Elianne| Zo maak je zelf gevulde speculaas boterkoek!

by Tamara
gevulde speculaas boterkoek

Oh kom maar eens kijken, wat er in mijn oven staan. Het is bijna pakjesavond en daar hoort wat lekkers bij. Daarom deel ik vandaag met jullie het recept voor een overheerlijke gevulde speculaas boterkoek niet door mij bedacht maar wel door mij aangepast. Overal op het internet of in je mail zie je nu de heerlijkste speculaas recepten voorbij komen. En om eerlijk te zijn heb ik daar helemaal niet aan gedacht. En had ik voor deze week iets anders in de planning om te posten. Totdat ik gister net als elke dag een email kreeg van laura’s bakery dat er een nieuw receptje online stond. Jullie raden het al dat was de gevulde speculaas boterkoek. Ik ben meteen op mijn fiets gesprongen en naar de winkel gefietst voor een pakje amandelspijs want ik wilde dit meteen uitproberen het zag er zo lekker uit. En toevallig vierden wij die middag sinterklaas bij mijn vriend op het werk dus had ik meteen iets lekkers om mee te nemen. Iedereen was super enthousiast over de koek dus wil ik het recept graag met jullie delen zodat jullie er met sinterklaas (of eerder natuurlijk) ook van kunnen genieten. Want net als altijd is het weer een super makkelijk receptje. Vanmorgen maakte ik weer een koek maar had ik niet genoeg kruiden meer omdat ik die gister allemaal had opgebruikt. Gelukkig heb ik laatst van iemand een recept gekregen om zelf speculaaskruiden te maken en was dit het perfecte moment om hem uit te proberen.

Elianne | Zo maak je zelf gevulde speculaas boterkoek.

img_5442

Speculaaskruiden

Ingrediënten

– 8 theelepels kaneel
– 2 theelepels nootmuskaat
– 2 theelepels kruidnagelpoeder
– 1 theelepel gemberpoeder
– 1 theelepel witte peper
– 1/2 theelepel kardemompoeder
– 1/2 theelepel anijspoeder

Bereidingswijze

Doe alles in een bakje en meng dit even goed door elkaar. Daarna kun je het in een goed afsluitbaar bakje of kruidenpotje doen. Ik deed alles meteen in een wat groter glazen potje en heb het flink geschud.
Makkelijk he! En super lekker ik heb het receptje meteen verdubbeld zodat ik de aankomende tijd genoeg heb, want ik gebruik het ook elke ochtend door mijn appel havermout ontbijtje.

Gevulde speculaas boterkoek

Zoals ik al zei niet zelf bedacht maar wel zelf aangepast. Ik vond de koek van gister veel te zoet dus doe ik er een stuk minder suiker in. En bij de kruiden juist wat extra’s.
Ik maakte de koek in een kleine taartvorm 20 cm doorsnee.

Ingrediënten

– 200 gram boter *kamertemperatuur
– 125 gram suiker
– 1 ei
– 250 gram bloem
– snufje zout
– 4 theelepels speculaaskruiden
– garneer amandelen * optie

– 200 gram amandelspijs
– 1 ei

Bereidingswijze

– meng eerst de boter en de suiker tot een mooi mengsel en voeg daarna het ei toen en meng nogmaals tot het ei helemaal is opgenomen.
– nu kun je de bloem, speculaaskruiden en zout toevoegen. Meng dit weer met de mixer tot het goed vermengd is * zie foto. Nu kan je het met je handen bij elkaar pakken en er een bal van maken. Zoals je waarschijnlijk voelt is het aardig plakkerig dit hoort ook zo. Zet het even aan de kant tot je de rest klaar hebt.

– nu pak je nog een kom en ga je de amandelspijs *ik gebruikte Dr. Oetker fijn maken ik deed dit met mijn handen.
– doe het ei in een bakje en kluts deze even los met een vork. Nu voeg je de helft van het ei toe aan de amandelspijs en bewaar je de andere helft om de koek straks af te strijken. Meng de spijs en het ei totdat het ei volledig is opgenomen.

img_5443 img_5444 img_5445
– zet de oven aan op 180 graden
– leg een op maat gemaakt bakpapiertje op de bodem van je taartvorm en vet de randjes in.
– pak nu de helft van je speculaasdeeg en leg dit op de bodem en een beetje bij de randjes omhoog ongeveer 1 cm. Nu kan je de amandelspijs er bovenop leggen. In duwde dit aan met de achterkant van een natte eetlepel zodat de spijs niet bleef plakken. Nu kan je de andere helft van de deeg pakken en die er bovenop leggen en ook weer met een natte eetlepel aanduwen en glad strijken. Nu kan je hem afstrijken met het overgebleven ei mengsel en decoreren met de garneer amandelen.
– nu kan hij 30/40 minuten in de oven. Even laten afkoelen en genieten maar!

img_5446

Laat het heerlijk avondje maar komen!

Enjoy

Misschien vind je dit ook leuk

1 comment

Tessa 2 december 2016 - 13:29

Dit lijkt me heerlijk! Ik denk dat ik het voor zoons tweede verjaardag ga maken over een paar weken. Heb je een springvorm gebruikt of een ‘dichte’ taartvorm?

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.