Handen wassen is een blijvertje

by Tamara

Wist jij pakweg een jaar of anderhalf geleden hoe vaak je eigenlijk je handen moest wassen? En ben jij het vaker gaan doen, sinds je weet dat besmettelijke ziektes zich via de handen heel gemakkelijk kunnen verspreiden? De kans dat je je meer bewust bent van het belang van schone handen is groot. Thuis, onderweg, maar zeker ook op het werk. Handdesinfectie is iets geworden dat we steeds serieuzer zijn gaan nemen, en waar we zeker op plekken waar veel mensen samenkomen steeds maar aandacht aan zijn besteden. De werkvloer is hier een heel goed voorbeeld van.

Maar het voelt zo vertrouwd!

Op welke plekken ben jij er het meest bezig dat je je handen even schoon zou maken? Thuis? Op het werk? In het openbaar vervoer, in een winkel of als je ergens op bezoek bent geweest?

De kans is groot dat je er thuis, maar ook op je werk een stuk minder mee bezig bent dan op plekken waar je niet dagelijks komt, en waar je de mensen die je er tegenkomt niet allemaal persoonlijk kent. Logisch; we zijn al snel geneigd om dat wat we kennen automatisch te vertrouwen, en op onbekende plekken en bij onbekende mensen meer op onze hoede te zijn.

Alhoewel dat in zijn algemeen een prima uitgangspunt is, is het als het om schone handen gaat beter om juist op de plekken waar je je thuis voelt wat beter op te letten. Want ook al ken je alle mensen die je op de werkvloer tegenkomt, zij komen allemaal van een plek vandaan waar je niét iedereen kent. Ze hebben zich net vastgehouden aan een stang in de metro, hebben een deurknop aangeraakt die vandaag al door honderden anderen is beetgepakt en zijn op plekken geweest waar allemaal mensen komen die je niet kent. Alle bacteriën en virusdeeltjes die zich op deze plekken bevonden, komen via hun handen gewoon gezellig mee naar het werk.

Houd het buiten de deur

Een bedrijf zit niet op al deze ‘indringers’ te wachten. Ze kunnen medewerkers ziek maken, en dat wil je niet. De beste manier om te voorkomen dat al die potentieel gevaarlijke deeltjes zich binnen je werkplek gaan verspreiden, is door ze bij de deur al tegen te houden. Een desinfectiezuil of in ieder geval een fles handdesinfectie met een handdoekdispenser bij iedere ingang plaatsen, is de beste manier om zoveel mogelijk ziektekiemen buiten de deur te houden. Stimuleer medewerkers verder om bij ziekte of klachten vooral thuis te blijven, al dan niet werkend, en op de werkplek het desinfecteren van de handen een paar keer per dag te herhalen, en je zorgt voor een werkomgeving die voor iedereen een stuk veiliger en hygiënischer is.

 

Dit artikel is een samenwerking.

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.