Gastblog | Mijn kind moet voor het eerst huiswerk maken

by Tamara

Het lijkt als de dag van gisteren dat mijn zoon als baby’tje in mijn armen lag te slapen. Vandaag is een andere dag. Het is namelijk de dag dat hij voor het eerst huiswerk van school meekreeg. De tijd lijkt wel veel te snel te zijn gegaan! Toch krijgt uiteindelijk elk kind vroeg of laat te maken met eigen verantwoordelijkheden. Het hoort bij de opvoeding en het hoort bij het opgroeien in het leven. Was jij vroeger een kind dat nog liever vandaag dan morgen het huiswerk af had? Of kreeg jouw moeder hoofdpijn als jij weer van school kwam met nieuwe opdrachten? Om je wat grijze haren te besparen vijf tips om je klaar te stomen voor die belangrijke dag. Het moment dat jouw spruit voor het allereerst huiswerk mee krijgt!

  1. Denk aan je eigen positieve ervaringen en deel deze

Voor sommige mensen was de schooltijd een feest. Hoe meer opdrachten en projecten, hoe leuker. Misschien was dit voor jou ook wel het geval. Denk eens terug aan die tijd en bedenk wat voor jou goed werkte. Was er iets dat jouw motivatie triggerde? Kreeg je een beloning of vond je het simpelweg belangrijk goede cijfers te halen? Vond je het fijn om samen of juist alleen aan het werk te zijn? Zat je het liefst op je kamer of zat je aan de eettafel? Deel dat met jouw spruit, vertel waarom je het zo leuk vond en wat voor jou goed werkte. Daarmee laat je zien dat er legio opties zijn voor een stimulerende werkomgeving en wat motiverend kan werken.

  1. Was jij zelf een moeilijke leerling?

Dat kan natuurlijk ook! Misschien vond je het wel verschrikkelijk om thuis ook nog eens met school bezig te moeten zijn. Je kan best eerlijk hierover zijn en vertellen dat je het vroeger niet leuk vond. Toch moet je erbij bedenken en motiveren wat het maken van huiswerk voor positiefs voor jezelf heeft opgeleverd. “Mama heeft hele leuke vriendinnen in haar klas gemaakt omdat we samen huiswerk konden maken.” Geef er een positieve draai aan en breng dat gevoel over!

  1. Laat ze al vroeg kennis maken met een planning

Alles valt of staat met het goed plannen van werkzaamheden, daar weet jij ongetwijfeld alles vanaf. Het voordeel aan een goede planning is dat er genoeg tijd overblijft voor leuke dingen zodat niet alles om huiswerk draait. Zo kan er na het werk een spelletje gespeeld worden (beloning!). Een tweede voordeel is dat het huiswerk goed wordt gemaakt. Je zoon of dochter leert ervan omdat er geconcentreerd wordt gewerkt voor een bepaalde tijd. Dat is immers het doel van alle nieuwe leerstof die verwerkt moet worden. Het huiswerk zal in de loop der jaren alleen maar meer worden. Een goede planning wordt dan ook steeds belangrijker. Denk bijvoorbeeld eens aan al die vakken op de middelbare school die je kind ooit gaat krijgen. Of zelfs aan het eindexamen! Een Nederlands, Engels, geschiedenis, wiskunde en een natuurkunde examen vwo in een week. Ga daar maar eens aan staan! Als je al vroeg een waardevolle balans in tijd en werk bijbrengt, zal het je zoon of dochter zeer veel zorgen kunnen besparen in de toekomst!

  1. Betrokkenheid tonen

Toon al vroeg je betrokkenheid bij het werk dat je kroost moet maken. Vraag naar de opdrachtjes en deel je eigen ervaringen (zonder zelf het huiswerk te gaan maken!). Als ze wat willen vragen, stel je dan open op en probeer te sturen. Met name als ze nog wat jonger zijn ben je goed in staat om mee te kunnen praten over verschillende lesstof. Daarmee wordt het huiswerk onderdeel van de dagelijkse bezigheden en ontstaat er geen taboe omtrent. Je kind voelt zich gehoord en koppelt het huiswerk aan de positieve aandacht die jij eraan besteedt.

  1. In de buurt zijn

Betrokkenheid is belangrijk maar ook fysiek aanwezig zijn zal een goede invloed hebben. Met name bij jongere kinderen zal dit makkelijker gaan en ben je vaker thuis om erbij te zijn. Dit is vooral belangrijk als ze nog niet zelfstandig kunnen werken. Niet alleen ben je er om vragen te kunnen beantwoorden maar ook kun je zelf een positieve werkhouding overbrengen. Ga bijvoorbeeld op hetzelfde moment even aan je werk op de laptop zitten. Laat zien dat je zelf ook een goede werkhouding hebt en doe dit het liefst in dezelfde ruimte. Het zal je zoon of dochter motiveren om dezelfde concentratie op te brengen. Tot slot kan je af en toe een blik werpen op het werk dat ze hebben gemaakt. Laat ze eventueel zien waar ze zich kunnen verbeteren en blijf positief. Wees niet zuinig met complimenten en motiveer ze om door te gaan. Zo zal die eerste dag huiswerk appeltje eitje zijn voor jullie beide zijn!

 

Deze blog bevat links naar een andere site.

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.