Josan | Zitten er foetussen in babymelkpoeder?

by Tamara
geaborteerde foetussen in babymelkpoeder

Dat er verschillen zijn tussen borst- en kunstvoeding weten we inmiddels wel. Google maar eens. Over borstvoeding zal je nooit vinden dat er geaborteerde foetussen in zitten. Maar bij babymelkpoeder vind je die verhalen wel. Het zou aan melkpoeder worden toegevoegd als smaakmaker. Beetje smakeloos en morbide dat die flesjes warme melk waar je kleintje zo lekker gretig van drinkt op smaak zijn gebracht met dode menselijke resten. Klikt als een verkapte vorm van kannibalisme. Niet? Toch ben ik niet te beroerd om wat helderheid te verschaffen. Het gaat namelijk wel om de kleintjes.

 Zitten er foetussen in babymelkpoeder? 

Nog niet zo lang geleden sleet ik mijn dagen in het koude kantoortje van een onderzoeksbureau. Ik noem geen namen, maar ze deden onderzoek naar zuivel. En laat mekpoeder nu ook zuivel zijn.  Gewone melk waar het water door verhitting uit gehaald is waardoor er een droge substantie overblijft. Daar hadden ze op mijn werk een fabriek voor. In de vitrines in het pand pronkten de verschillende blikken van merken melkpoeder. In de krochten van de donkere koude kelders stonden grote vrieskisten met sloten erop. Hier van was de inhoud alleen bekend bij een kleine groep. 

Onderzoek naar melkpoeder

Zelf behoorde ik niet tot dit clubje. Maar ze wisten mij wel te vinden. Via via waren ze er namelijk achter gekomen dat ik in het bezit was van een pasgeboren baby. Laat zo’n nieuw mini-mensje nu verdraaid handig zijn bij het onderzoek doen naar kunstvoeding. Bovendien was mijn kindje een prachtexemplaar. Geboren via de natuurlijke weg en ze kreeg bovendien alleen maar borstvoeding. Best baby ever.
Het enige wat ik hoefde te doen was de inhoud van haar poepluier in een speciaal potje scheppen en dat in een speciale verpakking scheppen. Dat moest ik binnen 12 uur gekoeld afleveren bij de leider van het onderzoek. Mission possible want baby’s poepen luiers vol.

 

De poep werd onderzocht. Maar dat heeft toch niks met melkpoeder te maken?! Jawel…lees gewoon verder. Er zit een verschil tussen poepluiers van fles gevoede kinderen en van borst gevoede kinderen. Dat zie je aan de kleur en je ruikt het. Maar onderzoekers zien net iets meer. Het zegt ze onder andere iets over de bacteriën die in de darmflora aanwezig zijn. Onze darmflora speelt een hele belangrijk rol in onze levenslange gezondheid. Daar komen we steeds meer achter. De aanwezigheid van goede bacteriën draagt bij aan ons immuunsysteem. Om maar met de deur in huis te vallen. Een kind dat vaginaal geboren is en borstvoeding krijgt heeft gewoon betere bacteriën dan een kind dat op kunstvoeding wordt groot gebracht. Punt.

Mario valt van Rainbow Road. 

Dat weten melkpoederfabrikanten. Vandaar ze er alles aan doen om kunstvoeding zo dicht mogelijk in de buurt te laten komen van borstvoeding. En dat ze tegenwoordig vaak goede bacteriën en lange keten vetzuren toevoegen. Maar soms laten ze wel eens een gaatje vallen. Letterlijk.

Maanden na het onderzoek kreeg ik een afbeelding te zien van de resultaten. Drie figuren die op een regenboog leken. De eerste regenboog was perfect in tact. Dat bleek de aanwezigheid van goede bacteriën in de poep van borstvoedingsbaby’s te zijn.
Bij de tweede begon je al haperingen te zien. De banen liepen minder lang door en sommige kleuren werden dunner. Hierbij ging het om kinderen die kunstvoeding kregen met goede bacteriën.
Het derde figuur was nog meer kapot. Alsof je naar Super Mario kijkt die over Rainbow Road rijdt terwijl er opeens allerlei gaten in de weg zitten en deze op een gegeven moment zomaar ophoudt. Not. A. pretty. sight. Dit bleek gewone melkpoeder zonder extra’s te zijn.

Hoewel ik destijds worstelde met de vraag of ik zou stoppen met borstvoeding, was ik door deze onderzoeken overtuigd. De fabrikanten zullen het nooit zeggen, maar de onderzoekers weten het allang; melkpoeder zal NOOIT volledig in staat zijn om borstvoeding perfect na te maken en te zorgen voor dezelfde goede bacteriën.

Betekent dit nu dat alle melkpoeder troep is? Welnee! Joh wees blij dat als het nodig is er een goed alternatief is.

 

Toen ik er werkte heb ik veel geleerd, gezien en gehoord over melkpoeder. Maar nooit dat er resten van menselijke foetussen in zouden zitten. Voor de fabriek golden bepaalde hygiëne- en veiligheidsvoorschriften. Het testen van producten ging anoniem zodat de uitslagen niet beïnvloed konden worden. En hoewel iedereen altijd gilt dat het niet uitmaakt welke melkpoeder je koopt omdat het allemaal hetzelfde is, weet ik heel goed dat dit niet waar is. Hoe meer budget een fabrikant heeft, hoe meer mogelijkheid er is voor onderzoek. Oh en om bepaalde ingrediënten  op kunstmatige wijze te ontwikkelen.

foetussen in babymelkpoeder

Zitten er foetussen in babymelkpoeder? 

Een van die grote namen op het gebied van melkpoeder is Nestlé. Met een wereldwijde afzetmarkt en heel wat geld beschikbaar voor onderzoek en ontwikkeling zoeken zij ook naar alternatieven. Zoek eens op internet rond en je ziet dat ze in verband gebracht worden met het gebruiken van geaborteerde foetussen. Broodje aap? Complottheorie zoveel? Nou niet helemaal. Nestlé heeft contracten met een Amerikaans biotechbedrijf Senomyx. En laat dit bedrijf nu gespecialiseerd zijn in het ontwikkelen van ‘geïsoleerde menselijke smaakreceptoren’ uit geaborteerde baby’s die gebruikt worden voor de productie van chemicaliën in voedsel. Ook wel Human embryonic kidney cells 293 of HEK293.

 

Wat is HEK293?

HEK293 staat voor Human embryonic kidney cells 293. Kortom cellen uit menselijke nieren. De cellijn werd gehaald uit een geaborteerde baby. Ergens in 1973. De identiteit van de moeder en de baby zijn onbekend. Wel is het duidelijk dat de baby gezond was. Wel zo’n geruststellende gedachte als je deze cellen vervolgens aan melkpoeder toevoegt worden, niet? Ik hoor je zeggen “Ja, maar zoiets kan alleen in Amerika!” FOUT! Deze cellijn werd ‘ontdekt’ door Alex van der Eb in zijn laboratorium in Leiden (Zucht…waar een klein landje groot in is)

 

Wie ooit het ‘Onsterfelijke leven van Henrietta Lacks’ heeft gelezen, weet dat je zo’n cellijn tot in lengte van dagen levend kan houden en kan klonen. Kwestie van de juiste kweekbakjes, vriezers etc. En dan kan het de hele wereld over en gebruikt worden voor…ja waarvoor eigenlijk. Blijkbaar om dingen een lekker smaakje te geven. Of toch niet? Dat Senomyx deze cellen gebruikt bij het ontwikkelen van smaak, wil niet zeggen dat ze die ook daadwerkelijk aan het eindproduct (melkpoeder dus) toevoegen. Daar heb ik namelijk geen informatie over kunnen vinden. En willen ze naar alle waarschijnlijkheid zelf ook niet geven.

Wel mag je je afvragen of het ethisch verantwoord is om een product te kopen van een bedrijf dat bij het ontwikkelen van hun producten de resten van een dode baby gebruikt. Zelf zou ik het niet willen. Maar dat is een andere discussie.

Bedankt Josan voor je gastartikel! Kennen jullie de site van Josan al? Hier schrijft ze over haar leven als moeder van drie dochters, maar je vindt er ook echt ontzettend goede stukken over dit soort onderwerpen en andere maatschappelijke kwesties! Echt een aanrader om eens te gaan kijken dus! Haar blog heet: GoodGirlsCompany en als je net zoals ik fan bent, volg haar dan ook op Facebook. 

afbeeldingen shutterstock

Misschien vind je dit ook leuk

9 comments

Milou 7 november 2016 - 11:39

Wow ik schrik hier wel een beetje van! Niet zozeer van t verhaal over menselijke smaakmakerdingen ofzo, want dat geloof ik niet zo, maar wel van die haperingen in de regenbogen.

Reply
Maai 7 november 2016 - 08:56

Wauw wat een verhaal. Ken Josan, ja tuurlijk. Goed stuk.

Reply
Saskia 7 november 2016 - 08:31

Hm nooit bij stilgestaan. Ik denk dat er oh zoveel meer dingen zijn zoals dit die we nog niet weten.

Reply
Inge 7 november 2016 - 08:29

Ik vind het echt wel heel overdreven om te zeggen dat dit menselijke resten zijn hoor… Dan kan je ook weer beginnen over vaccins, want daar zitten dan apennieren in, maar daar gaat het nu niet over.
Mijn man werkt op genetische manipulatie van planten, en hij wist het toch wel te nuanceren. Bepaalde zaken groeien nu eenmaal goed op bepaalde cellen, die cellen worden dan, zoals in het artikel gezegd, gekweekt om verder te gebruiken. Dus ja, oorspronkelijk waren het misschien menselijke cellen, maar ondertussen zijn ze er redelijk ver van af hoor…

Reply
Josan 7 november 2016 - 08:42

Dank je wel voor je reactie Inge. Er zitten ook geen menselijke resten in….dat is de conclusie. Maar de mythe leeft wel voort op internet. En met dit artikel wilde ik nu eens serieus antwoord geven op de hele discussie 🙂 Hopelijk maakt het mensen wat wijzer voordat ze ongenuanceerd wat roepen,

Reply
Martina 7 november 2016 - 08:23

Niks beter dan borstvoeding, Maarja voor de mama’s die geen keuze hebben.. Er bestaat trouwens ook donormelk! Misschien een optie als je liever geen kunstvoeding wilt geven?

Reply
Lilian 7 november 2016 - 08:20

Wat interessant zeg! Ik had er nog nooit van gehoord, dat dat erin zat!

Reply
Elisabeth 7 november 2016 - 07:53

Dat zo’n grappige aanleiding zo’n leerzaam artikel teweeg heeft kunnen brengen. Enne, even over die geitenmelk in plaats van borstvoeding met 4 maanden… Dat is dus superslecht voor je baby. Als je per se geitenmelk wilt geven doe dan een kunstvoeding op basis van geitenmelk. Mensen baby’s en kleine geitjes verschillen erg, en hebben ok erg verschillende behoeftes op het gebied van voeding. Mensenbaby’s hebben in verhouding meer vet en minder eiwit nodig. Wat de melkpoederproducenten doen met hun dehydreren en samenstellen is daarom broodnodig. Er is maar één soort melk die beter is voor zuigelingen dan kunstvoeding, en dat is moedermelk.

Reply
Leonie van Mil 7 november 2016 - 07:30

Heel verontrustend. Ik ben zelf overgestapt op geitenmelk. Dit komt dichter in de buurt van de borstvoeding. Ik ben gestopt toen ik weer ging werken met 4 maanden. Maar de kleine kreeg er last van. Koemelk allergie (of intolerantie) komt veel voor bij baby’s en dan wordt er veelal geitenmelk aangeraden. De kleine reageert daar gelukkig veel beter op! Hopelijk zonder menselijke resten. Pff

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.