Harddrugs die vroeger als medicijn voor kinderen werden gebruikt.

by Tamara
medicijn voor kinderen

We kunnen ons het nu niet meer voorstellen, maar vroeger was het heel normaal dat je medicijnen aan je kind gaf waar bijvoorbeeld Cocaïne of alcohol in zat. Toen deze ‘medicijnen’ voor het eerst ontdekt werden, werden ze gezien als absolute wondermiddelen. Een lepel van dit en je kind sliep moeiteloos doos, een paar drupjes van dat en de tandjespijn was over! Bovendien raakte de gebruiker er nog van in een beter humeur ook! Ben jij benieuwd welke drugs er vroeger als medicijn voor kinderen werden gebruikt? Lees dan verder.

Harddrugs die vroeger als medicijn voor kinderen werden gebruikt.

Tot ongeveer het jaar 1800 werden de meeste drugs gezien als medicijn en dus werden ze ook niet verboden. Bovendien werkten ze heel goed tegen bepaalde kwaaltjes en zo kwam het dus dat het meer werd gezien als medicijn dan als drugs. Pas toen ze erachter kwamen hoe schadelijk bepaalde middelen waren werden ze verboden.

17hruylatir56jpg

Heroïne als hoestsiroop.

We kennen denk ik allemaal het bedrijf Bayer wel. In Nederland en eigenlijk overal in de westerse wereld richt dit bedrijf zich op gezondheidszorg en landbouw. Paracetamol bijvoorbeeld wordt o.a. door Bayer ontwikkeld. De heroïne drankjes van dit bedrijf werden eigenlijk voor vanalles gebruikt. Bij hoofdpijn, menstruatie kramp en als middel om zonder bijwerkingen van de morfine verslaving ( een zeer gewilde drug toen) af te komen. Bij kinderen werd het gebruikt als hoestsiroop.

medicijn voor kinderen

Cocaine voor doorkomende tandjes.

Doorkomende tandjes zijn ontzettend sneu en pijnlijk voor je kleintje. Rond 1886 was het heel normaal om je kind cocaïne druppels te geven om de tandjespijn te verzachten. Nog een bijkomend voordeel was dat je kind er meteen van in een beter humeur kwam.

a271_a8

Hoestsiroop met Opium en 46% alcohol.

Rond 1830 werd Opium heel veel gebruikt als medicijn, maar ook als recreatieve drug.  Er was een bepaalde sirpp genaamd: Stickney and Poor’s Pure Paregoric syrup, die bestond uit Opium en 46% alcohol. Wanneer dit aan kinderen werd gegeven huilden ze niet meer. Op de fles stond deze gebruiksaanwijzing:

Voor baby;s van 5 dagen oud tot 5 druppels, voor 5 jarigen 25 druppels en volwassenen mochten een theelepel vol.

Ontzettend sneu natuurlijk dat deze drugs als medicijn voor kinderen werd gebruikt. Ik wil ook echt niet weten wat vor blijvende schade deze middelen aagebracht hebben bij sommige van die kinderen. Aan de andere kant, mensen wisten toen ook niet beter. Voor hetzelfde geld vinden ze 100 jaar van nu onze medicijnen ontzettend gevaarlijk.

Had jij al eens van deze medicijnen gehoord? En ken jij er eventueel nog meer?

Misschien vind je dit ook leuk

9 comments

Birgit 5 mei 2016 - 21:10

Dat wist ik helemaal niet! Maar precies wat je zegt, over 100 jaar kan onze medicatie ook schadelijk blijken te zijn.

Reply
Liess 5 mei 2016 - 13:35

Toen die tijd hadden mensen ook 10 kinderen dus was t wel makkelijk om even impaar druppels te geven tegen het huilen haahab

Reply
Marguerita 5 mei 2016 - 13:30

Wat bijzonder om te zien hoe alles zich ontwikkeld, ook medicijnen

Reply
Carina 5 mei 2016 - 10:05

Vind het stiekem wel erg hilarisch. heb er ook wel om gelachen om eerlijk te zijn.
kinderen werden dus gewoon gedrogeerd xD

Reply
Josan 5 mei 2016 - 08:31

Vroeger was alles beter…waarschijnlijk komt dat omdat veel mensen gewoon zo high waren dat ze zich dat niet eens meer kunnen herinneren. Maar goed dat men toen nog niet de cultuur van schadevergoedingen kende…

Reply
Nicole 5 mei 2016 - 07:50

Haha ja dit had ik wel eens gelezen ja. Bizar hè. Maar ja vroeger dachten ze ook dat sigaretten gezond waren en cola was ook een geneesmiddel. Komt tijd komt raad!

Reply
Channa 5 mei 2016 - 07:50

Bizar! Had er nog nooit van gehoord maar het idee dat je harddrugs zou geven, wauw….

Reply
Saskia 5 mei 2016 - 07:07

Grappig. Maar als verpleegkundige weet ik wat voor zware middelen dit zijn en houd ik toch wel mijn hart vast als ik lees dat kindjes dit kregen 🙁 gek eigenlijk he hoe de jaren kunnen veranderen. Wel super intressant artikel en leuk bedacht 😉

Reply
Mama Lifestyle Blog 5 mei 2016 - 06:18

Wat een bizar verhaal! Ik had hier nog nooit van gehoord. Nu je weet dat het harddrugs zijn (en dus schadelijk) wilt geen enkele ouder zijn/haar kind ook maar een fractie van deze “medicijnen” toedienen. Wat vreselijk. Toen wisten ze klaarblijkelijk niet beter. Gelukkig nu wel.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.