Eerste hulp bij krampjes!

by Tamara
slapen

De ene baby heeft er meer last van dan de andere, zo hadden Maxim en Floris ontzettend veel last van krampjes en Lauren eigenlijk amper. Het is echt zoiets wat je flink bezig houd in de eerste 3 tot 4 maanden met je baby, maar waar je daarna eigenlijk nooit meer aan denkt! Toch zijn ze echt behooooorlijk vervelend voor je kindje en is het gewoon ontzettend zielig om zo’n kleintje zo te zien huilen omdat hij of zij zo’n last van het buikje heeft! Maar wat kun je nou doen tegen de ellendige darmkrampjes en waardoor worden ze veroorzaakt?

Wat zijn krampjes?

Wanneer je kindje geboren word heeft hij of zij nog niet helemaal goed ontwikkelde darmen. Als dit de oorzaak is, kun je er zelf niet zoveel aan doen behalve afwachten. Het gaat namelijk vanzelf over. Maar er kunnen ook een heleboel andere oorzaken zijn zoals lucht inslikken tijdens het drinken, koemelk allergie of gulzig drinken. Ik las iets over dat sommige kinderen bij bepaalde flesvoeding meer last hebben van krampjes dan bij andere soorten, maar ik weet niet welke soorten dat zijn.

Wat kun je doen tegen krampjes?

Warmte!

Dit hielp hier echt het allerbeste, wanneer ze echt veel last van krampjes hadden deed ik ze vaak even lekker in bad. In het badje even je hand op het buikje houden en een beetje wrijven. Hierdoor werd het vaak snel beter en vielen ze daarna lekker in slaap. Natuurlijk hoef je je kindje niet altijd in bad te doen, denk ook eens aan een warme pittenzak of kruik tegen het buikje. Natuurlijk wikkel je deze wel eerst in een handdoek, ander kan je baby zich branden. Ook moet je even in de gaten houden of het net te warm word voor je baby.

Massage.

Dit hielp hier ook heel erg goed, nouja niet tegen de krampjes zelf, maar het hielp wel heel goed om een beetje te ontspannen.

Tijd nemen voor een voeding.

De grootste oorzaak voor darmkrampjes is het gulzig drinken en dus lucht binnenkrijgen en inslikken tijdens de voeding. Je kunt dit voorkomen door gewoon rustig met je baby ergens te gaan zitten voeden en voed desnoods wat vaker op een dag. Wanneer je zo wat kleinere porties geeft, valt dit minder zwaar dan wanneer je in 1 keer een heleboel voeding geeft. Ook is het misschien handig om je kindje tussendoor even te laten boeren en even omhoog te houden en daarna verder te voeden. Hierdoor voorkom je ook dat er ineens heel veel lucht naar boven komt en dat je kindje gaat spugen of krampjes krijgt.

Wiegen.

Wat bij Maxim heel goed hielp was wanneer we hem op onze onderarm legden met zijn buikje naar beneden en zijn hoofd dan in onze hand. Wanneer hij dan zo een beetje gewiegd werd en de druk van de arm op zijn buikje voelde werd hij heel erg rustig. Het schijnt dat baby’s het heel fijn vinden om wat druk op hun buik te hebben tijdens de krampjes.

Andere fles.

Ik heb dit zelf niet geprobeerd, maar er zijn bepaalde flessen die speciaal gemaakt zijn om krampjes te verminderen. Ik las vooral goede verhalen over de Dr. Brown flessen.

Venkelthee.

Dit heb ik ook nooit geprobeerd omdat die 2 grootste apen van mij echte flesweigeraars waren, maar ik hoorde hier ook altijd goede verhalen over!

Sap Simplex/infacol.

Nog zoiets waar sommige moeders helemaal bij zweren! Haha! Ik heb bij Maxim wel infacol en sab simplex gebruikt, alleen deed dat helemaal niets voor hem. Bovendien hielpen bovenstaande methoden zo goed, dat we dat eigenlijk niet nodig hadden. Maar ook dit is iets waar sommige moeders en kindjes veel baat bij hebben. Infacol is trouwens wel gewoon verkrijgbaar in Nederland, Sab Simplex bevat net wat meer werkzame bestanddelen en is te koop bij Duitse drogisterijen en Online.

Krampjes zijn echt heel erg vervelend en als jij er nu middenin zit heb je helemaal niet aan wat ik nu ga zeggen maar het is wel gewoon iets waar je even doorheen moet. In de meeste gevallen duren deze krampjes alleen maar de eerste 3 tot 4 maanden en daarna ben je ervan af!

Heb jij nog goede tips tegen krampjes?

Misschien vind je dit ook leuk

23 comments

Ineke 27 juni 2016 - 17:04

Venkelthee was hier de oplossing. En ook gewoon buik op buik liggen..

Reply
Van Laecke Alicia 26 juni 2016 - 13:43

Goeie tips! Hier zijn we ook veranderd naar avent flessen ipv difrax ook bij infacol zweer ik alles. Met ons meisje waar bij 12 weken pas de allergieën zijn vastgesteld hebben we het allemaal geprobeerd

Reply
Jodi - liefthuis 26 juni 2016 - 08:52

Och ja zo zielig die krampjes, gelukkig heeft onze spruit er weinig last van gehad.

Reply
Nicole 26 juni 2016 - 07:49

Hier was het ook een drama. Warmte inderdaad en infacol hebben wij geprobeerd. Toch had ik niet het idee dat iets echt werkte.

Reply
Lilian 26 juni 2016 - 07:45

Goeie tips, bij ons hielp de Dokter Brown fles heel goed. De venkelthee ook en de infacol hebben wij ook geprobeerd maar dit had totaal geen effect voor na mijn idee!

Reply
Lissa 6 januari 2016 - 08:44

Probiotica! Toen de krampjes er bleken te zijn zowel toegevoegd aan afgekolfde borstvoeding als aan de fles later. Geeft de darmen net dat extra zetje en daardoor binnen no time van de krampen af.

Reply
janske 5 januari 2016 - 15:11

hier was het ook maandenlang feest….zo ontzettend zielig…alles geprobeerd, van venkelthee (zelf drinken tijdens bv), cinababy, infacol, flesjes, massages,op de arm…niets heeft geholpen hier….mijn moederhart brak in duizend stukjes…zooo zielig!

Reply
Elisabeth 5 januari 2016 - 13:29

Ik vond het altijd zo lastig om nou te zien of Jim krampjes had of juist honger. ‘s Avonds ging hij vaak huilen, maar ik gaf borstvoeding. Dan kan het ook zijn dat hij gewoon wil clusteren. Maar als je een baby teveel borstvoeding geeft kan het ook krampjes veroorzaken. Heel lastig… Ik heb toen maar gekozen om hem lekker vaak aan te leggen. Dat leek te helpen en hij sliep er ook lekker op door, dus dat was ook fijn!

Reply
Malou 5 januari 2016 - 10:40

Zo zielig, die krampjes 🙁
Hier hielp warmte en knuffelen het beste.

Reply
Mathiske 5 januari 2016 - 10:31

Recht op t tegen me aan houden en knuffelen. Dan ben je zelf de kruik zeg maar. En kun je lekker knuffelen. En geen spruitjes eten als je borstvoeding geeft ???

Reply
Bibian 5 januari 2016 - 10:26

OH, krampjes. River had het zo erg, mijn moederhart heeft er nog last van haha. Wij hebben vooral veel massages gegeven, de Dr. Brown fles aangeschaft en Cinababy gebruikt. Ik was heel bang dat Novelle het ook zou krijgen, maar gelukkig blijft het haar bespaard. Het is zo zielig… ik zie ons nog ‘snachts door de straten lopen en rijden..

Reply
Alicia 5 januari 2016 - 09:56

Veel tegen mama aanliggen, de beste kruik 🙂 Dus in een draagdoek lekker tegen je aan, want warmte helpt inderdaad.

Reply
Wilmaaa 5 januari 2016 - 08:53

Hier gelukkig niet echt last van gehad, zo heel af en toe. Ik heb lekker veel geknuffeld en over haar buikje geaaid 🙂

Reply
Jacqueline 5 januari 2016 - 08:12

Wij hebben de krampjes piek gelukkig gehad. Hier hielp bijna niks. Prefentief infacol gebruikt. Als ze krampjes had kloksgewijs wrijven op haar rug. En rondlopen met haar. Door onze bewegingen werd ze rustig. (Ze lag dan in ‘kikkerhouding’ tegen onze buik aan) Het is zo zielig. Maar je moet er even doorheen.

Reply
Charlotte 5 januari 2016 - 08:10

Ah krapjes zijn zo zielig! Ik hield Aukje dan op haar buikje op mijn arm en dat vond ze fijn

Reply
Bianca 5 januari 2016 - 07:55

Mijn oudste had 5 maanden pijn, hij bleek een prikkelbare darm te hebben. Ging pas beter toen hij vaste voeding erbij kreeg.
De kleine dame is nu 4 maanden en de ergste krampen zijn verdwenen. Ik gebruik dr Brown flessen, nutrilon omneo comfort en ik draag haar veel in de draagdoek. Dan is ze bij me én heeft ze tegendruk op haar buik, ook haar beentjes zijn dan hoger dan haar billen waardoor ze ontspant. Ook heb ik een draagdoek als hangmat geknoopt in de box. Zo ligt ze erg ontspannen als ze onrustig is

Reply
Lilian 5 januari 2016 - 07:38

Wij hebben er maar wel kort last van gehad. We zijn toen overgestapt op de dokter Brown fles, ook vanwege het snel willen drinken. Dit heeft echt gewerkt!

Reply
Simone 5 januari 2016 - 07:24

Ik vond het ook heel moeilijk. Ik ging Mirthe meestal wat ronddragen of wiegen in de schommelstoel dat hiepl soms wel. Gelukkig was het hier al vrij snel weer over.

Reply
Anouk 5 januari 2016 - 06:45

Hier hielp de overstap naar Nutrilon Omneo comfort. Deze voeding vond ik wel vrij prijzig (€15 per bus), maar de eigenmerk-variant had niet hetzelfde effect. Dus had ik het er wel voor over.
En wat in de avonden ook hielp was rondrijden met de auto. Vond manlief helemaaaaal niet erg:)

Reply
Saskia 5 januari 2016 - 06:43

Veel knuffelen 🙂 infacol hebben wij ook even gebruikt. Sophia huilde de eerste weken best veel en ik vond het zo moeilijk om überhaupt te weten of dit nu door krampjes zou komen. Ronddragen hielp bij ons ook.

Reply
Josan 5 januari 2016 - 06:30

Volhouden het gaat vanzelf over. Wat ik wel raar vond is dat het altijd de hele dag goed ging en dan tegen de avond….

Reply
Nicole 5 januari 2016 - 06:07

Wij hadden ook Infacol, maar had wel m’n twijfels of dat nou echt werkt. Dr Browns zijn fantastisch, dat hielp hier wel!

Reply
Channa 5 januari 2016 - 06:06

Hier was het ook ellende. Bleek aan de borstvoeding te liggen, tenminste toen ik stopte was het tot twee keer toe ineens verdwenen, lijkt mij geen toeval. Maar hier hielp ook de kleine met de buik op je arm leggen en dan lopen. Of even in een schommelstoel. Verder was alles dikke ellende!

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.