Mijn ervaring met een Mirena Spiraal tot nu toe.

by Tamara
ervaring met een Mirena Spiraal

Jaja, ik heb eindelijk een keuze gemaakt. Na jaren twijfelen, knopen hoorhakken en er toch weel op terugkomen, ben ik sinds donderdag 1 februari de trotste bezitter van een Mirena Spiraal. Ik heb op mijn blog wel vaker vertelt dat ik heel erg twijfelde over wat voor anticonceptie ik graag wilde na de bevalling van Lauren en Sarah. Bij Maxim heb ik een Cerazette pil gebruikt, maar dit vond ik echt een verschrikkelijk anticonceptiemiddel, dus ik ben er na een paar maanden mee gestopt. Ik bleef namelijk steeds maar vage klachten houden en twijfelde regelmatig of ik niet gewoon zwanger was, dus de testen vlogen erdoorheen. Na Floris hebben we gewoon condooms gebruikt en na Lauren was mijn cyclus zo stipt dat we de gok wel durfden te nemen. Maarja, het hoeft maar één keertje niet goed te gaan en hoppa, zwanger! Om niet voor nog meer verrassingen te komen staan wilde ik dit keer iets waardoor ik er jaren vanaf zou zijn. In deze blog vertel ik mijn ervaring met een Mirena spiraal.

Mijn ervaring met een Mirena Spiraal tot nu toe.

Waarom niet meteen een sterilisatie?

Ik wilde me aanvankelijk laten steriliseren. Gewoon geen risico meer, geen gedoe en gewoon in één keer er vanaf. Maar er waren toch een aantal dingen die me tegenhielden. Eén van die dingen was bijvoorbeeld dat ik nog borstvoeding geef, voor een sterilisatie moet ik onder narcose en ben ik een dag uit de running. Een andere reden is dat het ook gewoon heel erg definitief voelt. Ik weet heel zeker dat ik nooit meer zwanger wil zijn en het wordt me ook heel erg afgeraden om dat ooit nog eens te doen, maar ik weet niet, het voelde toch te definitief haha. Nog een reden is mijn leeftijd. Ik heb het er met de huisarts over gehad en hij zei dat ze het vanwege mijn leeftijd waarschijnlijk niet willen doen, of dat ze moeilijk gaan doen. Dus ik heb er hel erg goed over nagedacht en ik heb besloten dat ik eerst voor een Mirena spiraal ga en dat we daarna wel verder zouden kijken.

Waarom koos ik voor een Mirena spiraal?

Ik had een paar eisen waaraan ik wilde dat mijn anticonceptie zou voldoen. Ik had nog geen ervaring met een Mirena Spiraal, dus eerst dacht ik niet aan die optie. Ik wist allemaal wel heel goed wat ik niet wilde. Ik wilde iets dat ik niet dagelijks zou hoeven gebruiken zoals de pil of condooms (nee we doen het niet dagelijks, maar even voor de vorm) ik ben namelijk vreselijk chaotisch en die zou ik hoe dan ook gaan vergeten. Ook bijvoorbeeld de prikpil zag ik niet zitten, ik vind naalden vreselijk en dat was wederom iets waar je dan om de zoveel tijd voor terug moet komen. Dan heb je nog een implanon, maar hier heb ik zoveel horrordingen over gehoord dat dat geen optie was. Dus dan was mijn laatste optie een spiraal. Je kunt kiezen tussen een Mirena spiraal en een Koperspiraal en ik heb die met de hoogste betrouwbaarheid gekozen, dus de Mirena spiraal.

Lees hier de reden dat ik geen kinderen meer wil.

Mijn ervaring met een Mirena Spiraal en het plaatsen ervan.

Donderdag was het dan zo ver. Ze plaatsen de Mirena Spiraal hier gewoon bij de huisarts, dus ik had een poosje geleden al een afspraak gemaakt. Op donderdag ochtend kon ik de spiraal bij de apotheek ophalen. Deze moest ik eerst zelf betalen en later declareren. Hij was overigens 142 euro, duur grapje dus. Nu krijg ik hem vergoed door mijn aanvullende verzekering, maar anders moet je dit zelf betalen, omdat anticonceptie niet meer in de basisverzekering zit.

Vervolgens ging ik naar de huisarts, ik had van te voren thuis al 2 paracetamols gehad, dit raden ze aan omdat het plaatsen best wel pijnlijk kan zijn. Ik kreeg eerst wat uitleg over de spiraal, moest wat vragen beantwoorden over of ik een soa zou kunnen hebben of of ik zwanger zou kunnen zijn. Daarna mocht ik me uitkleden en gaan liggen. Eerst brengen ze die eendenbek in, dat voelt niet erg prettig, maar het doet ook net echt zeer. Omdat ik vier keer zwanger ben geweest, ‘hing’ mijn baarmoedermond wat naar beneden, dus die moest eerst even recht gemaakt worden met een staafje. Op dat staafje staat ook meteen een soort meetlatje waarmee word gemeten hoe diep hij moet komen. Dat voelt wel een beetje ongemakkelijk, het voelde een beetje als menstruatiekrampen, niet echt fijn dus. Als ze weten hoe diep hij moet komen brengen ze de spiraal in en halen vervolgens de huls er weer uit. Dit was zo klaar, het voelde wel een beetje gek, maar het deed eigenlijk geen pijn.

Na het zetten van een Mirena spiraal.

Ik was een maandverbandje vergeten, maar dat is wel een aanrader want ik verloor best wel wat bloed na die tijd,. In de uren daarna verloor ik steeds best wel wat bloed en had ik echt flinke menstruatie kramp, maar verder had ik nergens last van. S’avonds had ik wel behoorlijke kramp en die nacht ook een beetje, maar de volgende dag was het al een stuk beter en inmiddels heb ik nergens meer last van. Mijn ervaring met de mirena spiraal is tot nu toe dus nog heel erg positief. Ik voel hem niet zitten. heb nergens last van, geen bloedverlies meer, enz. Ik moet op 2 maart op nacontrole komen om te kijken of hij dan nog goed zit en als hij dan nog goed zit dan zitten we helemaal safe.

Hier vind je meer informatie over de Mirena spiraal.

Zo, dus dit was mijn ervaring met een  mirena spiraal! Over een tijdje zal ik nog eens een update schrijven maar tot nu toe ben ik echt heel erg tevreden! Hebben er nog meer mensen ervaring met een Mirena spiraal? En wat is jullie ervaring met de mirena spiraal?

Misschien vind je dit ook leuk

14 comments

Mai 10 november 2018 - 02:02

Ik heb sinds 2 maanden de hormoon spiraal, en ik ben er helemaal klaar mee. Ik blijf maar vloeien kleine beetjes maar zo lastig.

Reply
Christa 8 februari 2018 - 19:44

Ik ben nog steeds in twijfel… ik heb nu de NuvaRing en eigenlijk werkt dat prima, maar ik wil eigenlijk ook iets waar ik niet meer over na hoef te denken.
Deze blog helpt wel!

Reply
susan noordergraaf 7 februari 2018 - 20:20

alleen maar positief erover. plaatsen deed bijna geen pijn, en werd niet meer ongesteld. Nu ben ik 41 ( en heb 3 prachtige kinderen)en hebben we ervoor gekozen dat ik toch voor sterilisatie ga omdat je dan geen omkijken meer hebt.

Reply
Silvie 7 februari 2018 - 16:44

Ik was heel blij dat ie er bij mij na 5 jaar weer uit mocht. Ik werd nog steeds ongesteld (veel vrouwen niet maar he, ik zou eens bij de meerderheid horen), en die ging elke keer gepaard met hevige kramp. Ik ben nog nooit zoveel bij se gynaecoloog geweest als in die 5 jaar. Vooral omdat ik zonder dat ding een hele milde menstruatie heb, en ze er niet aan wilden dat het door het spiraal komt (komt bijna nooit voor maar hierbij hoor ik ook al niet bij de meerderheid).
Maar sinds ie eruit is en ik de Nuvaring gebruik zijn al die klachten verdwenen. Dus het lag er toch echt aan en al die (inwendige) onderzoeken zijn voor niets geweest.
Maar zoals gezegd was ik volgens de specialisten echt een uitzondering, dus voor de meesten zal dit prima werken. Ik wil alleen zeggen dat het niet alleen hosanna hoeft te zijn

Reply
Hanneke Koper 7 februari 2018 - 12:47

Ik heb er ook een. Ik ben inmiddels aan mijn tweede ik koos ervoor omdat ik erg veel last had van mijn menstruatie en de pil niet voldoende werkte met constant tussenbloedingen. Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest. Vanwege de heftige menstruatie die ik had en mijn slecht reageren op de pil dacht de arts niet dat ik volledig menstuatieloos zou worden maar dat ik wel een soort van cyclus zou houden. De hoop alleen dat het minder heftig zou zijn.
In het begin wadat ook zo maar na een jaar werd het steeds minder en uiteindelijk stoote het helemaal. Wel heb ik af en toe zeer gevoelige bortsen, of dit door de spiraal komt durf ik niet te zeggen.
Nu ben ik dus aan mijn tweede begonnen en ik ben er nog steeds heel blij mee. Geen krampen meer, geen moodswing (of in elk geval minder) dus ik zou het zo weer doen.

Reply
Sonja 7 februari 2018 - 10:25

Ik heb ook een mirena sinds april vorig jaar en ik ben er blij mee! Van het plaatsen heb ik niets gevoeld en nadien lichte krampjes. Wel heb ik 6 weken lang gevloeid daarna, maar daarna maar 1x ongesteld geweest en vervolgens niet meer. Heerlijk!

Reply
Ishara 7 februari 2018 - 09:33

Ik heb ongeveer 5 jaar geleden de keuze voor spiraaltje gemaakt. Omdat ik van de pil 3 weken echt ziek was en toen ook in een ziekenhuistraject zat met verschillende operaties. Wat een horro was het bij mij. Zowel het plaatsten als de tijd erna (4 maand constant beroerd). Daarna “dat ding” er bij de gynaecoloog uit laten halen. En geen klachten of beroerd meer. Nu wil ik er wel bij zeggen dat dit natuurlijk mijn persoonlijke ervaring is. Maar nee ik doe dit dus echt niet meer.

Wel super fijn dat jij een positief verhaal hebt. Want ook die zijn er meer dan zat!

Reply
Els80 7 februari 2018 - 09:31

Helaas ook een slechte ervaring: was na 3 maanden nog steeds aan het vloeien en had het gevoel toch flink last te hebben van de hormonen. Toch dus er uit laten halen en overgestapt op de Ladycomp.l, wat voor ons heel erg goed werkte. Net bevallen van nummer 3, en de twijfels over welke anticonceptie nu weer te gebruiken zijn er weer volop.. denk toch echt dat manlief nu aan de beurt is ??.. en tot die tijd de Ladycomp.

Reply
Mireille 7 februari 2018 - 09:24

Hier de mirena afgelopen week laten verwijderen, ik had er teveel klachten bij. (Veel vloeien, hoofdpijnen, misselijk, opgeblazen, t gevoel hebben dat ik zwanger was, en ga zo maar door). Heb t 3/4 jaar volgehouden, maar na meerder gesprekken met de huisarts besloten om toch te laten verwijderen (ik vind overigens t verwijderen pijnlijker dan t plaatsen). Ik wilde eigenlijk een anticonceptie zonder hormonen, na de eerste koos is voor de koperspiraal, maar na 3 jaar toch zwanger, deze viel voor mij dus af. Na veel te vele positieve verhalen over de mirena en de kans op een zwangerschap te ‘verkleinen’ toch maar gekozen voor de mirena. En ook deze is niet weggelegd voor mij.. Nu zit ik niet direct te wachten op nummer 4, maar wil t ook niet heel definitief uitsluiten.. nu mijn lijf even rust geven en goed nadenken over hoe nu verder..
Ik hoop dat t bij jou, net zoals bij vele andere vrouwen het wel goed gaat met de mirena!

Reply
Kim 7 februari 2018 - 09:11

Hopelijk werkt hij bij jou wel! Ik wil dat kreng eruit hebben, maar ben te bang om dat te laten doen.

Reply
Unknown 7 februari 2018 - 08:41

Ik heb hem ook voor het eerst laten zetten. Beetje dezelfde redenen als jij. Ben alleen al bijna 4 weken aan het vloeien?. Is voor mij niet helemaal wat ik in gedachten had.. gynaecoloog schijnt ook dit te kunnen stoppen.

Reply
Priscilla 7 februari 2018 - 08:39

Ik heb deze ook en ben er erg blij mee. Ik heb hem vooral genomen om mijn menstruatie klachten te verminderen en dat is gelukt. Ik heb wel last van tussen tijds bloeden maar in verhouding met mijn normale menstruatie stelt dit niets voor. Het is echt een verademing voor mij en ik wil hem zeker blijven gebruiken.

Reply
Mariëtte 7 februari 2018 - 08:29

Ik heb hem na mijn tweede zwangerschap ook late zetten omdat ik er ook niet meer dagelijks aan wil denken.
Plaatsen zou ik niet dagelijks willen ondergaan maar verschrikkelijk vond ik het ook niet. Bevallen doet meer pijn ;).
Ik ben na het plaatsten heel lang ongesteld geweest. Bij de controle gaf de huisarts aan dat ik hem nog een maand de kans moet geven. 2 dagen na die controle gestopt met menstrueren. Een maand later netjes ongesteld ( wel echt heftig ongesteld) en nu al een tijd niet meer ongesteld! Ik ben er blij mee!

Reply
Jolijt 7 februari 2018 - 06:59

Ik heb de mirena ook gehad. Ik heb hem 3 maand na de geboorte van mijn dochter laten plaatsen. Zij wordt in mei 3. En sinds oktober heb ik ondanks de spiraal een zoontje erbij. Toen ik zwanger bleek keek iedereen er raar van op en is de spiraal heel voorzichtig verwijderd zonder dat
Het vruchtje is beschadigd. Maar ik ben dus zelf 1 van de 0. Nogwat procent waarbij t dan nog steeds fout kan gaan. Het plaatsen is inderdaad nief zo pijnlijk maar wij moeten nu op zoek naar een andere vorm van anticonceptie want nog een keer deze gok…

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.