En dan kom je ineens je boeken tegen op illegale downloadsites..

by Tamara

Ik ben boos. Heel erg boos. En niet zomaar, want het voelt een beetje alsof iemand iets van me gestolen heeft. Zoals sommigen van jullie misschien wel weten, schrijf ik heel erg graag en heb ik ook al een flink aantal boeken uitgegeven. Het is iets waarvan ik nooit had durven hopen dat ik er ooit wat geld mee zou kunnen verdienen, maar dat is inmiddels wel het geval en daar ben ik zo blij mee. Het voelt echt een beetje als een droom die uitgekomen is. Nu is het niet zo dat ik heel erg veel verdien aan die boeken hoor. Ik bedoel, zo groot is mijn aantal lezers niet. Maar zeker in deze maanden, waarin ik amper opdrachten heb, is het een heel erg fijn extraatje. Maar door een berichtje kwam ik erachter dat mijn boeken kennelijk gratis te downloaden zijn, voor wie ze dan ook maar wil hebben. En dat maakt me boos, heel erg boos.

Nee dat gebeurd mij niet.

Ik zit op facebook in een aantal groepen voor lezers en schrijvers en daar zie ik regelmatig oproepjes voor gratis ebooks voorbij komen. En hoewel ik weet dat dat niet mag, snap ik best wel dat er mensen zijn die niet altijd geld hebben om nieuwe boeken te kopen. Daarom heb ik ook regelmatig kortingsacties en heb ik een aantal boeken op kobo plus staan, zodat mensen ze toch kunnen lezen. Ook heb ik regelmatig boeken gratis verstuurd naar mensen die ze heel graag wilden lezen, maar ze om de één of andere reden niet konden kopen.

Ik weet nog dat ik een paar jaar geleden allemaal reacties van iemand op mijn boeken kreeg, waarvan ik zeker wist dat ze ze niet gekocht had. En daarna nog van anderen. Ik wist dus vrij zeker dat er mensen waren die mijn boeken met elkaar ‘deelden’ iets dat ik al heel erg vond, aangezien ik zoveel tijd in het schrijven had gestoken en het nu gewoon ‘gejat’ werd. Maar goed, ik wist niet dat het daarna nog erger zou kunnen.

 

Al mijn boeken staan online..

Een tijdje geleden had ik al een berichtje van mijn vader gekregen dat hij mijn boeken was tegengekomen op een bepaalde downloadsite (vraag me niet wat hij daar deed, geen idee). Het waren oudere boeken, dus ik zocht er niet zoveel achter en dacht dat het gewoon pech was. Maar ergens zat het me toch niet helemaal lekker en na nog een berichtje, besloot ik zelf eens het web op te gaan. Al snel kwam ik een site tegen waar je na registratie gratis ebooks kon downloaden en besloot me eens aan te melden, om te kijken of het echt waar was.

En dat was het. Alle boeken die ik ooit heb geschreven, stonden onder elkaar op een tijdje. Sommige 50 keer gedownload, anderen honderden keren. Allemaal met reacties eronder van ‘Bedankt voor deze reeks’ en ‘Bedankt voor de mooie boeken!’ Ik kan bijna niet onder woorden brengen hoe erg ik het vind, maar toen ik het zag, voelde ik mijn maag gewoon omdraaien. Het kost zoveel werk om een boek te schrijven. Ik denk dat je nooit weet hoeveel tijd er in zit, tot je het zelf doen. Want het is niet alleen het schrijven, het is ook het bedenken van een verhaallijn, het maken van een cover, dingen onderzoeken, hem online zetten, promoten en weet ik wat nog meer. Het kost me zoveel tijd, dat ik dik verlies leid als je kijkt naar hoeveel boeken ik uiteindelijk verkoop, maar het is het waard omdat ik het zo heerlijk vind om de blije reacties te lezen! En het schrijven is zo leuk!.

Juist in deze periode, waarin vrijwel al mijn inkomsten weg zijn gevallen, kan ik het geld zo ontzettend goed gebruiken. Ik ben zo dankbaar voor iedere bestelling die binnenkomt. Ieder ebook dat met liefde gelezen wordt, waarna ik berichtjes terugkrijg met hoe mooi ze waren. Als ik kijk naar Het laatste zomerkind, die op mijn site 7.50 kost en daar ruim 150 keer gedownload was. Daar had ik heel wat boodschappen van kunnen doen.

 

Ik ben boos. Heel erg boos. Niet alleen dat ze ‘gestolen’ zijn, maar ook omdat ik weet wie mijn boeken kopen en dat het vrijwel niet anders kan dan dat het een vaste volger is. En dat vind ik zo erg. Het is om ziek van te worden…

 

Ik schreef het al onder mijn berichtje op facebook, maar hier nogmaals.

Ik weet niet of degene die dit doet in deze groep zit, maar aangezien degene die ze daar upload ze kennelijk gekocht heeft, richt ik dit berichtje even aan haar.
Alsjeblieft, doe het niet. Je hebt geen idee hoe verschrikkelijk veel uren er zitten in het schrijven van een boek en hoe ontzettend veel pijn dit doet. Ik heb echt het idee dat ik een beetje bestolen word. Dat ik iets schrijf, verkoop aan mijn volgers en iemand het vervolgens upload op een site, waar het honderden keren gedownload wordt.
Juist nu, had ik dat allemaal zo goed kunnen gebruiken. Dus mocht je dit lezen, denk daar maar aan als je de volgende keer een boek van mij of een ander online gooit. Je maakt er echt mensen kapot mee.

Edit van zaterdagmiddag.

Ik ben helemaal overdonderd door alle ontzetten lieve reacties van jullie allemaal! Er is zelf door twee volgers een doneeractie opgezet, waar al de hele dag gedoneerd wordt! Echt jullie zijn geweldig! Ik heb de hele dag momentjes gehad waarop ik wel kon janken! Dank je wel!

Op verzoek deel ik de doneeractie ook nog even in deze blog! Ik ben jullie ontzettend dankbaar! Linkje naar de doneeractie.

 

 

 

 

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.