Help! Ik kan niet fietsen!

by Tamara

Nu zullen jullie wel denken: ‘Hoezo jij kunt niet fietsen? Jij fietst toch elke dag met de kinderen?’  Ehh ja dat klopt, ik fiets elke dag op een bakfiets met daarin mijn vier kinderen. Maar fietsen op een gewone fiets? Dat is aan mij niet besteed. Dat heeft trouwens een hele goede reden en die ga ik jullie vertellen in deze blog! (Houden het even spannend he haha)

Laten we beginnen bij het begin.

Oké, er is dus iets geks met mij aan de hand, mijn evenwichtsorgaan is niet helemaal goed aangelegd, waardoor evenwicht houden voor mij heeeeel erg lastig is. Vroeger, toen ik nog een kleine Tamara was, viel ik bijvoorbeeld echt heel erg vaak van de trap of tijdens het spelen. Een beetje lastig wel, maar ik heb hier heel erg lang fysiotherapie voor gehad en daarna werd het wel een stuk beter. Als voorbeeld, ik kon bijvoorbeeld nooit op 1 been balanceren of hinkelen, maar na heeeel erg veel oefenen, lukte het ineens wel. Oké, ik kan het nog steeds niet heel erg lang, maar het is niet zo dat ik meteen omkukel als ik op 1 been sta. Nu leverde het verder in het dagelijks leven niet zo heel erg veel problemen op, maar toen ik moest leren fietsen, werd het ineens een probleem. Want ja, wat moet je kunnen om te fietsen? Juist! Je evenwicht bewaren!

Hoe ik heb leren fietsen.

Dat leren fietsen van mij was dan ook iets wat jaren heeft geduurd. Uiteindelijk was ik een jaar of 9 toen ik zonder zijwieltjes leerde fietsen en hoewel ik daarna heeeel erg vaak gevallen ben, kon ik het wel. Ik weet nog hoeveel pogingen mijn ouders hebben ondernomen om mij te leren fietsen, maar elke keer lukte het niet. Uiteindelijk lukte het leren fietsen doordat ik met 1 voet ging trappen en met de andere voet ondersteuning zocht op de grond. Als ik dat een stukje deed maakte ik uiteindelijk genoeg snelheid om op te stappen en weg te fietsen.

Ik heb nog nooit….

Ik heb dus nog nooit met een kind op een normale fiets gefietst. Dat was ik wel van plan, maar toen ik tijdens mijn zwangerschap een paar keer gevallen was, was ik er wel klaar mee en besloot ik dat het niet verstandig zou zijn als ik met een gewone normale fiets zou gaan fietsen met de kinderen. Uiteindelijk hebben we toen Maxim naar de basisschool ging een bakfiets gekocht en hoewel ik dat ook wel wennen vond en ik echt even moest oefenen, was het een hele opluchting dat ik gewoon kon gaan fietsen met de kinderen.

Hoe ik nou op dit onderwerp kom? Nou, mijn zoon Maxim, kan sinds vorige week eindelijk na heeel erg veel oefenen zonder zijwieltjes fietsen en dat vind ik zo ontzettend knap! Hij vind het zelf heel grappig dat hij nu iets kan dat ik niet kan en dat wrijft hij er heel erg vaak in!

 

Op welke leeftijd kon jij fietsen? En wanneer heb je het je kinderen geleerd?

 

Misschien vind je dit ook leuk

6 comments

Mireille 11 juli 2018 - 10:16

Hoe oud ik zelf was kan ik me niet meer herinneren… ik geloof een jaar of 5. Onze oudste kon met 4 fietsen zonder zijwieltjes. Met haar zijn we een uurtje gaan oefenen op het schoolplein. De middelste en jongste zijn nog niet zover..

Reply
Nienke 11 juli 2018 - 09:35

Eerlijk dat je dit verteld hoor!
Ik was zelf ruim 5 jaar toen ik los kon fietsen, dat is geloof ik al een beetje aan de late kant. Onze kinderen waren ook geen snelle fietsers, ik meende ook rond de 5 jaar (ben niet zo goed in het onthouden van dat soort dingen… oeps…)
Een loopfiets is wel echt heel goed voor de ontwikkeling van het evenwicht trouwens.

Reply
Ilona 11 juli 2018 - 09:17

Ik was 3 toen ik zo weg fietste op mn fiets zonder zijwieltjes:)
Mn zoontje van 4 kan het nu nog niet (ik oefen ook niet genoeg met hem)

Reply
Manouk 11 juli 2018 - 09:01

Ik was een jaar of 6 geloof ik. Vroeger was ik echt een angsthaas, bang voor al het onbekende (sneeuw, gras, water en dus ook fietsen. Of nou ja vooral het vallen). Mijn vader zat echt met zijn handen in het haar en was regelmatig gefrustreerd haha. Op een gegeven moment heeft hij ook letterlijk gezegd: “Nu zoek je het maar uit!” En is naar binnen gegaan. 5 Minuten later kwam ik al ringend voor bij haha.

Reply
Azra 11 juli 2018 - 08:46

Mijn zoontje is nu 7 maanden dus die kan nog niet fietsen 😉 hihi! Maar mijn neefje van inmiddels 5 die kon het meteen. Bizar! Ik denk dat het komt, omdat hij, zodra hij kon lopen, op een loopfiets zat en daarmee al leerde zijn evenwicht te bewaren. De eerste keer dat hij op een fiets stapte, fietste die zo weg. Ik kon me ogen niet geloven haha!

Reply
Priscilla 11 juli 2018 - 08:18

O wat lastig lijkt me dat zeg! Ik weet niet meer zo goed wanneer ik het leerde. Bij mijn zoon duurde het ook vrij lang. Ik vond dat echt een gedoe om hem dat te leren. Zo zwaar! Je lees wel eens dat kinderen zo wegfietsen… Nou hier dus niet hahaha

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.