De geschiedenis van geboortekaartjes + WINACTIE.

by Tamara
babykamer

Ik heb vandaag een hele leuke winactie voor jullie. Op mijn site kun je namelijk een tegoed voor geboortekaartjes winnen! Geboortekaartjes zijn namelijk best een dure uitgave en dan is dat natuurlijk mooi meegenomen. Maar weten jullie eigenlijk wel waarom we geboortekaartjes versturen? En hoe die gewoonte ontstaan is? Ik vertel allerlei leuke weetjes over de geschiedenis van geboortekaartjes in deze blog!  Ook vertel ik over de allernieuwste trends en de dingen waar ik rekening mee hielt toen ik een kaartje ging uitzoeken.

De geschiedenis van geboortekaartjes + WINACTIE.

Geboortekaartjes sturen en ontvangen is echt heel erg leuk. Bij alle vier mijn kinderen hebben we een kaartje verstuurd en ik bekijk ze nog regelmatig. Het is echt een leuk aandenken aan de geboorte van je kind. Ik heb zelf mijn eigen geboortekaartje boven in onze slaapkamer staan en ik vind het heel erg leuk dat mijn ouders die bewaard hebben. Wisten jullie al dat geboortekaartjes sturen iets Nederlands is? Er zijn namelijk helemaal niet zoveel andere landen die dit ook doen. De oorsprong van het sturen van geboortekaartjes ligt rond 1850. Toen waren het nog geen kaartjes die verstuurd werden, maar brieven. Eerst was dat gewoon een formele brief waarin de geboorte van het kind aangekondigd werd, maar later werd de brief een beetje meer versierd met bijvoorbeeld een leuk randje of een tekening. Post versturen was erg duur in die tijd, dus alleen rijke mensen verstuurden deze brieven.

Langzaam veranderden deze brieven en werd het versturen hiervan wat goedkoper. De brieven veranderden in kleine kaartjes, maar ze leken alsnog totaal niet op de geboortekaartjes die we nu sturen. Meestal waren het namelijk gewoon witte kaartjes met de voor en achternaam van het kind en de ouders. Pas in 1950 werd het normaal om een kaartje te sturen en verstuurde bijna iedereen ze.

Van saai kaartje naar leuk geboortekaartje.

Vanaf de jaren 60 werden de kaartjes al iets vrolijker. Het sturen van een geboortekaartje was geen formele aangelegenheid meer, maar een leuke manier om de geboorte van je baby aan te kondigen. Mensen begonnen de namen van eventuele broertjes en zusjes ook op de kaartjes de vermelden en ook werden de kaartjes steeds vrolijker. Er kwamen wat prentjes op te staan en in de jaren 70 begon men met het schrijven van geboortegedichtjes op geboortekaartjes.

Foto mijn geboortekaartje:

Vanaf de jaren 90 werden geboortekaartjes steeds kleurrijker en waren beelden met ooievaars en bloemen heel populair. Ik ben geboren in 1991 en zoals je kunt zien waren mijn ouders heel erg hip. Er staat namelijk een grote ooievaar op mijn kaartje.

Zelf ontworpen geboortekaartje?

Vanaf 2000 maakten geboortekaartjes een hele grote verandering door. Felle kleuren en printjes waren in opkomst en ook gingen mensen steeds vaker zelf kaartjes ontwerpen. Gedichtjes werden nog steeds heel vaak gebruikt, maar steeds vaker maakten mensen ook een soort grapjes op geboortekaartjes.

Wat nog een groet verandering is, is dat je vroeger aangewezen was op boeken die je haalde bij de drukker. Dat hebben wij met onze oudste zoon ook gedaan. We hebben een aantal mappen met samples opgehaald en daarna hebben we geboortekaartjes laten drukken. Bij de tweede hebben we dat niet gedaan, we hebben toen proefkaartjes op internet besteld en hier hebben een kaartje uitgekozen. De kaartjes van de meisjes heb ik zelf ontworpen en hebben we laten drukken.

Ik vind het wel leuk om te zien hoe geboortekaartjes veranderen. Toen ik zwanger was van de oudste 7 jaar geleden waren kaartjes met felle kleuren en drukke printen heel erg in. Ik weet nog hoeveel moeite we hebben gehad om een mooie rustig kaartje te bestellen zonder al te veel poespas. Tegenwoordig zijn de kaartjes allemaal heel rustig. Ze hebben vaak pastelkleurtjes, rustige printjes en ook vaak veel watercolors.

Het bestellen van geboortekaartjes wordt steeds makkelijker.

Waar je dus vroeger heel erg lang bezig was met het laten maken van geboortekaartjes aangezien ze vaak met de hand geschreven en getekend moesten worden, bestel je nu heel gemakkelijk een kaartje op internet. Op een site zoals Kaartje2go heb je een ontzettend groot aanbod van kaartjes en je kunt ze er heel erg makkelijk bestellen. Tijdens je zwangerschap kies je een aantal proefkaartjes uit zodat je gewoon rustig eentje kan kiezen. Als je baby dan geboren is dan mail of bel je de juiste gegevens door en de volgende dag heb je je kaartje al in huis! Wil je het helemaal makkelijk hebben? Dan laat je Kaartje2go jouw kaartjes voor je versturen. Heb je er niet eens omkijken naar.

Daarnaast heeft Kaartje2go een hele leuke actie. Als jij je inschrijft voor de uitgerekende datum actie, krijg je standaard 10% korting op je kaartjes. Beval jij op de uitgerekende datum? Dan krijg je je geboortekaartjes helemaal gratis!

 

Winactie.

Nu zei ik aan het begin van deze blog al dat ik ook een hele leuke winactie heb. Je kunt namelijk 40 euro kaartjestegoed winnen! Zo heb jij alvast een mooie korting op je geboortekaartjes! Hoe je meedoet?

Dat is het! Makkelijk toch?

 

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om wat meer over de geschiedenis van geboortekaartjes te lezen!

 

In samenwerking met Kaartje2go

 

 

Misschien vind je dit ook leuk

9 comments

Evi Huys 17 maart 2018 - 23:35

Nog maximum 4 weken en ik beval van een zoontje. En dat wil ik nadien natuurlijk graag aan de mensen kunnen laten weten. Mijn oog viel reeds op dit kaartje dus nu hopen dat ik win.

https://www.kaartje2go.nl/geboortekaartjes/kaart/geboortekaart-hertje-boom-herfst

Reply
Marange Krouwel 11 maart 2018 - 19:09

Jaaa…ik doe heel graag mee! In july krijgen wij een cadeautje….ik denk dat we zelf het geboortjekaartje willen ontwerpen. Ik ga mijn dochter en zoontje een tekening laten maken en dit wil ik erin verwerken.

Reply
Michelle 11 maart 2018 - 14:29

Leuk artikel! Ik woon zelf in Italië en hier kennen ze inderdaad het hele gebruik van geboortekaartjes niet. Toen 2.5 jaar geleden mijn dochter is geboren, heb ik kaartjes verstuurd via kaartje2go.nl, ideaal als je zoals ik dus in het buitenland woont en toch graag aan deze traditie wil mee doen:) Nu ben ik in verwachting van ons 2e kindje en de proefdruk voor het jongenskaartje met veertjes staat in mijn ontwerpen te wachten op de finishing touch om dan aangevraagd te worden. Deze win actie komt dus op het juiste moment! 🙂

Reply
Goele H 10 maart 2018 - 20:16

Over 3 weken beval ik van ons 3de kindje en zullen we dus geboortekaartjes moeten bestellen. Het wereldbol silhouet kaartje staat al op ons te wachten. Dit tegoed winnen zou dus helemaal geweldig zijn, dan kunnen we zeker het kaartje bestellen dat we zo graag willen.

Reply
Elvira van der Heijden 10 maart 2018 - 15:00

Ik doe heel graag mee! ben 16 weken zwanger en rond 25 augustus uitgerekend.
Wij vinden deze wel heel erg leuk! : https://www.kaartje2go.nl/geboortekaartjes/kaart/geboorte-boom-meisje-vogels
*fingers crossed*

Reply
Lisanne 10 maart 2018 - 14:54

Wat leuk om te lezen hoe het geboortekaartje is ontstaan. Ik hou wel van zulke weetjes.

Reply
Yvonne Van dorst 10 maart 2018 - 13:17

Wat leuk om te lezen. Geboortekaartje van me dochter komt ook bij hun vandaan en hebben ze erg leuke kaartjes. Ik zag nu ook al iets wat past maar durf het niet te zeggen stel dat een bekende het leest 😉 maar we gaan voor een echte stoere jongens kaart

Reply
Samantha 10 maart 2018 - 08:24

Geweldige actie ?
Toevallig heb ik mijn favoriet opgeslagen op die site
https://www.kaartje2go.nl/geboortekaartjes/kaart/zwarte-hartjes-en-groene-brush
Maar ze hebben zoveel keuze, het wordt je niet makkelijk gemaakt ?
Ik ga duimen? over 4 weken ben ik uitgerekend?

Reply
Anna 10 maart 2018 - 08:11

Ik doe graag mee wel niet voor mezelf…

Ik vind deze heel leuk:

https://www.kaartje2go.nl/geboortekaartjes/kaart/geboortekaartje-kraft-hart-bloemetjes-sterretjes-en-hartjes

Facebook: An Na

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.