Help! Mijn peuter (2.5) slaapt niet door!

by Tamara

Maxim was meteen vanaf het begin een goede slaper. In de kraamweek is hij 1 x een hele nacht wakker geweest waarna hij een prima ritme oppakte en na 6 weken gewoon doorsliep. Bij Lauren hetzelfde verhaal, de eerste week was even lastig,  maar zodra ze haar ritme had gevonden sliep ze door. Inmiddels is ze nu 12 weken en slaapt ze van half 8 tot 7.

Floris is een heel ander verhaal. De allereerste nacht in het ziekenhuis moest ik hem wakker maken voor de voedingen en had meteen goede moed, zou dit net zo’n slaapkop als zijn broer worden? Niets was minder waar, hij sliep in de kraamweek ‘redelijk’ maar in gedachten telde ik af tot die 6 weken, waarna zijn broer door ging slapen.

Mooie kleine Floris

Mooie kleine Floris

De 6 weken passeerden en de nachten gingen van kwaad tot erger. Vaak kon ik me niet eens herinneren dat ik hem gepakt had en toch lag hij dan ineens naast me! Doodeng vond ik het! Want straks liet ik hem vallen of ging ik op hem liggen. De nachten waren een ramp en overdag vond ik het ook behoorlijk zwaar. Waar Maxim rustig een ‘slaapje’ deed van 4.5 uur overdag en er op tijd weer in lag, mocht ik al blij zijn als Floris na veel moeite een uurtje in zijn bed sliep. Ik was absoluut gek op mijn kleine ventje, maar nu realiseerde ik me pas hoe ontzettend belangrijk slaap was.

Toen hij op een gegeven moment snachts en overdag amper meer sliep en ik snachts huilend in bed zat van de  vermoeidheid, met een huilend kind op schoot dat niks wilde, besloot ik er maar aan toe te geven. De enige plekken waar hij nog wel redelijk sliep waren in zijn kinderwagen en in ons bed. Het was geen makkelijke beslissing en ik baalde er zo van, maar we zaten in een vicieuze cirkel, waarin ons ventje te moe was om te slapen en dit leek op dat moment de enige oplossing.

image

Dus overdag wiegde ik hem in de kinderwagen in slaap en savonds voedde ik hem, viel hij in slaap en legde ik hem in bed, waarna hij na 2 uurtjes week wakker werd en ik hem bij ons legde, waarna ik hem om de 2.5 uur voedde en tussendoor sliep.. Ja dat was een verbetering.

Er waren periodes dat ik er heeeeelemaal klaar mee was, toen hij 8 maanden was , was ik er zo klaar mee dat hij niet ‘gewoon’ even sliep, dat ik hem in zijn bed heb gezegd en dacht: je bekijkt het maar lekker. Ja heeel erg slecht, maar in mijn nachtelijke voedingssessies las ik op google dat de enige manier om dit gedrag te doorbreken, laten huilen was. En huilen deed hij, eerst ging ik nog elke 5 minuten naar hem toe, maar ik merkte dat hij daar alleen nog maar meer overstuur van werd. Met zijn deur op een kier ging ik op onze kamer zitten en huilde met hem mee, ik voelde me verschrikkelijk. Nooit had ik maxim laten huilen, als ik nodig naar de wc moest, wachtte ik totdat hij weer rustig werd voor ik ging en nu liet ik mijn andere kleine ventje zo hard huilen.

image

Na 3 uur constant heen en weer lopen en troosten werd het stil. Ik liep naar zijn kamer en zijn gezichtje was rood en nat van de tranen, zijn oogjes dicht en hij zat rechtop in zijn bedje te slapen. Nog net kon ik voorkomen dat hij omviel en met zijn hoofd tegen de rand zou vallen. Toen wist ik voor mezelf, dat ik dit niet kon. Dan maar een doetje, maar ik kon dit gewoon niet.

Gelukkig ging het geleidelijk beter en op een gegeven moment wen je er op de een of andere manier gewoon aan dat je weinig slaapt. Als ik hem hoorde snachts, pakte ik hem, legde hem aan en sliep verder. Ik had me er maar bij neergelegd, dat ik een kindje had wat ons gewoon nog echt heel erg nodig had.

Toen werd ik weer zwanger en ik zag het al voor me dat ik hele nachten wakker zou zijn met 2 kinderen die beiden borstvoeding wilden. Dus ik nam me al voor om ermee te stoppen. Toch stelde ik het continue uit, totdat het onder invloed van de hormonen zoooooveel pijn ging doen dat ik het in een week afbouwde en stopte.

En wat denk je? Vlak na zijn 2e verjaardag, na het stoppen met voeden, sliep hij gewoon door! Voor het eerst maakte ik hem in de ochtend wakker in plaats van hij mij! Heerlijk s’ochtends uitgerust wakker worden, geen spierpijn omdat je weer in een onmogelijke houding lag. Maar toch, miste ik hem dan ook wel weer snachts.

image

Het is een hele tijd goed gegaan, maar sinds Lauren er is gaat het toch weer wat minder goed. Hij slaapt vaak wel door, maar kruipt dan alsnog om 6 uur tussen ons in, trekt he arm om hem heen en slaapt verder.

Ja het is niet altijd leuk, maar ik geniet er nog maar even van zolang hij nog klein is. Over een paar jaar is bij mama slapen vast niet meer ‘cool’ en mis ik het om snachts met zo’n klein warm ventje te knuffelen.

Dus misschien een troost voor alle oververmoeide mama’s wie haar baby of kind nog niet doorslapen.. Het kan altijd erger en het komt vanzelf ooit wel goed!

Misschien vind je dit ook leuk

17 comments

Leonie 7 september 2015 - 19:58

Mijn meisje van 7,5 maand wordt tussen 19 en 7 uur minimaal 2 keer wakker. Schreeuwend. Soms wel elke 2 uur… doodvermoeiend. Bij de eerste duurde ‘t 5 maanden tot hij 12 uur doorsliep. Had ik nu weer op gehoopt, maar helaas. En als ze dan een keer wel een lange ruk maakt, dan ben ik zelf elk uur wakker om te checken of alles wel goed gaat. Pffft 😉

Reply
Liset - Beautydagboek 4 september 2015 - 17:28

Ik kan me voorstellen dat het een behoorlijke tegenvaller is als je eerste kindje gewoon na 6 weken door slaapt en je tweede pas na zo’n twee jaar. Je gaat dan automatisch verwachten dat het met je tweede net zo gaat :). Ik moet zeggen dat het ik het doorslapen met 6 weken best heel vroeg vind (en misschien een uitzondering?). Mijn beide kinderen sliepen pas na zo’n 6 à 7 maanden door en dat is dan een hele verademing na zoveel maanden er steeds ‘s nachts uit te moeten, haha. Alsnog is mijn jongste van 2,5 jaar wel vroeg wakker in de ochtend. Meestal is het hier half 6 à 6 uur.

Reply
Nanouk 3 september 2015 - 23:46

Jeetje wat een gedoe is dat zeg! Wel fijn dat Lauren zo goed slaapt, dat scheelt weer, maar toch, knap dat je er zo positief over blijft!

Reply
Charlotte 3 september 2015 - 19:45

Zo schattig dat hij dan zijn armpjes om je heen slaat! Soms zou ik dat ook wel willen, lekker samen slapen en kroelen…

Reply
Madelon 3 september 2015 - 19:32

Hier ook geen doorslaper. Meestal komt hij ‘s nachts twee keer nog om te drinken.

Reply
lin mommysworld 3 september 2015 - 16:28

Het lijkt me heel zwaar, hier slapen ze zo makkelijk, maar ik denk wel altijd… die momentjes dat ze bij je liggen zijn ook zo bijzonder !!

Reply
Simone 3 september 2015 - 13:16

Hier ook nog geen echte door slaper, inmiddels zo’n 11 weken oud. Hij heeft wel eens wat nachten doorgehaald maar het is helaas nog geen routine. We moeten er eigenlijk iedere nacht tussen 03:00 en 04:00 uur nog uit. Komt vanzelf wel goed :).

Reply
Sylvie 3 september 2015 - 13:02

Zo dubbel hè! Als-ie niet slaapt denk ik steeds “Ga jij eens heel gauw slapen!” en slaapt-ie eindelijk goed en zelfstandig, ben ik verdrietig want “Ik mis hem zo!” 🙂

Reply
Adinda 3 september 2015 - 12:40

Herkenbaar. Mijn dochter nu 5 jaar sliep ook vaak s’nachts tussen ons in omdat ik geen zin meer had in die strijd elke nacht. Pas vanaf 3 jaar begon ze met door slapen en nu moet ik haar wakker maken of zit ik in het weekend al beneden en ligt ze nog te slapen.

Reply
Carla 3 september 2015 - 11:32

Hoe herkenbaar.

Reply
Malou 3 september 2015 - 10:31

Poe, dat lijkt me best zwaar zeg..

Reply
Geertje - Stay At Home Mama 3 september 2015 - 10:14

Laura heeft ook echt lang (tot 3,5) gespookt snachts!! Drama…. maar inderdaad, het komt vanzelf weer goed!

Reply
Elisabeth 3 september 2015 - 09:54

Jeetje sterkte meid! Zo blijkt maar weer dat ieder kind anders is, het enige wat je kan doen is hem liefde geven en dat doe je toch?

Reply
Sanne 3 september 2015 - 08:24

Heel herkenbaar je verhaal! Mooi geschreven!

Reply
Bien 3 september 2015 - 07:59

Pff heftig!! Slaaptekort is echt iets wat je moet ervaren om er achter te komen hoe naar het is. Hier ook lange tijd gebroken nachten maar het was gelukkig niet zo erg als bij jullie, respect hoor voor jullie, slaaptekort icm drie kleintjes lijkt me pittig! Maar gelukkig gaat het inmiddels al beter!

Reply
Saskia 3 september 2015 - 07:53

Moeilijk lijkt me dat als je kind zo lastig kan slapen. Senna is ook niet de makkelijkste maar soms hebben we geluk en slaapt hij heel goed 🙂

Reply
Kim 3 september 2015 - 06:36

Hier een doorslaper die altijd vroeg wakker is. Elke dag 6 uur – 6:30 .. Vandaag 5:30. Dat is ook vermoeiend, maar dan gaan wij ook maar vroeg naar bed.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.