Het goede voorbeeld geven.

by Tamara
het goede voorbeeld geven

Niet schelden waar je kind bij is, niet stiekem snoepjes eten en niet schreeuwen. Als ouders wordt je geacht het goede voorbeeld te geven, maar soms is dat best wel een beetje lastig. En die kleine etterbakkies? Die gebruiken gewoon alles keihard tegen je!

Het goede voorbeeld geven.

Het oudste kind moet het goede voorbeeld geven.

Al toen ik klein was, kreeg ik steeds te horen dat ik als grote zus het goede voorbeeld moest geven. Dus wanneer mijn broertje en ik precies hetzelfde deden, kreeg ik het meeste straf omdat ik ‘de oudste was en het goede voorbeeld moest geven.’ Toen vond ik dat vreselijk oneerlijk, maar eigenlijk doe ik nu precies hetzelfde bij Maxim. Hoe vaak ik mezelf er wel niet op betrap dat ik tegen Maxim zeg dat hij zich moet gedragen omdat hij het goede voorbeeld moet geven aan zijn broertje en zusje.

Zeg mama! JE HOEFT NIET ZO TE SCHREEUWEN!

NIET GILLEN! NIET SCHREEUWEN! Dat is een HEUL VIES WOORD! Met drie kinderen in huis is het vaak nogal een uhm.. lawaai in huis en dan loop je nogal eens te roepen dat ze dus niet mogen schreeuwen! Met als gevolg dus dat je dan van je zoon te horen krijgt dat jij ook niet mag schreeuwen want schreeuwen is heel stout!

Hetzelfde gebeurt dus ook wel eens dat er een bepaald woord aan mijn lippen ontglipt zoals K U T of het niet zo nette broertje van verdikkemie en dat ik de eerst volgende keer dat peuter zijn voet stootte ik keihard dat woord hoorde! Overigens levert dat wel hilarische momenten of als ze het woord niet goed verstaan hebben en bijvoorbeeld ineens jayson milan roepen ( zo heten hun neefjes) ipv dat jeetje mina! (of dat andere)

Geritsel in de keuken.

Je kunt bij mijn jongens 100 x hun naam roepen en dan reageren ze nog niet, maar als ze iets in de keuken horen ritselen dan staan ze meteen naast me. Het komt dus ook wel eens voor dat ik hun aandacht wil en ik gewoon met een papiertje in de keuken ga staan ritselen. Maar aan de andere kant is dat af en toe niet zo handig aangezien het voor mij dus onmogelijk is om af en toe eens stiekem te snoepen omdat die twee lurkerts altijd meteen in de keuken staan en als piepende vogeltjes met hun mond open staan omdat ze ook willen. Echt dat ik niet inmiddels al 50 kilo afgevallen ben is soms ook een wonder!

Dus tja, als moeder moet je het goede voorbeeld geven, maar eigenlijk is dat niet zo heel erg makkelijk! Ken jij ook bepaalde situaties waarbij je het goede voorbeeld geven toch een beetje lastig vind? Ik lees het graag!

 

 

 

Misschien vind je dit ook leuk

15 comments

Simone 20 juni 2016 - 16:34

Oh ja wij komen nu op dat punt dat die kleine dingen begint te papagaaien. Soms even oppassen met wat we zeggen dus 😉

Reply
Liess 20 juni 2016 - 12:59

Oh toen Lotte een jaar of 3 was, zei ik tegen haar… welke woorden mag jij niet zeggen? en toen kwam er een rijtje van kut en gvd enzo tevoorschijn. Nu is ze 13 em soms denk ik dat ze niks anders meer kan zeggen pfff

Reply
Jodi - liefthuis 20 juni 2016 - 11:01

Hahahaha die namen en dat geritsel in de keuken. Dingen om met een glimlach aan te denken

Reply
Mathiske's mama blog 20 juni 2016 - 09:56

Ah en toe kan ik best wel vloeken, maar gelukkig word het al minder nu we er al op Letten. Ik moet er niet aan denken dat die kleine draak dalijk als een of andere bootwerker staat te vloeken ?

Reply
Nienke 20 juni 2016 - 09:45

Wij proberen nu ook al echt het goede voorbeeld te geven, gewoon zodat het vast een gewoonte wordt. Maar soms ontglippen er toch bepaalde woorden… En stiekem moeten snoepen lijkt me ook wel lastig ja… Dat wordt nog wel een dingetje want ik ben gek op snoepen

Reply
MetMirjam 20 juni 2016 - 09:33

Wij moeten ook echt op gaan letten.. Soms hoor ik haar ineens dingen herhalen waarvsn ik denk ‘ehm, zeg dat maar even niet..’ haha

Reply
Nathalie 20 juni 2016 - 09:02

Ja hahaha, ach, zo worden ze groot. Wij maken ook wel eens fouten he. Maar dat stiekem gedoe herken ik. Even van een cola sippen en vlug terug in de ijskast zetten hahaha

Reply
Michelle 20 juni 2016 - 07:47

Ik denk dat vooral dat taalgebruik nog wel ‘n beetje een ding wordt. Mij ontglipt ook nog wel eens iets en echt niet dat ik wil dat Morris straks gaat lopen vloeken als ‘n bootwerker. Daar rekening mee houden is wel iets om op tijd mee te beginnen.

Reply
Nicole 20 juni 2016 - 07:24

Yep zeker lastig. Wij proberen ook alleen net taalgebruik te nuttigen waar de kleine bij is, maar ja alles gaat wel eens een keer mis.

Reply
Ilse van Kreanimo 20 juni 2016 - 07:12

Inderdaad niet altijd even gemakkelijk hè.

Ik deed eens een keer de deur open van de auto terwijl hij nog niet volledig stil stond.
Mijn zoontje helemaal boos! Ik had EN mijn gordel te vroeg losgemaakt EN de deur al open gedaan voor de wagen stil stond: “Dat is wel KEI-gevaarlijk, hè mama!!!”

Reply
Merel 20 juni 2016 - 06:48

?Jayson Milan vind ik erg grappig!

Maar wij moeders zijn ook maar mensen denk ik dan.. Stiekem snoepen bewaar ik meestal trouwens tot ze op bed liggen (open keuken) en verder herken ik het allemaal.

Ik vind het zelf lastig om goed voorbeeld te zijn als ik iemand echt onaardig vind (niet vaak, maar toch). Dan laat ik mijn mening blijkbaar toch te veel doorschemeren, zodat ik de oudste tegen anderen mijn woorden hoor gebruiken. “O, dat is de moeder van…, die spoort niet volgens mama.” (oeps)

Reply
Ellen 20 juni 2016 - 06:26

Ik merk dat ik er nu bij oudste dochter echt op moet gaan letten..ze is 21 mnd en begint allerlei dingen na te doen. ?

Reply
simpel, met een snufje liefde 20 juni 2016 - 06:22

Heel herkenbaar dat goede voorbeeld geven. SOms dan wil ik ook stiekem iets doen en dan steekt er ineens een jongenskopje omhoog bij de opening van de keuken. Betrapt!

Reply
Elisabeth 20 juni 2016 - 06:14

Tis misschien niet altijd makkeljk, maar ik geloof echt dat t zo werkt. Een kind doet zoals het ziet, niet zoals je zegt dat t moet….

Reply
Channa 20 juni 2016 - 06:10

Af en toe ben ik hier ook zo bar slecht in. Doen de kinderen iets wat eigenlijk niet mag maar soms te grappig voor woorden is. Tja, in plaats van te corrigeren lig ik dubbel. Ook niet altijd even handig 😉

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.