Het dag en nachtritme van Sarah 7 maanden. (slaapritme en voeding.)

by Tamara

Ik weet nog dat ik het bij mijn oudste kinderen heel erg interessant vond om te kijken naar dagritmes van andere kinderen. En dan vooral om te vergelijken en er misschien wat tips uit te halen die ik zelf kan toepassen. Nu is het zo dat Sarah een heel erg wisselend ritme heeft, doordat haar broers en zus nu naar school gaan en hele verschillende tijden hebben. Waar ik Maxim elke middag van 12 tot 4 in bed had liggen, lukt dat nu niet doordat er altijd wel iemand gehaald moet worden. Ben je benieuwd naar het ritme van Sarah? Lees dan vooral deze blog.

Het lot van de jongste zijn.

Ik vertelde er al eerder over maar het is niet altijd makkelijk om de jongste te zijn als er veel grotere kinderen in een gezin zijn. Bij de oudste twee had ik er nog niet zo’n last van, maar zowel Lauren als Sarah worden de hele dag van hot naar her gesleept om de grote broers overal heen te brengen en te halen. Dat is niet altijd handig en zorgt ervoor dat Sarah af en toe wanneer ze nog maar net slaapt, alweer wakker gemaakt moet worden omdat we weg moeten. Gelukkig vindt ze het zelf niet erg, maar het is soms wel een beetje sneu.

Ons hele dagritme draait dus om de schooltijden van de kinderen. Momenteel gaat Lauren naar de peuterspeelzaal, dus die tijden zijn ook weer wisselend. Ik heb maar even voor het gemak ons dagritme op maandag gepakt.

5.00/6.00

Sarah wordt sinds een tijdje tussen 5 en 6 uur wakker. Ik weet niet hoe het komt en hoe ik er weer vanaf kom, maar het is wel heeeel erg vervelend. Ze is dan echt klaarwakker en wil eigenlijk alleen maar spelen. Ik geef haar dan meestal een beetje borstvoeding en soms slaapt ze dan nog even verder, maar meestal heb ik gewoon pech haha.

7.00

Om 7 uur gaat de wekker en is het tijd om om op te staan en te gaan douchen.  Rond half 8 is iedereen aangekleed en eten ze een broodje op de bank. Jep, mijn kinderen eten in de ochtend voor de tv. Dat is de enige manier waarop ze iets eten. Ondertussen pak ik de tassen van iedereen in en vul ik de broodtrommels. Om 8 uur moet iedereen de jas aan en hup in de bakfiets naar school. Wanneer we weer thuis zijn rond 9 uur gaan we vaak gezellig samen ontbijten en daarna vaak een rondje hardlopen met de kinderwagen!

Lees hier een artikel over hardlopen met de kinderwagen.

12.00

Lauren is om 12.15 vrij en Floris om half 1. Dus op naar school en daarna weer naar huis. Meestal zijn we rond half 1 weer thuis. Floris en Lauren hebben dan al op school gegeten, maar ik nog niet, dus ik eet dan samen met Sarah. Het hangt er een beetje vanaf wat ik eet, maar vaak eet ze iets met mij mee. Bijvoorbeeld een beetje brood en een beetje fruit. We geven haar nu steeds meer dingen zelf omdat we merken dat ze het heel erg leuk vindt om zelf te eten. Bijvoorbeeld een banaan of een stukje brood. Daarna gaat ze vaak even slapen totdat het tijd is om Maxim te halen.

17.00

Richard is om 5 uur vrij en terwijl hij onderweg is naar huis begin ik met koken. Sarah is vaak heel erg onrustig rond dat tijdstip en veel aan het huilen. Echt, wat een timing haha. Ze zit dan vaak in de Tripp Trapp naast me terwijl ik aan het koken ben en soms als ik merk dat ze echt honger heeft voer ik haar vast wat groente of geef ik haar een stukje komkommer of een gestoomde wortel om haar een beetje rustig te houden. Echt, zolang ze maar kan eten is ze blij haha.

17.30

Papa is thuis! Dat is Sarah’s favoriete moment van de dag. Het is een enorm papa’s kindje en zodra je zegt dat papa eraan komt begint ze meteen blij met haar voetjes te trappelen. Terwijl Richard even met de kinderen speelt, dek ik de tafel en kan iedereen aanschuiven.

Sarah eet vaak gezellig met ons mee. Eten wij groenten die ze mag hebben? Dan krijgt zij dat ook gewoon. Een tijdje terug hebben we haar voor het eerst een stuk broccoli gegeven. Dat was een groot succes en ze vond het superleuk om het zelf te eten.

Sarah werd altijd nog best wel veel wakker ‘s nachts en we hadden het idee dat ze misschien niet verzadigd raakte van alleen borstvoeding in de avond en ‘s nachts. Sarah is altijd best wel een hongerige baby geweest en vindt eten heerlijk, dus dan is dat niet zo heel gek natuurlijk.

We geven haar nu vaak een beetje Nestlé avondpapje met pompoen na het avondeten. De andere kinderen eten dan bijvoorbeeld wat yoghurt of vla en zij pap uit een bordje. Het is best wel dun omdat het eigenlijk in een flesje gegeven hoort te worden, maar we hebben Sarah nooit geleerd om uit een fles te drinken en het lukt op deze manier ook prima! Ze vindt het heerlijk en is volgens mij ook iets langer verzadigd daarna.

Om half 7 gaat iedereen naar boven, tandenpoetsen, douchen, pyjama aan en lekker slapen. Sarah krijgt nog wat borstvoeding en gaat daarna slapen. Meestal wordt ze rond 3 uur nog een keer wakker voor een voeding en tussen 5 en 6 begint de dag weer. Haha.

Dus tot zo ver ons een beetje rommelige ritme. Ik vind het soms wel lastig hoor, dat heen en weer gevlieg de hele dag, maar het zijn nou eenmaal de tropenjaren en over 3 jaar zitten ze allemaal op school en ga ik deze periode vast missen. Behalve het opstaan om 5 uur dan. Dat kan ik missen als kiespijn! Haha!

In samenwerking met Nestlé babyvoeding.

 

Advertisement

Misschien vind je dit ook leuk

8 comments

Kim 28 mei 2018 - 22:01

Onze dochter van 9 maanden eet al sinds 7 maanden een behoorlijk gedeelte vaste voeding. Tussen 6:30-7:00 wakker fles (bv helaas mislukt). 7:00-7:30 boterham. 8:30-10:00 slapen, 10:00 fruit 11:00 fles, 12:00 boterham, 12:00-14:00 slapen. 15:00 tussendoortje, 17;00 avond hap, kan van alles zijn. Twee volle opscheplepels rond 18:30 naar bed en rond 21:00 nog een laatste fles. Dit ritme heeft ze al sinds 7 maanden en de boterhammen en avond hap zijn eigenlijk alleen maar meer geworden!

Reply
Kim 27 mei 2018 - 23:07

Onze zoon van nu 9 mnd (21-08-2017)heeft volgende ritme. Rond 7 uur wakker en dan fles. Rond half 9 naar opvang (2dagen) anders lekker kruipen staan en oefenen met lopen. Half 10 fruithap en dan dut van 1,5-2 uur. 12 uur broodje en fles. Rond half 3 ligahapje en daarna dut van 1-2 uur. Rond half 6 avond eten. Meestal geprakte aardappelen groente vlees. 7 uur fles en 10 uur fles en dan slapen.

Reply
Leanne 27 mei 2018 - 21:14

Onze zoon van bijna 8 maanden zit in her volgende ritme sinds hij 6 maanden is:
5.00 wakker ( soms 4.00, maar dan moet ie nog ff geduld hebben)
Dan krijgt ie pap.
Als ik niet werk gaat ie om 8.00 mee broer en zus naar school brengen. En boodschapjes doen.
Dan rond 9.00/9.30 fruit eten.
Dan een uurtje slapen. Soms nog een uurtje slapen voor t naar school brengen. Maar lukt niet altijd
12.oo bordje pap. Voor die tijd lekker gewassen.
En dan van 12.30-13.30 nog even slapen. Dan broer en zus weer uit school halen om 14.00.
Rond 15.00 groente hap en yoghurt. Om 17.00 fles en naar bed om 17.30.
Wordt ‘s avonds vaak even wakker om bij papa en mama te liggen. Maar slaapt wel de hele nacht door.
En hier eten de kids ook met tv of ipad hoor. Eten ze beter idd en kan mana ook even rustig wakker worden.
Verder is de kleinste wel erg op mama gericht. En mn dochter ook. Oudste meer papa kindje

Reply
annouska 18 mei 2018 - 19:47

Ik vind het altijd erg interessant om het ritme van andere baby’s, die rond dezelfde leeftijd als mijn zoon zitten (Hij is nu 7 maanden). Ik heb zelf alleen nooit BV gegeven dus helemaal vergelijkbaar is het niet. Hij krijgt om 17:00 zijn eten en ik probeer hem nu ook vaker met onze maaltijden te laten mee genieten en daarna krijgt hij een zelf gemaakt toetje met wat pyjama papje er in, soms heeft hij daar niet genoeg aan en dan geef ik een half flesje pyjama pap er 2 uur later achter aan, vlak voor hij gaat slapen. Hij kan de nacht daarmee redden maar wordt af en toe nog wakker vanwege zijn speen die we nu proberen af te leren.

Reply
Bregje 17 mei 2018 - 19:48

Hoe weet je dan dat de borstvoeding savonds niet meer genoeg is dan? Omdat ze snachts voor een voeding komt, want dat kan ook andere oorzaken hebben toch? Ik geef zelf ook bv en mijn zoontje wil ook bijna altijd clusteren avonds dus ik vroeg me ook af of hij wel genoeg binnen krijgt…

Reply
Lynn Mahieu 16 mei 2018 - 20:49

Interessant om te lezen! Mijn dochtertje is 6.5maand en slaapt ook absoluuuut nog niet door. Ze is sowieso om de 3 uur (en vaak veel vaker 🙁 ) wakker voor haar portie borstvoeding en is standaard om 7u al weer wakker. (Na een nacht van veel opstaan slaap ik toch ook liever iets langer!) Ik ga die avondpap ook eens proberen, misschien werkt het bij ons ook wel! Dat zou geweldig zijn want wij hebben al veel geprobeerd!
Wat eet Sarah al veel stukjes! Ik vond het straf dat Fenna al wat banaan stukjes eet, haha! Heeft Sarah al tandjes dan? Want het lijkt me toch niet zo evident dat ze al zo veel kan eten zonder tanden?…

Reply
Robin 16 mei 2018 - 16:49

Hey Tamara,

Ik ben wel eens benieuwd hoe dat er nu uitziet, 4 kids in een bakfiets! Het vorige artikel was natuurlijk met nig maar 3 kids. Ook ben ik wel eens benieuwd hoeveel je nu op een dag af fietst, want volgensmij is dat echt heel veel. Respect hoor!

Groetjes Robin

Reply
Miranda ten Hoeve 16 mei 2018 - 08:39

Haha heel herkenbaar.
Onze jongste is nu ruim 10 maand en slaapt nu voor t eerst door sinds 5 dagen..
Onze oudste 2 van 2.6 en 4 jaar zijn sinds 2 week standaard tussen 5 en 6 wakker terwijl het beide uitslapers waren…. Nog tips hoe hier vanaf te komen hahaha????
Borstvoeding is savonds hier ook niet meer voldoende dus wij geven ook pyjama papje naast de bv voor de nacht.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.