Help! Mijn kind word gepest!

by Tamara

De angst van elke ouder en zeker als je het vroeger ook meegemaakt hebt. .. Pesten.

Ik ben doodsbang dat mijn kinderen op school of later gepest gaan worden. En dan heb ik het niet over een beetje onschuldig plagen, want ookal is dat ook echt niet leuk, dat gebeurd nou eenmaal. Ik heb het echt over het ‘echte’ pesten. Iemand zo erg de grond in stampen dat ze gaan twijfelen aan zichzelf.

Ik ben een van de vele nu volwassenen die vroeger flink gepest is. Ik zal niet teveel in details vertellen, maar ik kwam regelmatig thuis met het gevoel alsof ik niks waard was, ik wist dit heel goed te verstoppen voor mijn omgeving, maar het was verschrikkelijk. Ik weet nog dat er eens een stuk uit mijn haar geknipt werd, ik aan mijn haar over het schoolplein gesleept werd, uitgelachen en uitgescholden werd en vals beschuldigd werd van dingen die ik nooit gedaan kon hebben, maar waardoor ik wel de schuld kreeg van de leraren. Toen we gingen verhuizen vond ik dat erg moeilijk omdat ik bang was om weer gepest te worden, maar gelukkig kwam ik eindelijk op een leuke school waar ik veel vrienden maakte en gewoon mezelf kon zijn.

Nu ik zelf weet hoe verschrikkelijk het is om gepest te worden ben ik ontzettend bang dat dit ook mijn kinderen gaat overkomen. Natuurlijk is het iets wat je amper kunt voorkomen want hoe leuk je je kind ook kleed, wat een geweldig karakter hij of zij ook heeft en hoe sociaal je kind ook is, als pesters hem of haar als mikpunt hebben vinden ze altijd wel wat om te pesten.

Dit is ook zeker iets waar ik bang voor was toen Maxim wat achter bleek te lopen in zijn ontwikkeling. Pesters pakken al snel een kind wat ‘anders’ is en wat zichzelf niet zo goed kan verweren. Gelukkig lijkt dit heel erg mee te vallen. Er is wel een kindje uit een andere klas waar Maxim totaal niet mee kan opschieten, maar zijn juf vertelde al dat Maxim genoeg van zich afbijt als hem iets niet zint! Nou gelukkig maar!

Ik vond op internet wat tips hoe je je kind wat weerbaarder kunt maken tegen pesten. Ookal geld dit meer voor wat oudere kinderen.

image
Ik denk dat ouders er ook goed aan doen om af en toe eens een serieus gesprek met hun kind te hebben over pesten, vertel over je eventuele eigen ervaringen en hoe het is om in de schoenen van de gepeste of de pester zelf te staan. Zo geef je een kind misschien een andere kijk op pesten en zal hij of zij sneller naar jou of de leerkracht toegaan mocht er gepest worden, of misschien zelf niet zo snel pesten.

Ben jij vroeger gepest of was jij een pester?

Misschien vind je dit ook leuk

11 comments

marjon 14 april 2015 - 09:36

Wat vervelend dat jij vroeger gepest bent. Dit is nooit leuk! Begrijpelijk dat je dan nu de angst heb dat je kind gepest gaat worden. Gelukkig bijt Maxim goed van zich af. En wordt hij verder niet gepest. Onze dochter is heel stilletjes, snel van streek, ik ben ook wel eens bank dat andere kinderen hier iets over gaan zeggen. Tot nu toe nog niet, vinden ze het juist prettig om met zo’n rustig kindje te werken/spelen. Maar hoop stiekem dat ze nog wat van zich af gaat bijten.

Reply
Tamara 14 april 2015 - 10:43

Ohh dat komt vast wel goed! Niet te druk over maken hoor. ( is heeeeel moeilijk ik weet het! )

Reply
sofiemailt 13 april 2015 - 20:40

Ik ben vroeger ook wel gepest en ik denk dat mijn ouders dit wel goed hebben opgelost. Namelijk door mijn gevoel wel serieus te nemen, maar wel uit te leggen dat pesten meer een ‘probleem’ is van de pesters dan van mij. En dat als ik er niet serieus op in ga dat ze dan wel iemand anders zoeken. Dat heeft bij mij heel goed gewerkt. Helaas gingen ze toen een ander meisje pesten dat niet ‘geloofde’ in mijn methode en er altijd vol tegenin ging en volgens mij echt behoorlijk is gepest.

Maar goed, mijn ‘succesverhaal’ is helaas ook geen garantie voor de toekomst. Ik zal er met dochterlief in ieder geval goed over blijven praten en goed naar haar gaan luisteren. En geen mobiel tot haar 16e 😉

Reply
Tamara 14 april 2015 - 10:44

Wat goed dat je ouders het zo serieus namen! Dat doen veel ouders niet of ze merken het niet op. Erg jammer!

Reply
Lieke 13 april 2015 - 19:19

Wat verschrikkelijk!! Dit is ook mijn ergste angst voor de kleine, er gebeuren zoveel abnormale dingen tegenwoordig..

Reply
Tamara 14 april 2015 - 10:45

Ja echt he? Het lijkt ook steeds erger te worden nu het ook over internet enzo kan

Reply
Anoniem 13 april 2015 - 14:30

Ik ben vroeger ook heel erg gepest en ik had totaal geen zelfvertrouwen of eigenwaarde meer… Ook was manuella in het begin gepest ik wist niet wat k er tegen kon doen ik leerde haar maar wanneer ze haar pesten en haar gingen slaan doe het terug bijt van je af! Maar ze is er te zacht voor eenmaal in assen op school zag ik dat het heel goed ging dankzii de anti pest beleid en dat ze veel me mij praat groeit ze als een grote zonne bloem.. Het is erg als je zelf gepest bent maar al helemaal als het zelfde gebeurt met je kind!

Reply
Sylvie 13 april 2015 - 13:08

Gelukkig niet zo erg als jij beschrijft, wat moet jij je rot hebben gevoeld!! Ik hoop mee voor je dat dat kindje snel stopt met Maxim te treiteren! Goed dat-ie stevig in zijn schoenen lijkt te staan!

Reply
Tamara 13 april 2015 - 16:01

Ik hoop het ook! Helaas had het etterbakje hem vandaag alweer geklierd:(

Reply
Sylvie 13 april 2015 - 19:26

Wat erg! En als moeder kun je alleen maar machteloos toekijken. Veel succes ermee en knuffel Maxim maar even plat! 😉

Reply
Tamara 14 april 2015 - 10:45

Natuurlijk! Heeeeel vaak! 😀

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.