Gerdi | Tips voor wandelen met kinderen

by anoniem

Zijn we er al bijna?? Mijn benen zijn zo moeeee!! Mijn voeten kunnen echt niet verder wandelen. Ik heb geen zin meer..Een kreet van een kind wat geen plezier beleefd aan een wandeling. 

Wij wandelen bijna wekelijks wel een kilometer of 5 in de natuur en de kinderen gaan nooit met tegenzin. Veel mensen in onze omgeving vragen vaak hoe doen jullie dat toch met twee kinderen? Hier mijn tips om een wandeling voor iedereen leuk en uitdagend te maken?

Tip 1: “Zelf kiezen” 

Laat je kind(eren) zelf een leuke plek uitzoeken om te gaan wandelen. Gaan zij voor het bos of kiezen ze liever voor de hei? Of misschien zelfs wel voor een leuke wandeling in jullie stad of dorp.  Op de website van OERR (de kinderwebsite van natuurmonumenten) vind je beginpunten van leuke wandelingen.

Daarnaast is vaak aan het begin van een natuurgebied ook een groot informatiebord (daar staan vaak leuke weetjes op voor kinderen) met verschillende routes. Deze routes zijn vaak aangegeven op paaltjes met kleuren, dat motiveert kinderen ook vaak om van het ene naar het andere paaltje te rennen en de eerste te zijn die het volgende paaltje vind. 

Tip 2 “Eten & drinken”

Eigenlijk is dit onmisbaar wanneer je met kinderen gaat wandelen, neem een goed gevulde rugzak mee. Wandelen maak namelijk dorstig en hongerig. Dus flessen met water, wat fruit, broodjes en als beloning voor het goede wandelen misschien zelfs wel iets lekkers zoals een koekje of snoepje. 

Als het mooi weer is kun je natuurlijk ook een picknickkleed meenemen om gezellig de wandeling te onderbreken!

zelf foto’s maken

Tip 3 “Foto’s”

Alleen doelloos een rondje lopen doe je vaak geen kind plezier mee. Hier nemen ze vaak hun kidizoom of camera mee het bos in. Ik geef ze soms vooraf een briefje met dingen die ze moeten zoeken om te fotograferen, maar vaak geef ik ze de vrije hand om zelf dingen te zoeken. 

Tip 4 “Spannend avontuur” 

Wanneer je zelf een route van te voren uitzoekt kun je voor onderweg een spannend verhaal bedenken. Voor een verhaal in een donker dennenbos bijvoorbeeld een spannend verhaal over een verdwenen vos. Of laat de kinderen zelf hun fantasie gebruiken en laat ze een favoriete held naspelen. Zo werden hier tijdens wandelingen al heel wat gekke verhaaltjes gemaakt en zo vloog de tijd in de ogen van de kinderen voorbij!

Joepie de schat gevonden!

Tip 5 “Schatzoeken” 

Sinds mijn zwager en schoonzusje ons hebben laten kennis maken met geocaching zijn vooral de kinderen heel enthousiast. Er liggen vele ’schatten’ verstopt op allerlei mooie plekjes over de hele wereld. Zowel in de natuur als in de stad.Tegenwoordig kijken we eerst op de website van geocache of er nog ergens in de buurt een leuke geocache te zoeken is. Je hebt meerder varianten: een enkelvoudige of een multi. De enkelvoudige is op te lossen door met behulp van coordinaten de juiste locatie te vinden. Tijdens een multi moet je langs verschillende punten waar aanwijzingen te vinden zijn om zo de juiste coordinaten van de schat te vinden. Vooral tijdens het doen van een multi loop je routes die je normaal niet loopt!

Een standaard vraag op de vrijdagavond is hier wanneer gaan we wandelen dit weekend? Hopelijk komen jullie zo ook wat vaker in de natuur en krijgen jullie kinderen er net zoveel lol in!

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.