Help mijn kind slaapt niet! ( Tips van een slaapcoach)

by Tamara

Het is vandaag 13 maart, de dag van de Slaap! Nu is slaap iets wat voor veel ouders heilig is, tenminste, na een hele lange en drukke dag met kinderen, verlang ik vaak ontzettend naar mijn bed. Na aan het einde van de dag nog een ronde langs alle kinderen gemaakt te hebben, kruip ik vaak uitgeput mijn bed in. Inmiddels kunnen we vaak doorslapen, maar dat is wel eens anders geweest! In deze blog vertel ik jullie wat over jaren niet slapen en welke onmogelijke dingen we gedaan hebben om maar in slaap te komen. Daarnaast vertelt Tineke ( Goodnightclub) wat over haar werk als slaapcoach en geeft een aantal tips om ouders met niet slapende kinderen uit de brand te helpen!

Ons slaapverhaal.

Ik weet nog heel erg goed hoe mijn eerste nacht als moeder ging. Na al weken wakker liggen door voorweeen, dacht ik dat ik nu wel aan de vermoeidheid gewend was. Maar niets was minder waar, de eerste nacht bracht ik in het ziekenhuis door, de tweede nacht thuis en toen voelde ik me zo’n slechte moeder. Wie had er bedacht dat ik voor een baby zou kunnen zorgen? Dit kon ik toch helemaal niet?

link

De eerste weken waren heel erg wennen, maar naar mate de tijd vorderde, ging het steeds beter en na zes weken konden we weer doorslapen! Onze zoon bleek echt een ster in slapen en deed niets liever. Zou het dan zo met alle kinderen zijn?

Nou, nee dus! Want hoewel onze tweede zoon de eerste nacht zo goed als doorsliep, was dat wel de enige keer dat hij dat had deed in de drie jaar die volgden. Ik vind het nu nog moeilijk om eraan terug te denken, want ik kon helemaal niet van mijn kinderen genieten die periode. Overdag ging het meestal nog wel, maar in de nacht was hij alleen maar aan het huilen en sliepen we soms maar een half uur per nacht. Het enige dat hielp was wiegen, voeden, in de kinderwagen wiegen en ’s nachts urenlang door het huis lopen met een kind op onze arm. Ik heb zelfs een keer een hele nacht in een ledikantje geslapen en dat desbetreffende ledikantje verruild door een campingbedje. Het mocht allemaal niet baten.

Uiteindelijk werd het beter, maar het was heel heel erg zwaar. Destijds hebben we geen oorzaak gevonden, achteraf wordt er een heleboel verklaard door zijn ASS. Hadden we dat destijds maar geweten.

Welke tips ik uitgeprobeerd heb.

Ik ben normaal de grootste betweter ever, maar als je zo met je handen in het haar zit, probeer je alles wel uit. Naast bovenstaande dingen, kreeg ik onderstaande tips van andere mensen:

‘Het kind heeft gewoon honger, je moet dikkere voeding geven.’

Ik gaf borstvoeding, maar omdat iedereen dit zei, twijfelde ik of mijn voeding wel voedzaam genoeg was. Daar zat ik dan met mijn pyjamapapjes, afgekolfde melk met rijstebloem en weet ik het. Hielp uiteraard helemaal niks, van die eerstgenoemde sliep hij juist nog minder goed.

‘Je moet zijn bedje beneden zetten en gewoon niet meer beneden komen.’

Tja, ik was echt heel wanhopig. Dus na een halve nacht alles bij elkaar krijsen, zette ik hem in zijn kinderwagen beneden en ben ik naar boven gegaan. Na tien minuten kon ik het niet meer en bed ik teruggegaan. #zachtei.

‘Je moet slaaptraining doen en hem niet meer uit bed halen.’

Na twee weken niet slapen was ik zo wanhopig dat ik me besloot in te lezen voor slaaptraining. De meest effectieve manier was in bed leggen, zeggen dat hij moest slapen, weggaan. Na vijf minuten troosten in bed, weggaan. En na de derde keer gewoon niet meer terugkomen.

Nou, dan heb ik zes uur volgehouden. Zes uur waarin ik me de slechtste moeder ter wereld voelde en waarin dit alles tegen mijn moedergevoel in ging. Na die zes uur, pakte ik hem uit bed en nog voor ik weer op onze kamer was, was hij in mijn armen in slaap gevallen.

Slaapcoach Tineke vertelt:

Achteraf had ik destijds hulp moeten inroepen van een professional en juist omdat ik wil voorkomen dat andere ouders dit ook moeten doorstaan, heb ik Tineke een berichtje gestuurd met de vraag of zij misschien iets over haar werk als slaapcoach kan vertellen en misschien tips heeft voor jonge ouders met niet slapende kinderen.

“Oef, dit soort fases in ouderschap zijn zo intens zwaar! Slaap is een hele belangrijke levensbehoefte en niet slapen kan dan ook écht als een marteling aanvoelen..  Weet dat je niet alleen bent want er zijn heel veel ouders en kinderen die met dit probleem te maken hebben. Toch is de drempel om hulp te zoeken hoog: je wil problemen omtrent je kleintje vaak het liefste zelf oplossen, je bent bang dat hulp heel veel gehuil op zal leveren en je blijft hopen dat het een fase is, dat het vanzelf beter zal gaan als dat sprongetje/tandje/buikgriepje voorbij is.

Maar helaas; niet altijd gaat een slaapprobleem vanzelf over! Als iets langer dan een paar weken speelt én als het voor jou als ouder voelt als een probleem (bijvoorbeeld omdat je kindje erg moe is, of omdat je zelf op bent) is dat reden genoeg om hulp in de vorm van een kinderslaapcoach in te schakelen.

Een kinderslaapcoach kijkt met meer afstand dan jijzelf naar de situatie, en is natuurlijk een expert op het gebied van slaap en slaapproblemen. De juiste tijden voor dutjes, de juiste bedtijd, de juiste reactie op onrustige momenten: allemaal elementen die de situatie zullen verbeteren. Zo zie ik bijvoorbeeld vaak dat ouders hun kindje te laat in bed leggen. Dat is meestal omdat ze hopen dat hoe vermoeider het kind is, hoe beter het zal slapen. Helaas; het tegendeel is waar! Een vermoeider kind zal nog meer moeite hebben met slapen, dat geldt zowel voor in slaap vallen als voor doorslapen. Een vroege bedtijd (tussen 18.00-19.00) is dus mijn nummer één tip voor vrijwel alle gezinnen die bij mij aankloppen.

Met de juiste tips en trics én een op maat gemaakt slaapplan krijgen we samen (het gezin en ik als kinderslaapcoach) alle kindjes weer aan het slapen. Waarom? Omdat ieder lichaam gemaakt is om veel te slapen, en dat geldt in het bijzonder voor de lichaampjes van baby’s en jonge kinderen! Slapen is echter wel een vaardigheid, een echte skill. En zoals met alle vaardigheden kost het de één iets meer moeite om het eigen te maken dan de ander. Maar alles valt te leren en het is belangrijk om dit op een liefdevolle, betrokken manier te doen. Meer slaap doet het hele gezin goed!”

Tineke heeft met haar bedrijf The Good Night Club al talloze ouders geholpen! Zit jij met je handen in het haar, dan staat zij voor je klaar om je te helpen! Ze is moeder van drie kinderen en ik volg haar al heeeel lang op instagram! Aanrader 😀 Je volgt haar op @tineke_goodnightclub

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.