlang in de zorg gewerkt en zag daar gezinnen met soms wel 6 of meer kinderen en er was zo vaak wel iets aan de hand tussen die kinderen onderling dat ik daarom helemaal ben afgestapt van een ideaal leeftijdsverschil ?

Wel lief dat je oudste zo goed zorgt voor zijn broertje en zusje!

Reply
Nicky 7 juli 2015 - 17:07

Leuke blog en inderdaad wat is het ideale verschil? Voor ieder gezin is dit anders. Mijn oudste en tweede verschillen 3,5 jaar van elkaar, maar dit komt omdat ik mijn destijds opleiding af wilde ronden. De tweede en derde verschillen nog geen jaartje van elkaar, de derde en vierde 3 en de vierde en vijfde 2. Ik denk dus dat de omstandigheden van het gezin ook veel bepalen, althans dit was bij ons zo.

Reply
Jessica 7 juli 2015 - 16:58

Leuke blog. Ik dacht vroeger altijd dat 2 a max 2,5 jaar echt het beste was. Helaas had ik dat dus niet voor het zeggen en zat er tussen de eerste en 2e bijna 5 jaar! Ik heb 3 zonen 1 van 9 (bijna 10), 1 van net 5 en 1 van net 3. De oudste is echt zo lief voor zijn 2 jongste broertjes! ik denk dat er altijd nadelen aan zullen zitten, maar gelukkig veel meer voordelen, wat het verschil ook mag zijn, het blijven altijd broers en zussen van elkaar 🙂 Geniet van je mooie gezin!

Reply
Jeanine 7 juli 2015 - 16:04

Ik denk dat het beide zijn voor en nadelen heeft. Voor mij en mijn zusje (7 jaar verschil) heeft het er voor gezorgd dat we nu op een heel ander niveau zitten. Best jammer vind ik dat. Mijn kinderen schelen 2 jaar en spelen echt super veel samen. ( maar maken ook graag ruzie. )

Reply
Nova 7 juli 2015 - 13:54

Leuk onderwerp! Ik verschil bijna 8 jaar met mijn broertje. Dat is iets wat ik zelf niet wil. Maar aangezien ik nu een alleenstaande mama ben, en niet weet wat de toekomst brengt, zou het mij ook kunnen overkomen..

Zelf vind ik 2-3 jaar ook een heel mooi leeftijdsverschil!

Reply
Vlijtig Liesje 7 juli 2015 - 12:05

Bij mij zitten er steeds ongeveer twee jaar tussen.

Reply
Sylvie 7 juli 2015 - 11:02

Ik dacht ook altijd dat ik maximaal 2 jaar tussen onze kindjes zou willen… Totdat we zoveel moeite moesten doen om Ivar te krijgen, nu weet ik dat niets te plannen is, en probeer ik het los te laten. Ik voed Ivar nog steeds zelf (hij is 10 maanden) en heb mijn cyclus nog niet terug. Ik denk dus niet dat die 2 jaar gaat lukken, al zou ik het nog steeds heel graag willen!

Reply
Marijke 7 juli 2015 - 10:54

5,5 jaar zit er tussen A en T. Over de voor en nadelen schreef ik al eens een blogje

Reply
Geertje - Stay At Home Mama 7 juli 2015 - 10:53

Tussen onze meiden zitten nog net geen 2 jaar! (22,5 mnd) ik ben erg blij dat dit leeftijdsverschil zo klein is… nu spelen ze heerlijk met elkaar en alles volgt elkaar precies mooi op…

Reply
Benella 7 juli 2015 - 10:16

Ik vind dit een heel interessamt onderwerp. Aan de ene kant is het zo moeilijk te plannen want je moet maar zien of het allemaal lukt, zelfs als je al 1 of 2 hebt. Ik zou er wel minimaal 3 jaar tussen willen laten, mijn zoon is nu net 1 en ik ben er nog niet aan toe. Maar of ik nog 2 jaar geduld kan hebben… Ook een leuke vraag: ” wat is het ideale aantal?” Hoe bevalt het met drie? Ze zeggen altijd dat je de tweede er zomaar even bij doet zonder moeite, geldt dat voor nummer 3 ook? En praktisch gezien, loop je nog ergens tegenaan? Ben ik wel benieuwd naar! 🙂

Reply
Saskia 7 juli 2015 - 10:09

Wat ideaal is weet ik niet zo goed. Voor mijzelf wist ik wel dat ik het liefst niet de kindjes te dicht op elkaar wilde hebben. En dat is gelukt haha.

Reply
Charlotte 7 juli 2015 - 09:59

Van tevoren wilde ik inderdaad ook ongeveer 2 jaar ertussen hebben, maar dat ga ik niet meer halen haha ?

Reply
Malou 7 juli 2015 - 09:11

Leuk geschreven 🙂
Volgens mij heeft het altijd wel voor- en nadelen. Het lijkt me leuk heel leuk om niet teveel leeftijdsverschil te hebben, maar aan de andere kant is het ook wel heel leuk als de oudste alles wat bewuster meekrijgt..

Reply
Jolanda 7 juli 2015 - 09:10

Ik wilde niet zoveel verschil tussen mijn kindjes. Maximaal drie jaar. Maar het lot beschikte anders. 5 miskramen, 6 IUI pogingen en 2 IVF pogingen verder kregen we eindelijk ons tweede kindje. 12 jaar verschil en ze zijn gek op elkaar. Ik denk dat ideaal in deze niet bestaat. Zoals alles in het leven haken overal voordelen en nadelen aan.

Reply
lin 7 juli 2015 - 08:45

Hier schelen Jayson en Luca ook ongeveer 2 jaar. Ik vind het een fijn leeftijdsverschil nu! In het begin vond ik het wel wat pittig omdat Jayson toen Luca geboren was net 2 was en ze op die leeftijd best veel aandacht vragen! Maar nu vind ik het zo leuk. Ze spelen echt met elkaar!!

Reply
Jess 7 juli 2015 - 08:41

Dit is zeker een vraag waar ik veel over nadenkt. Voor ik zwanger was wilde ik er 4 jaar tussen. Omdat ik gewoon heel lang wil genieten van 1 kindje en mijn aandacht niet wil verdelen. Nu ik zwanger ben, denk ik helemaal anders. Ik zou graag hebben dat de kinderen veel aan elkaar hebben. Dilemma, dilemma 🙂

Reply
Joyce 7 juli 2015 - 08:06

Aron en Sofie schelen ruim 4 jaar en ik vind het heerlijk! Ik heb alle tijd voor Sofie en Aron apart. Het enige nadeel is dat ik Sofie vaak wakker moet maken om Aron op te halen.

Reply
Samantha 7 juli 2015 - 08:05

Leuk geschreven! Liam en Mila schelen precies 2,5 jaar iets wat ik ook in mijn hoofd had wat ik graag zou willen. Ze spelen super leuk samen en trekken veel naar elkaar toe. Misschien omdat Liam wat jonger is in zijn doen en laten en Mila wat voorloopt. Erg leuk om te zien dat ze zo gek op elkaar zijn. Maar ze steken elkaar ook op om stouten dingen te doen en soms is het met z’n 2en tegen mama maar ach ik vind het heerlijk om te zien dat broer en zus een team vormen. Hopen dat het zo mag blijven. 🙂

Reply
Josan 7 juli 2015 - 07:26

Grappig mijn oudste 2 schelen ook 2 jaar en 1 maand! Qua zwangerschap vond ik dat super heftig. Toen had ik wel het idee dat als ik ooit nog een kind wilde de jongste minimaal op de basisschool moest zitten. Nu met de derde is het leeftijdsverschil tussen de baby en de oudste 8 1/2 jaar en tussen de middelste en de baby 6 1/2 jaar. Ze hebben de hebben de hele zwangerschap bewust mee gemaakt en ook nu helpen ze gezellig mee. Ik besef dat het gat groot is, maar of dat een nadeel is, weet ik niet. Mijn zus en ik schelen 7 maanden en ik kon beter opschieten met mijn broertje die 8 jaar jonger was. Leeftijd zegt weinig. Karakter en interesses des te meer.

Reply
Daniëlle 7 juli 2015 - 07:18

Het ideale leeftijdsverschil..in mijn opleiding spraken ze over 7 jaar, maar dat vind ik echt overdreven. Dan is het meer ideaal vanwege de zelfredzaamheid. Ik ben opgegroeid in een gezin met 5 kinderen, en wij schelen steeds zo’n 3 jaar, behalve de jongste 2, die schelen bijna 2 jaar. Wij hadden ons voorgenomen zelf ook zo’n twee/drie jaar tussen onze kinderen te laten, maar dat is niet gelukt 😉 Onze meisjes schelen 14 maanden. Ik vind het heel pittig, maar ik weet zeker dat ze veel aan elkaar zullen hebben later! De derde plannen we wel echt wat later..?

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.