Ellen | Goed bedoelde adviezen

by Ellen

Ken je dat, wanneer je over straat loopt als je zwanger bent en mensen aan je vragen of je bijna uitgeteld bent?
Wanneer je dan aangeeft dat je nog maar 22 weken bent, dat ze een een grapje maken “weet je zeker dat het er geen 2 zijn?”.

| GOED BEDOELDE ADVIEZEN |

Daar vinden wij tegenwoordig allemaal wat van. – Stom, waar bemoei je je mee- , cliché vragen, hou toch op etc etc. Zie er steeds meer nieuwe blogs van gevuld met irritaties over deze “bemoeials”. Met opmerkingen als “Het is heus niet leuk als iemand je gewoon dik noemt” die dan naar boven komen.

Ook is het schijnbaar uit den boze om iemand “geniet ervan” te wensen voor de kraamweken want iedereen weet dat dit nou eenmaal niet altijd zo is.

| DAT KLOPT! |

Veel mensen geven tegenwoordig aan dat er schijnbaar een zogenaamd taboe heerst op aangeven dat iets niet zo goed gaat. Óf dat een baby nou eenmaal niet altijd leuk is, of de kraamweek, of de zwangerschap etc. etc.

Oké, dat is prima. Wellicht hebben ze gelijk en is dat een heel andere discussie. Maar wát is er nou mis met een paar cliché vragen en/of opmerkingen die je misschien elke dag (10x?) moet aanhoren.

Sinds wanneer is het slecht bedoelt als iemand “geniet van je verlof” of “geniet van je kraamweek” zegt. En sinds wanneer is het puur kwaad als iemand vraagt “weet je zeker dat het er geen 2 zijn?”. Terwijl deze mensen 9 van de 10x gewoon aardig proberen te zijn en heus niet bedoelen dat je op een dikke zeekoe lijkt. Ook als je aangeeft dat je kindje veel huilt en mensen 101 tips hebben waarvan jij er waarschijnlijk al 102 geprobeerd hebt. Het is oké. Dit doen ze niet om je te pesten, maar om je te helpen. Eigen ervaringen te delen, oplossingen te zoeken of maar net die ene tip te geven die je op weg kan helpen. Weet jij veel hoe wanhopig ze zelf zijn geweest met hun slapeloze kindje? En hebben ze misschien 101 dingen geprobeerd en gaf de 102e tip de doorbraak.

| GEEN ROZENGEUR |

Ik ben all-in voor transparantie en laten zien hoe het werkelijk is i.p.v. alleen maar rozengeur en maneschijn maar zeuren we met z’n allen gewoon niet een beetje te hard??

Ik stuitte op een blog waar dit stukje tekst in stond;

“Schijtziek, word ik van die opmerkingen. Vast en zeker goedbedoeld, maar pittig irritant. Je hóéft namelijk niet te genieten, je hóéft niet op een roze wolk te zitten, je MOET HELEMAAL NIKS!”

BAM! Die komt binnen he?! Tuurlijk “MOET” je helemaal niks. Maar ik krijg hier echt jeuk van. Tuurlijk is iedereen anders, ervaart iedereen dingen anders en sterker nog het gaat ook bij iedereen anders.
Maar als ik bovenstaand stukje lees heb ik echt medelijden met de mensen die heel lief, en goed bedoeld zeggen; “geniet ervan”. Bijvoorbeeld je collega van 50+ of je net iets te nieuwsgierige buurvrouwtje op de hoek.
Ik zie dan alleen maar iemand voor me die het jouw gunt om er van te genieten. Niets meer, niets minder.

| DAT MAAK IK ZELF WEL UIT |

Want laten we anders “eet smakelijk” ook aub van de tafel vegen want; DAT MAAK IK ZELF WEL UIT!

Kom op, slaan we niet een beetje te veel door? Je HOEFT niet te genieten als er weinig te genieten valt. Je MOET niet alleen maar blij zijn als je je juist alleen maar verdrietig voelt. Maar “geniet ervan” is een wens die uitgesproken word, net als “succes” en “eet smakelijk”. Je gunt het iemand te genieten…. en hoe mooi is dat??

Dus denk de volgende keer, als je voor de 100ste keer de vraag krijgt of het er maar 2 zijn, dat je zo mooi kunt zien dat je zwanger bent. Want hoe bijzonder is dat?!
En wanneer iemand zegt dat je “moet” genieten van je verlof. Bedank diegene en hoop dat je kunt genieten!

Spread the love mensen, serieus.

Het is (meestal) alleen maar goed bedoeld.

Wat zijn jouw “goed bedoelde adviezen” die je kreeg? Vond je het echt zo irritant of kon je er wel om lachen?

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.