Een tafel vol kinderen. Gezellig! Of toch niet?

by Tamara
tafel vol kinderen

‘Zoooo 3 kinderen? Is dat niet hartstikke druk? Respect hoor!’ Dat zijn dingen die ik heel vaak hoor als ik vertel dat ik 3 kinderen heb. Eerst vond ik dat altijd wel een compliment, want 3 kinderen hebben vond ik best druk en er zijn ook gewoon dagen dat ik amper aan mezelf toe kom. Maar nu denk ik steeds vaker: ‘Hoezo dan? Zoveel is 3 toch niet?’ Het is net alsof 3 kinderen tegenwoordig een groot gezin is, terwijl een echt groot gezin bij mij pas vanaf 4 kinderen begint. Een tafel vol met kinderen! Dat is toch supergezellig? Of toch niet?

Een tafel vol met kinderen. Gezellig! Of toch niet?

Het ideale plaatje.

Volgens mij heb ik altijd al geroepen dat ik later een groot gezin wilde hebben. Een tafel helemaal vol met kinderen en wat mij betreft is die droom met 3 kinderen wel redelijk uit gekomen! Met twee stoere zoons en een prachtige dochter zijn we inmiddels helemaal compleet en hoewel ik in de eerste maanden als  moeder van drie best wel behoorlijk moest wennen, klopt het nu helemaal en wil ik echt niet meer anders.

Wel moet ik zeggen dat ik vroeger het idee had dat ik ook wel 4 of 5 kinderen zou willen hebben. Ik had echt dat beeld dat je dan bijvoorbeeld met de feestdagen met zijn alles aan tafel zat te eten en met kerst met zijn allen bij de kerstboom. Alleen bevalt het me eigenlijk zo goed met drie kindjes dat er hier dus niet nog een vierde bij komt.

Druk, druk, druk.

In de eerste maanden na de geboorte van Lauren vroeg ik me wel eens af waar ik aan begonnen was. Kleuter en peuter zaten in een fase waarbij ze continue al ruzie makend over de vloer rolden en ik zat daar maar met een baby die niet wilde drinken van alle afleiding. Het hele huis was een zootje en dan heb ik het nog niet eens over die bergen was die overal opdoken. Echt dan was bijna de bodem van de wasmand bereikt en dan zat hij alweer vol.

Ik weet nog wel dat Richard af en toe uit zijn werk kwam en ik gewoon in huilen uitbarstte omdat de jongens weer de hele dag alles overhoop getrokken hadden en ruzie maakten en dat Lauren weer de hele dag gehuild had en niet wilde slapen. Op dat soort momenten kon ik niet wachten dat ze allemaal wat ouder waren en het hopelijk allemaal wat makkelijker zou zijn.

En gelukkig werd het vanzelf allemaal makkelijker. Het huis is nog steeds af en toe (heel vaak) een grote bende en als ik voor de grap eens een dag niet was, dan heb ik meteen genoeg om een paar dagen vooruit te kunnen. Natuurlijk maken de jongens nog steeds wel eens ruzie, maar eigenlijk spelen ze heel veel met elkaar en Lauren blijkt een natuurtalent te zijn in zichzelf vermaken, dus behalve s’nachts als ze voor de verandering weer eens niet slaapt heb ik echt geen kind aan haar!

Wat deed ik vroeger dan hele dagen?

Ik denk nog best wel vaak terug aan de tijd dat ik nog maar 1 kind had en het zoooooooo ‘druk’ had met vanalles (ohjeee! Daar ligt een pluisje op de grond, nou maar meteen stofzuigen en dweilen!) en spottend deed over mensen die geen kinderen hadden wat die wisten echt niet hoe druk je het eenmaal had als je moeder was.  Wat deed ik dan wel niet de hele dag? Ik had een kind dat de hele dag bijna sliep, bijna geen was of rommel en toch had ik het heel erg druk! Hoe dan? Haha!

Dus tja, een tafel vol met kinderen. Het is af en toe best druk en sjommejomme (zoals Maxim het zou zeggen) wat een bende maken ze er af en toe van. Maar echt, het is zo ontzettend leuk om 3 van die kleine boefjes in huis te hebben! Bovendien worden ze vanzelf groot en hebben ze je steeds minder nodig, dus ookal is het nu druk, het word vanzelf rustiger. Een tip waar ik veel aan gehad heb is dat kinderen zich het echt niet herinneren of de grond plakte of dat de wasmand weer eens vol zat. Dus als ik helemaal moedeloos word van de bende dan trekt ik de deur achter me dicht om eerst even met zijn allen te gaan wandelen ofzo en daarna met frisse moed alles op te ruimen!

Heb jij ook een tafel vol met kinderen en vind jij het ook zo gezellig? Of heb je maar eentje en is dat je druk zat? Ik lees het graag!

bron afbeelding.

Misschien vind je dit ook leuk

22 comments

Marjon 2 juni 2017 - 08:42

Wij hebben vijf kinderen. In de leeftijden van 12,11,4,3&1. Allemaal in een fase van een bepaalde puberteit dus.
Omdat ik zelf nog vrij jong ben heb ik niet het idee gillend gek te worden (oké soms).

Voordat ik kinderen kreeg dacht ik altijd dat ik kindloos zou blijven (gewenst).
En nu heb ik dus inderdaad die tafel vol kinderen. Heerlijk.

Reply
MetMirjam 22 juni 2016 - 08:25

Wij hebben nu 1 kindje en ik geniet volop! Heel druk vind ik het niet, het gaat allemaal aardig vanzelf, maar 3 lijkt me inderdaad best pittig op z’n tijd!

Reply
Astrid 21 juni 2016 - 21:38

AH ik hoor bij de club! Heb nu dus drie weken drie kinderen. En eerlijk is eerlijk… Het is best druk met een kleuter die naar school moet, een peuter die aan school toe is maar nog niet mag, en een baby die eigenlijk alle aandacht vraagt ? Maar vind het heerlijk om er “veel” te hebben. Ook al kan ik ze soms (iig de oudste twee) achter het behang plakken. Als ze dan super lief met elkaar spelen en hun zusje een kusje komen geven als ze even slaapt dan wil ik er nog wel drie

Reply
Mathiske's mama blog 21 juni 2016 - 18:49

Ik wil heel graag een eet tafel vol kindjes, het liefst zou ik 3 kindjes willen. Als dat lukt, en gaat.

Reply
Meike 21 juni 2016 - 15:15

Zelf heb ik nog geen kinderen, maar later wil ik er wel echt minimaal 3! 1 vind ik sneu, 2 vind ik zo’n standaard aantal, dus dan 3! Even kijken of ik daar nog zo over nadenken na de eerste…

Reply
Mirjam 21 juni 2016 - 11:05

Op weg naar de echo van ons 2e kind had mijn man nog gezegd; ‘hierna gaat de knip er in 2 is genoeg’. Toen bleek hij een tweeling te zijn. Dat was even slikken. Maar ik had altijd wel 3 of 4 kinderen gewild. De dag voor de 3e verjaardag van onze zoon kwamen daar zijn tweelingzusjes bij. We gingen dus in 1 klap van 1 kind naar 3 kinderen. Met onze zoon waren we altijd superdruk geweest, dus ik wist echt even niet hoe ik dat allemaal moest doen. Gelukkig bleken de meiden veel rustiger dan mijn zoon en vroegen ze veel minder aandacht. Ze gaven elkaar aandacht. Daarnaast wordt je zelf ook handiger en wat minder veeleisend. De kinderen leerden ook dat ze op hun beurt moesten wachten en niet bij elk piepje meteen geholpen werden. Achteraf gezien hebben we het onszelf met onze zoon veel te moeilijk gemaakt en hem te vaak en te veel aandacht gegeven. Hij zat eigenlijk altijd bij ons op schoot, want hij kon geen moment alleen zijn. Ik begrijp ook heel goed dat moeders met maar 1 kind hier ontzettend druk mee kunnen zijn, dat was ik namelijk ook. Nu denk ik, 1 kind is wel heel erg makkelijk. 3 kinderen is gewoon erg veel werk. Nu de kinderen wat ouder zijn vind ik het erg fijn dat ze steeds meer zelf kunnen. Langzamerhand krijg je weer een stukje van je eigen leven terug. Drie kinderen vind ik ook een mooi aantal. Het past in de auto en in het huis een 4e zou toch praktische problemen geven. Daarnaast kosten ze een hoop geld. 3 dagen kinderopvang van 3 kinderen koste meer dan ik in 4 dagen verdiende met mijn academische opleiding. Het was dat we nog iets terugkregen van de overheid, maar bij een nummer 4 zou ik geld moeten gaan toeleggen om te kunnen gaan werken. We zijn blij met ons drietal. Wel heb ik toen ik alleen de oudste had gezegd: met 1 ben ik ook gelukkig. Ik vond het al een voorrecht om überhaupt moeder te mogen. Er zijn genoeg mensen wie dit niet gegeven is. Dat ik drie keer moeder heb mogen worden is een heel groot voorrecht en ja, ik vind het erg gezellig!

Reply
Hanna @ eenbezigbijtje.nl 21 juni 2016 - 09:33

Ik zou wel een tafel vol kinderen willen, maar hoeveel dat dan uiteindelijk (mag) worden. Dat zien we wel.

Reply
Carlijn 21 juni 2016 - 09:30

Hmm het lijkt me heel gezellig aan de ene kant, maar aan de andere kant vooral chaotisch en niet meer te overzien. Doe mij maar twee kinderen… Dus ja ook voor mij geldt nog steeds: respect, jij met drie kindjes.

Reply
Nicole 21 juni 2016 - 09:16

Ik ben zelf enig kind en wij hebben zelf ook één kindje en vooralsnog is dat helemaal prima!.

Reply
Nathalie 21 juni 2016 - 09:14

Ik denk inderdaad dat het soms wel druk kan zijn. Vooral als de jongste zoals jij zegt zo klein is en de andere twee net in hun fase zitten hahaha. Ik zie dat bij mijn schoonzus. Zij hebben drie kinderen en als wij op bezoek komen is het altijd MEGA druk hahaha. Het zijn 3 girls dus… Maar… ik denk wel dat het ook gezellig is.

Reply
Manon Mooij 21 juni 2016 - 08:59

Hier met zijn 5en en ook al is het vaak chaos vind ik het wel heerlijk!! ?

Reply
Lilian 21 juni 2016 - 08:57

Leuk om te lezen! Fijn dat het nu voor je gevoel wat minder druk is en je het allemaal wat beter kan hendelen naar mate ze ouder worden. Ik heb zelf één kind en ja ik moet zeggen dat ik ook altijd loop te zeuren omdat ik het druk heb.

Reply
Wilmaaa 21 juni 2016 - 08:55

Ik kom uit een gezin met 7 kinderen, dat vindt ik best wel groot haha! Ik heb nu één mooi meisje en in tegenstelling van jou vind ik dat nog niet echt druk 😉

Reply
Cassandra 21 juni 2016 - 08:16

Ik heb d’r 1 maar dat is momenteel wel druk. Niet om haar, want ze vermaakt zichzelf heel erg goed en het is echt een heerlijk meisje, maar in combi met mijn werk is het soms wel vermoeiend. Soms mis ik de dagen dat ik gewoon thuis was, maar het werken is helaas gewoon nodig voor ons

Reply
Simone 21 juni 2016 - 07:41

Ik zit nu in die fase waar jij het albover had. 1 kind en heel druk ?

Reply
Joyce 21 juni 2016 - 07:28

Hier ook drie kinderen! En ja het is druk, het huis is een slagveld en alleen naar de wc gaan is een traktatie. Maar het is ook zo gezellig!

Reply
lies 21 juni 2016 - 07:03

Haha ik dacht dat toevallig van de week. Ik was bij mijn eerste ook zo druk, zeker de eerste paar maanden. En nu ik een tweede erbij heb van 7 weken oud denk ik: Waar was ik toen druk mee? 🙂

Reply
Leonie van Mil 21 juni 2016 - 06:52

Dat laatste stukje is zo herkenbaar. Ik heb er één van bijna 3 maanden en toen hij net geboren was kon ik af en toe huilen omdat ik het zo druk vond. Ik heb nu mijn draai gevonden en vind het heerlijk. Hij is zo tevreden en ik geniet nu nog even van de rust. Ik werkte in de kinderopvang en had soms in mijn eentje 5 kinderen. Ook met baby’s erbij. Dat was pittig, dus ik geniet nu van één, maar ik zou ook zo graag een tafel vol kinderen willen hebben. Voor mij is 3 kinderen ook het ideale aantal. Nou hopen dat het op verschillende vlakken ook haalbaar is.

Reply
Merel 21 juni 2016 - 06:31

Haha zo herkenbaar, ga het aan mijn vriend doorsturen. Ik vroeg me inderdaad de afgelopen maanden vaker dan eens af hoe ik het dan zo druk had met een kind. Dat ervaarde ik kennelijk anders, maar met drie is het ‘echte’ huishouden vooral een vage herinnering. Maar ach, komt vanzelf weer. Ik vind het ook vooral gezellig.

Reply
Ramona (Kijk, mama!) 21 juni 2016 - 06:16

4 kinderen hier. En ook druk ja, maar wel gezellig en vooral aan tafel. Meestal dan, haha. Soms wil er 1 niet eten, maar dan kan soms ook vermakelijk zijn tot op zekere hoogte. Gewoon niet al te druk om maken.

Reply
simpel, met een snufje liefde 21 juni 2016 - 06:11

Wij zijn ook met z’n 4tjes en ik vind het niet druk. Ik kan het goed aan. Ik hoopte wel altijd op een tafel vol met kinderen maar helaas lijkt moeder natuur het daar echt niet mee eens te zijn.

Reply
Channa 21 juni 2016 - 06:08

Wij zijn met zijn viertjes en dat vind ik druk zat. Overigens wel gezellig en leuk druk! Dacht laatst nog aan wat ik deed voordat we kinderen hadden, maar echt geen idee haha.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.