Goh zeg, dertig! Dat is echt oud!

by Tamara

Afgelopen 21 februari werd ik dertig. Een dag waar ik zowel tegenop zag als naar uit keek, omdat het toch als een soort mijlpaal gezien wordt. Maarehh, waarom is dertig worden eigenlijk zo’n mijlpaal? En wat veranderd er dan precies waarom dit als zo’n belangrijke leeftijd gezien wordt? Ik bedoel, wat maakt dertig nou zou anders als die negenentwintig verjaardagen daarvoor? Ik besloot eens te onderzoeken waarom dertig als zo’n mijlpaal voelt en waarom veel mensen, waaronder ik, zich er zo druk over maken.

Dertig dingen die je moet doen voor je dertig wordt.

Als je even rond googlet op ‘dertig worden’ wemelt het van de lijstjes van dingen die je moet doen voor je die magische mijlpaal bereikt. Bijvoorbeeld een wereldreis maken, een one night stand hebben en festivals bezoeken. Nou ehh, ja.. Met het risico te lopen heel erg saai te klinken, dat heb ik allemaal nog nooit gedaan. Als ik dan helemaal eerlijk ben, is mijn leven eigenlijk best wel heel erg burgelijk en saai! Haha! Ik bedoel, ik heb sinds mijn vijftiende dezelfde vriend, woon sinds mijn zestiende samen, kocht op mijn negentiende mijn eerste huis en werd ook op die leeftijd moeder en ehh, nouja.. behalve dat er daarna nog drie kinderen kwamen, is mijn leven nog steeds niet echt spannend hoor! En tenzij ik binnen nu en nog eens dertig jaar de loterij win, zit een wereldreis er niet in. En ehh, naar een ander land liften zie ik dan ook weer niet zo zitten..

Je moet wel iets bereikt hebben voor je dertig wordt.

Ik heb er een aantal artikelen over gelezen en ik denk dat het vooral als een mijlpaal voelt door de sociale druk dat je dingen moet doen voor je dertig wordt. Je moet iets bereikt hebben voordat je ‘jeugd’ voorbij is. Bijvoorbeeld carriere maken, een koophuis hebben, je rijbewijs en een mooie auto! Het liefst ook getrouwd zijn en minimaal twee kinderen hebben. Ohja en je moet natuurlijk wel een leven hebben hè? Je moet reizen, veel vrienden hebben en een studententijd gehad hebben waar je nu nog over kunt lachen en je hele leven nog grappige anekdotes over kunt vertellen! Je moet echt geleefd hebben! Dat is echt heel erg belangrijk! Ohja en het is ook heel fijn als je het allemaal beter hebt en doet dan de rest. Want dertig schijnt ook een leeftijd te zijn waarop je jezelf heel veel met anderen vergelijkt en kijkt naar wat zij bereikt hebben. Hoe bedoel je sociale druk?

Ehh ja, volgens mij zijn dat allemaal dingen die misschien wel leuk zijn om te hebben en misschien gedaan te hebben. Maar het is echt niet zo dat je ze echt bereikt moet hebben. Ik kijk dan even naar mijn eigen situatie, maar ik heb mijn leven echt niet zo op orde hoor. Ik bedoel, oké een koophuis heb ik dan wel en ook een stel kinderen en een leuke vriend, maar we zijn dus niet getrouwd. Ik heb geen rijbewijs, heb geen verre reizen gemaakt en studeren? Ja.. ik heb wel eens een poging gedaan, maar ook niet meer dan dat. Over die carriere gaan we het niet hebben en ik ben ook nog nooit zo dronken geweest dat ik rare grappige dingen ging doen? Ja volgens mij ben ik wel een goed voorbeeld van een niet zo geslaagde dertiger dan..

Later als ik groot ben.

Zelf denk ik dat het komt door de dromen die we vroeger allemaal hadden. Ik weet nog dat ik vroeger dertig als echt heel oud zag. Dat was echt de leeftijd waarop je al je dromen waargemaakt zou hebben. Ik weet nog dat dertigjarige Tamara voor me zag als iemand die het helemaal voor elkaar had. Die had een groot huis, een mooie auto, leuk werk en was supergelukkig en blij met haar leven. En ik wil niet zeggen dat ik ongelukkig ben, of dat ik niet blij ben met mijn leven, want ik ben best blij met hoe alles gelopen is. Het is alleen wel zo dat ik had verwacht dat het allemaal anders zou zijn.

Maarehh.. En nu?

Oké, stel.. Je bent dertig en hebt niet al je dromen waargemaakt? Wat moet je dan? Nou moet je eens horen! Het schijnt dat we in de toekomst allemaal minimaal honderd gaan worden, wat betekent dat je nog niet eens op een derde van je leven bent! Je hebt nog heel wat jaren te gaan om al die dromen waar te maken en zelfs als het dan nog niet lukt, is dat geen ramp. Het is in de eerste plaats heel erg belangrijk dat je gelukkig bent en dat hangt echt niet af van al die dingen die nog op je bucketlist staan. Er zijn namelijk een heleboel dingen veel belangrijker dan die wereldreis of dat festival!

Dus ehh, ja.. Ik ben misschien niet zo’n dertiger die alles al bereikt heeft en een fantastisch leven heeft. Maar kijk eens naar wat ik al wel gedaan heb! Ik heb zoveel om dankbaar voor te zijn en dat… Tja, daar ben ik heel gelukkig om!

 

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.