Ellen | HELP! Mijn dochter gaat naar de middelbare

by Ellen

Wanneer je dochter naar de middelbare gaat. Hoezo vliegt de tijd zo? Gaan jouw kinderen al (bijna) naar de middelbare?

| Mijn* dochter gaat naar de middelbare |

*Tuurlijk het is niet “mijn” maar “onze” dochter, maar aangezien ik de blog zelf schrijf gebruik ik de term “mijn”.

Wauw, wat klinkt dat toch bijzonder. Toch is het zo, na de zomervakantie is het dan eindelijk (in haar ogen) zover.
Ze is er meer dan klaar voor, veel meer dan wij als ouders denk ik.
Het is zo’n nieuwe fase, die middelbare. Het is zo’n vreemd idee dat je dochter al zo “oud” is dat ze van de basisschool af is. Terwijl de meeste kinderen van vrienden er net op zitten of nog niet eens. 

| School, of vriendinnen? |

Zelf heb ik hele goede herinneringen aan de middelbare. Ik vond het geweldig. Leuke vriendinnen, gezelligheid en leuke dingen doen. Tja school stond helaas niet zo centraal bij mij.  Ik bedenk mij dan ook regelmatig hoe het haar zal vergaan? Lijkt ze daarin op mij en vindt ze haar vriendinnen belangrijker dan school? Of lijkt ze meer op haar vader die daar toch was serieuzer in was. En zal ze veel veranderen, of blijft ze lekker wie ze nu is maar dan steeds iets ouder en volwassener?

Ze gaat naar een gereformeerde school. Dit wilde ze zelf heel graag. Voor ons maakte het niet zoveel uit. We zijn dan wel gelovig, maar ik vind het belangrijk dat ze een plek heeft waar ze zichzelf kan zijn en kan groeien. Haar keuze en vooral de reden van deze keuze waren voor ons al reden genoeg om te zien hoeveel ze nu al gegroeid is van meisje naar jongedame. Ze wil meer ontdekken van het geloof, dichterbij God zijn (haar eigen woorden). Oh en ik hoop dat het haar brengt wat ze zoekt. Maar voor nu, laten we haar eerst maar eens gewoon lekker puberen 😉.

| Hetzelfde riedeltje |

Het is een gek idee om te bedenken dat ons oudste kind naar de middelbare gaat… maaaaar ons jongste kind gaat naar groep 8! Dus volgend jaar hetzelfde riedeltje. Kamp, CITO, musical etc. Onze jongste, naar de middelbare…. pffff ik moet er nog even niet aan denken nu met mijn 32 jaar. Het verschil jongen/meisje is hierin ook wel duidelijk zichtbaar. Jongens zijn over het algemeen wat minder ver. Mirthe was er in groep 7 helemaal klaar voor om naar groep 8 te gaan, waar Ruben het maar niks vindt. Hij vindt het allemaal maar te snel gaan. En ik daarbij. Het is altijd zo’n mega cliché wanneer je zegt dat de tijd snel gaat, maar het ding aan clichés, ze zijn wel waar.

De tijd gaat achteraf sowieso vaak snel maar het gaat pas écht snel als je naar je kinderen kijkt. Eerder waren ze nog zo klein, afhankelijk en schattig. Nou, alle 3 kun je wel doorstrepen eigenlijk. Want hoe leuk ik ze ook vind… schattig zijn ze niet echt meer. Daar groeien ze dan overheen. Maar het is mooi om te zien hoe ze zich ontwikkelen, zo zelfstandig. Ik vind het heel bijzonder. Er komen nog zware jaren aan als ze beide volop in de pubertijd zitten. 

Dus voor nu geniet ik nog heel even van onze kinderen, allebei nog op de basisschool. 

| Voor je het weet, zijn ze groot | 

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.