Kathy | Het Chinees lantaarnplantje in de spotlight

by Kathy

Het Chinees lantaarnplantje is op dit moment echt mijn grote favoriet! Het is zo’n schattig klein plantje met zijn hart-vormige blaadje en kleine bloemetjes. Ik deel ze regelmatig op mijn instagram-account en daardoor ontvang ik vaker berichtjes met vragen. Want hoe verzorg je het Chinees Lantaarnplantje eigenlijk? En kun je ze gemakkelijk stekken? Lees verder en ik vertel je er alles over!

Het Chinees Lantaarnplantje: waar komt hij vandaan?

De officiele naam van Het Chinees Lantaarnplantje is Ceropegia woodii, maar globaal wordt hij ook wel de String of Hearts genoemd. Oorspronkelijk groeit dit plantje in het zuiden van Afrika op een steenachtige ondergrond met een dun laagje aarde en wordt hij beschut door andere planten. Het is een vetplant die water opslaat in de knolletjes en in zijn blaadjes. De bloemetjes die met enige regelmaat verschijnen, lijken op kleine lantaarntjes, vandaar de Nederlandse benaming.

Soorten

De Ceropegia familie kent rond de 200 soorten, waarvan de Ceropegia woodii in de huiskamers de bekendste is. Onder de planten-gekkies zijn de volgende types van de Ceropegia woodii goed bekend:

Ceropegia Woodii
Het normale Chinees Lantaarnplantje, met zijn subtiele groen-gemarmerde blaadje. De achterkant van de blaadjes kunnen paars-achtig kleuren.

Ceropegia woodii ‘Variegata’
Deze variant staat in Nederland ook bekend als Ceropegia woodii ‘Marlies’. Dit is mijn favoriet! Hij heeft witte randjes die door veel zonlicht fel roze kleuren. In de VS is deze variant zeldzaam. Waar ze hier in een tuincentrum te krijgen zijn voor ongeveer 4 euro, worden ze daar voor belachelijk hoge prijzen verkocht. Een potje met daarin 5 mini-stekjes wordt daar makkelijk voor 85 dollar verkocht.. bizar he?!

Ceropegia woodii ‘Silver Glory’
Deze variant kom je hier niet zo vaak tegen, al is hij niet echt zeldzaam te noemen. De Silver Glory heeft rondere blaadjes zonder een duidelijk patroon. Ze zijn meer egaal groen/grijs gekleurd. Vandaar de naam.

Verzorging van het Chinees lantaarnplantje

In mijn vorige blog schreef ik hoe je aan sommige planten kunt voelen of ze water nodig hebben. Het Chinees Lantaarnplantje is hier een perfect voorbeeld van. De blaadjes horen koud, dik en stevig aan te voelen. Hierdoor weet je dat er nog water opgeslagen zit in de blaadjes, en dat het plantje dus geen nieuw water nodig heeft. Kun je de blaadjes gemakkelijk dubbelvouwen en voelen ze zo dun aan als papier? Dan kan hij een flinke slok gebruiken! Zorg er wel voor dat je hem in een goede water-doorlatende mix hebt staan zodat het overtollige water met gemak weg kan en de aarde relatief snel weer kan opdrogen. Een binnenpot is bij dit plantje daarom ook een echte must, aangezien de worteltjes erg gevoelig zijn voor wortelrot.

Chinees Lantaarnplantje Variegata

Als je het Chinees lantaarnplantje op een warme en lichte plek neer zet, zal hij je belonen met rijkelijke groei. Zelfs direct zonlicht kan dit plantje goed verdragen, mits hij hieraan gewend is. Wil je jouw Chinees Lantaarnplantje naar een plek in de volle zon verplaatsen? Bouw dit dan in het vroege voorjaar rustig op, om de paar dagen bijvoorbeeld een kwartiertje langer. Want als hij niet gewend is aan volle zon, kunnen de blaadjes alsnog verbranden. Dit geld trouwens voor alle planten.

Als je de variegata-variant in direct zonlicht hebt groeien, zul je merken dat de witte randjes roze kleuren. Eigenlijk is dit een teken dat de plant ‘stress’ ervaart, waardoor hij diepere kleuren pigment aan gaat maken. Dit wordt vaak expres bij vetplanten gedaan (o.a. Kalanchoe en Crassulla soorten).

Het chinees lantaarnplantje stekken

Stiekem vind ik dit toch wel het leukste van het Chinees Lantaarntje: stekken! En dat gaat bij dit plantje ontzettend makkelijk, aangezien je hem op meerdere manieren kunt doen. Je knipt sowieso een stuk van de sliert af, en dat stimuleert weer nieuwe groei: de plant kan namelijk op meerdere plekken opnieuw uitspringen, waardoor je dus een vollere plant kan krijgen. Snoeien doet echt groeien!

Tijdens het stekproces zullen de wortels meestal uit de bladknopen (= nodes) groeien. Dat is de plek waar ook de blaadjes groeien. Deze nodes zullen gaan opzwellen en dat worden de knolletjes. Uit deze nodes komen ook de nieuwe groeipunten. En ja, dat kunnen er meer dan 1 zijn. Ik heb zelfs een node met 4 groeipunten aan een van mijn Chineese lantaarnplantjes. Erg leuk!

Op water zetten
Een afgeknipte sliert kun je laten wortelen op water. Je haalt de blaadjes die het dichtste bij het afgeknipte stuk zitten, weg en je zet het stekje in een leuk vaasje neer. Het kan een poosje duren voordat de worteltjes zullen gaan groeien.

Knolletjes
Soms zie je kleine witte bolletjes tussen de blaadjes zitten. Dit zijn de knolletjes. Je zou een sliert boven een knolletje los kunnen knippen en die meteen in de aarde steken. Als je de aarde licht-vochtig houdt (door regelmatig lichtjes te sproeien), dan zullen uit dit knolletje nieuwe worteltjes groeien en tadaaa: je hebt een nieuw plantje!

Wrap & Pin
Wil je een vollere plant, maar zie je het niet zitten om de schaar erin te zetten? Dan kan ik je zeker de wrap & pin methode aanraden! Ik zag deze methode voor het eerst op instagram bij @aplantlovingkiwi (check haar highlights voor tips!). Het is eigenlijk heel simpel: je pakt een lange sliert, en je legt hem bovenop de aarde. Je buigt een stukje ijzerdraad in een U en zet daarmee de node vast op de aarde. De hele sliert krijgt op deze manier de kans om bij elke node te wortelen en nieuwe groeipunten aan te maken. Zodra de nodes goed zijn geworteld en er nieuwe groeipunten zijn, kun je de stukjes losknippen en dan heb je daar je stekjes!

Voordeel: de stekjes krijgen tijdens het stekproces gewoon nog de voeding van de basis.
Nadeel: het kan wat langer duren voordat de nodes geworteld zijn aangezien de sliert die nieuwe wortels niet echt nodig heeft voor voeding.

Butterfly methode
Dit is de manier die ik meestal gebruik en waar ik het meeste succes mee heb. Ik knip van een sliert van mijn Chinees Lantaarnplantje een stuk of 8 nodes los en laat links en rechts zo’n 1-2 cm stengel zitten. De nodes druk ik in een vochtige ondergrond (bijv. perliet, sphagnum mos of seramis) die ik daarna vochtig houd. De eerste keer zag ik binnen een week al de eerste worteltjes verschijnen en binnen 2 weken hadden alle stekjes al nieuwe groeipunten uitgeschoten! Een kleine kanttekening: dit was tijdens het groeiseizoen (lente / zomer). Mocht je dit nu willen proberen dan vermoed ik dat het wat langer kan duren voordat je groei zult zien.

Zaden
Hierboven schreef ik al dat het Chinees Lantaarnplantje ook kan bloeien. Deze bloemetjes zijn zo gevormd, dat kleine insecten er gemakkelijk in kunnen kruipen om te snoepen van de zoete nectar. Eruit komen gaat een stuk moeilijker, doordat de top van de bloem een soort kooi is, en er aan de binnenkant kleine haartjes groeien. Zodra de pollen van de bloem rijp zijn, gaat het topje open en kunnen de insecten (die dan helemaal onder de pollen zitten) er weer uit kruipen. De kans op bestuiving is daarmee zeer groot. Althans, als je hem buiten hebt groeien.

Binnen is het een ander verhaal omdat de juiste insecten niet in ons huis te vinden zijn (..hoop ik). Via instagram ken ik wel iemand die al een hele poos aan het proberen is om haar Chinees Lantaarnplantje zelf te bestuiven met een klein kwastje. Ze heeft voor het eerst geluk want op dit moment heeft ze verschillende zaaddoosjes groeien. Zodra de zaaddozen rijp zijn, zullen ze open gaan en kun je de zaadjes planten. Hoe, wie of wat.. geen flauw idee? Maar het lijkt me een heel leuk experiment wat ik bij de volgende bloeiperiode zéker uit ga proberen!

Vertel eens…

Heb jij ook een Chinees Lantaarnplantje? Vind je het een makkelijk plantje om te onderhouden? Ik hoop dat je het leuk vond om hier wat meer over te lezen en misschien heb je wel wat aan de informatie. En mocht je het leuk vinden, neem eens een kijkje op mijn Instagram, waar ik vaker iets deel over mijn Ceropegia woodii Variegata!

Misschien vind je dit ook leuk

1 comment

Chris 21 december 2023 - 15:55

Bij mij heeft het lantaren plantje zaaddozen. En wat ik net las, het plantje heeft deze zomer een tijd buitengestaan.
Had het nog nooit eerder gezien.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.