6 x dingen die moeders met een groter gezin altijd te horen krijgen.

by Tamara
groter gezin

‘Kijk daar heb je weer zo’n volksverhuizing!’ Ik mag dan wel ‘maar’ 3 kinderen hebben, het is altijd wel grappig om te zien hoe mensen reageren op een groter gezin. In een land als Nederland waar het gemiddelde gezin uit 1.7 kinderen bestaat, is een gezin met 3 kinderen of zelfs ng meer toch al snel bijzonder! En ja, als iets anders is dan wat mensen gewend zijn dan krijg je daar opmerkingen over! Ik plaatste een oproepje met de vraag welke brutale opmerkingen moeders met een groter gezin krijgen en ik was stiekem best verbaast ho onbeschoft sommige opmerkingen zijn.

Dingen die moeders met een groter gezin altijd te horen krijgen.

Zijn ze allemaal van jou/dezelfde vader?

Deze stond met stip op nummer 1. Ontzettend veel moeders krijgen dus als ze met al hun koters op pad zijn de vraag of ze allemaal van hun zijn en of ze allemaal van dezelfde vader zijn. Waaaaarom vraag je zoiets? Al waren ze alledrie van een andere vader, boeiend! Gaat je toch niks aan?

Ben je gastouder?

Oké, misschien eigen schuld omdat ik altijd met bakfiets aan het rondracen ben, maar ik was toch wel behoorlijk  verbaast toen ik serieus de vraag kreeg of ik een gastouder was of dat al die kinderen echt allemaal van mij waren.

Moet je je kinderen ook tellen?

Altijd wanneer ik met Lauren en de jongens op pas ben dan zie je mensen soms tellen. Als ik met Lauren naar binnen loop dan kijken ze nog vrolijk, maar dan komt Maxim en dan Floris. Nu heb ik daar last van, maar het schijnt dat heel veel andere moeders met grotere gezinnen daar ook veeeel last van hebben! Sommige mensen tellen zelfs hardop!

Ga je door voor een jongen/meisje?

Nog een vraag die heel erg vaak gevraagd werd, of mensen soms door wilden gaan tot ze een jongetje of meisje hadden. Ik heb ooit eens de documentaire ‘Eight boys and wanting a Girl’ gezien waarin stellen dus echt net zo lang door gingen tot ze een meisje kregen. Behalve dat ik het absurd vind dat mensen alleen maar kinderen willen krijgen om een geslacht, geeft mij dat het gevoel alsof die jongens niet leuk genoeg zijn ofzo.

Normaal gesproken ga je niet door tot je een zoon/dochter hebt.Natuurlijk is het leuk om van beide geslachten 1 te hebben, maar dat is niet een reden om nog maar eens een kind te krijgen. Dus gewoon even niet vragen…

Ben je nu eindelijk eens klaar?

Nu heb ik na 3 kinderen geen kinderwens meer, maar ik krijg regelmatig de vraag ‘of ik nou dan eindelijk eens klaar ben of dat er nog meer koters komen?’ Nog een gevalletje: ‘Waar bemoei je je mee?’ al wilde ik nog 20 kinderen, wat maakt jou dat uit?

Wat een rijkdom!

Dit krijg ik heel vaak te horen en zo voelt het ook echt. Een gezin met kleine kinderen is heel druk, soms denk ik echt: ‘waaaaaar ben ik aan begonnen?’ maar echt, als ik ze dan met zijn drietjes zie spelen, of ik ga nog even bij ze kijken voor ik naar bed ga, dan voel ik me zo rijk!

 

Heb jij ook een groter gezin, of juist maar 1 kind? Krijg jij hier ook wel eens opmerkingen over?

Misschien vind je dit ook leuk

25 comments

Zara 17 mei 2016 - 09:16

Mensen kennen toch echt geen schaamte. Ik vind 3 kinderen niet veel. Vanaf 5 kinderen kun je praten over een groot gezin vind ik. Hartstikke gezellig toch, zoveel koters. Nu is het wat moeilijk, maar als ze straks ouder worden hebben ze veel aan elkaar. Wij hebben 1 zoontje van 6 maanden maar we zouden graag, indien dit mogelijk is op alle gebieden, in de toekomst een gezinnetje met 4 kinderen willen.

Reply
MetMirjam 14 mei 2016 - 16:26

Echt te gek voor woorden… Wij hebben 1 dochteren ik krijg vaak de vraag waar de 2e blijft. Zelfs na mijn recente buitenbaarmoederlijke zwangerschap!

Reply
Mama 5 14 mei 2016 - 11:00

Ik ben moeder van 5 kinderen.hoor deze vragen zo vaak!.. nu heb ik nieuwe vriend en zouden ooit in toekomst wel een kleine willen maar mijn jongste is net 1.5 jaar en wij R pas 8 mnden samen. Daarnaast is er veel met mijn baarmoeder aan de hand .dan hoor je iedereen meteen zeggen dicht maken die hap..knoop er in.geen kinderen je hebt er zat!! Wie zegt dat??? ik kom ook uit gezin van 6. .. ok heb niet makkelijkste kids adhd autisme kanker enz maar zou dat reden zijn om niet ge gevoel te volgen???

Reply
Simone 14 mei 2016 - 08:45

Wat zijn sommige mensen schaamteloos zeg. Dat je dat durft te vragen, zijn ze ban dezelfde vader… wat geef je daar voor antwoord op? Kun je dat niet zien?

Reply
Manouk 13 mei 2016 - 23:34

Zelf ben ik de enige thuis (ongewild) en heb ik vaak de vraag gekregen: “Oh, dan werd je zeker wel verwend?!” Natuurlijk hadden mijn ouders wat meer te besteden, aangezien ze het alleen aan mij hoefden uit te geven. Maar verwend, nee. Ik was altijd ontzettend dankbaar als ik iets van ze kreeg.

Mijn zoontje is nu 20 maanden en ons tweede kindje, een meisje, wordt volgende maand geboren. Toen wij nog niet wisten dat het een meisje werd, kregen we ook vaak de vraag of we een voorkeur hadden van wat het zou worden. “Nou ehm, nee. Zolang het maar gezond is. Misschien cliché, maar dat interesseert me niks eigenlijk”. Toen het uiteindelijk een meisje bleek te zijn, kreeg ik weer de opmerking: “Oh, dat is wel leuk voor jou!”. Dat kwam voor mij over alsof ik niet blij met mijn zoontje zou zijn. Ik werd heel naar van dat soort opmerkingen. Natuurlijk vind ik het leuk dat we naast een jongen ook een meisje mogen krijgen. Maar was het een jongetje, dan zou ik even blij zijn.

Reply
Kelly 13 mei 2016 - 21:46

Ik heb 2 zusjes en mijn vriend 2 broers en zo ken ik wel meerdere gezinnen die bestaan uit 3 kinderen, zoveel is dat toch niet? Of misschien omdat ik het gewend ben. Maar sorry dat iemand je vraagt of ze allemaal van dezelfde vader zijn? Dat vind ik best erg, hoe kun je zoiets vragen?

Reply
Liess 13 mei 2016 - 15:10

Belachelijk die vragen. Sommige mensen zijn ook echt ongelofelijk!

Hier “maar” 2 kinderen , maar wel 13 jaar verschil, je moet ze eens zien kijken als ik zeg dat die oudste ook van mij is.
Vorige week vroeg iemand trouwens of Bram mijn zoon was, of kleinzoon. Hij snapte niet dat ik beledigd reageerde met “Ik ben 30″…..

Reply
Anoniem 14 mei 2016 - 09:20

??

Reply
Shannon Sheila 13 mei 2016 - 11:35

Ben je gastouder?? Haha Seriously? Wat een gekke vragen allemaal… Zelf vraag ik nog best vaak of iemand meer kinderen wilt of niet. Het is meestal de toon waarop je het vraagt die het wel of niet acceptabel maakt. Met mijn toon is gelukkig niks mis 😉 Vragen of iemand nou eindelijk eens klaar is vind ik persoonlijk alleen maar kunnen als dat vooral grappend bedoeld is.

Reply
Angela - Mama met passie 13 mei 2016 - 09:55

Waaaat?! Serieus, dat vraag of zeg je toch niet! Bizar. Hier een dochter, maar de wens voor een tweede kindje is heel sterk. Mijn man zou graag een gezin van vijf vormen, drie kindjes dus. We gaan het zien, voorlopig hebben we nog een kindje! 😉

Reply
Mathiske's mama blog 13 mei 2016 - 09:45

Ik kom uit een groter gezin, wij waren vroeger met 4 kinderen thuis. De meeste zijn ook echt verbaasd als ik zeg dat je ik een zusje heb en… 2 broertjes. Of we van dezelfde vader zijn. Of de laatste een ongelukje of nakomer is.

Reply
Michelle 13 mei 2016 - 09:22

Bizar wat voor schaamteloze vragen mensen soms durven stellen! Echt onvoorstelbaar. Dit is weer typisch zo’n voorbeeld van iets waar mensen altijd een mening over moeten hebben. Je hebt een prachtig gezin, en inderdaad: wat een rijkdom.

Reply
saskia 13 mei 2016 - 09:18

Misschien ben ik gek maar ik vind een gezin van drie eigenlijk helemaal niet super groot 🙂 Maar mensen vinden natuurlijk altijd overal iets van 😉 Wat betreft dat vragen naar dezelfde vader, echt schaamteloos maar voor mij wel heel herkenbaar. Mijn zus en ik schelen zes jaar en kregen heel vaak deze vraag. Mensen vragen dat gewoon, gek eigenlijk.

Reply
Hanna @ eenbezigbijtje.nl 13 mei 2016 - 08:33

Wij waren een gezin van vier kinderen, maar wel samengesteld. Ook een feestje qua opmerkingen.

Reply
Stephanie 13 mei 2016 - 07:38

Nummer 1 ook echt.. zo schaamteloos.
Hier op mn twintigste moeder geworden en inmiddels 2 mooie kereltjes rijker en aan nij word ook vaak als eerste gevraagd.. zijn jij en zijn/hun vader nog samen? Of..zijn ze allebei van de zelfde partner?
Vind het zo associaal als mensen dat vragen alsof je omdat je jong bent niet samen kan blijven

Reply
Charlotte 13 mei 2016 - 07:34

Sommige vragen zijn echt belachelijk! Dat mensen durven te vragen of ze dezelfde vader hebben, dat kan echt niet!

Reply
Lilian 13 mei 2016 - 07:33

Wij hebben drie kids, twee jongens en een meisje. De vierde is onderweg en wordt in september geboren. Ze zijn allemaal van de zelfde vader. Het lijkt ons leuk een groot gezin te hebben. De ergste vraag die ik kreeg en nog steeds krijg is of de vierde wel gepland is.

Reply
Lonneke 13 mei 2016 - 07:31

Hahaha ik moest al direct lachen om de eerste vraag.. Wordt dat echt gevraagd ja? Jeetje! Scheiden is echt ‘n hype en het is uniek dat je blijkbaar nog bij je partner bent.. Doorgaan voor een jongen of meisje komt me ook wel bekend voor idd! Haha leuk artikel.

Reply
Bianca 13 mei 2016 - 07:21

Sommige vragen vind ik eigenlijk best wel brutaal en aso, zou zoiets nooit durven te vragen. Het lijkt mij wel fijn om meerdere kids te hebben, maar heb nu één dochter waar ik mega blij en trots op ben <3

Reply
Elisabeth 13 mei 2016 - 07:00

Ha, ik had geen idee dat mensen er zo op reageerden. Blijkt maar weer dat mensen zich overal mee bemoeien!

Reply
Nicole 13 mei 2016 - 07:00

Haha. Vragen mensen echt of ze dezelfde vader hebben? Schaamteloos!

Reply
Josan 13 mei 2016 - 06:36

Net zoals jij 3. En 3 meiden dus ik moet minimaal doorgaan tot ik een jongetje heb. Overigens vind ik 3 kinderen niet veel. Ik kom zelf uit een gezin met 4 kinderen. Ik vind een groot gezin pas beginnen met 5 kinderen.

Reply
Merel 13 mei 2016 - 06:36

Wat onbeschoft zijn mensen toch soms… Nadat dochter 3 geboren was, die elf maanden scheel met 2, kregen we regelmatig de vraag of we nu klaar waren inderdaad. En zelfs een keer gehoord: Zo nu leggie dr toch zeker wel een knopie in?
Maar ook weleens de opmerking: “Ben ik blij dat ik er maar eentje heb!” (en ze waren nog niet eens vervelend haha)

Reply
Mama Lifestyle Blog 13 mei 2016 - 06:33

Wat Channa ook al zei, wat brutaal als iemand vraagt of de kinderen dezelfde vader hebben? Dat vraag je toch ook niet aan iemand met twee kinderen? In mijn omgeving zijn best veel gezinnen met drie kinderen. Ik vind drie kinderen ook niet echt veel, misschien net iets minder doorsnee aantal dan twee. Vanaf vier kinderen lijkt het mij persoonlijk wel erg druk worden. Ik heb zelf twee kinderen. Die tellen qua drukte denk ik samen wel voor vier ☺

Reply
Channa 13 mei 2016 - 06:10

Dat mensen vragen of het van dezelfde vader is vind ik wel schandalig. Gaat ze toch niks aan!! Maar goed, een rijkdom is het zeker!! Hier blijven ze maar vragen wanneer de derde komt, nou niet dus 😉 het is goed zo!

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.