EEN OVERLIJDENS­RISICOVERZEKERING.. HEB JE DIE NOU ECHT NODIG?

by Tamara

Ik was net negentien toen ik voor het eerst van het bestaan van een overlijdens­risicoverzekering hoorde. We zaten bij de hypotheker om onze hypotheek door te spreken en hoorde dat je kennelijk een verzekering kunt afsluiten, zodat je nabestaanden een geldbedrag krijgen als jij tijdens de looptijd van de verzekering komt te overlijden. Nu zijn we inmiddels wel heel wat jaren verder en toen we vorig jaar weer een hypotheek gingen afsluiten om ons huidige huis te kunnen kopen, kwamen we weer op de ORV polis. Wat zo’n polis nou precies inhoudt en wat het voor je nabestaanden betekent als je er eentje afsluit? Dat vertel ik je in dit artikel.

Hoe ik aan een overlijdens­risicoverzekering kwam.

Ik weet het nog heel goed, ik was negentien, zwanger van ons eerste kindje en dus besloten we maar een huis te kopen. Want ja, zo makkelijk ging dat toen haha. We hebben destijds een huis bekeken, deden een bod en gingen vervolgens een hypotheek afsluiten. Het gesprek kwam er na een tijdje op wat we hadden geregeld als één van ons zou komen te overlijden, nouja, dat was niet zo veel dus. We hadden allebei wel een uitvaartverzekering, maar die dekt natuurlijk alleen de kosten van je uitvaart, zodat je nabestaanden alsnog met lege handen staan na je overlijden.

Daarom kun je dus een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Op die manier komt er als jij voor het aflopen van je polis te overlijden komt, een bedrag vrij voor je nabestaanden, waardoor zij bijvoorbeeld een tijdje inkomensverlies en kosten voor de hypotheek en de huur kunnen opvangen. , Ook kun je de ORV koppelen aan je hypotheek. Dan wordt met het verzekerde bedrag bij overlijden direct (een deel van) je hypotheek afgelost. 

Waarom een overlijdens­risicoverzekering wel fijn is om te hebben.

Je wilt natuurlijk graag je nabestaanden beschermen tegen de financiele gevolgen van een overlijden, zeker als je een hypotheek hebt afgesloten. Ik bedoel, stel dat Richard nu komt te overlijden, kan ik met mijn inkomen alleen de kosten voor de hypotheek en onze vaste lasten niet dragen. Dus wij zouden het huis moeten verkopen en ik zou met de kinderen moeten verhuizen.  Allemaal dingen die mij echt niet lekker zouden zitten als ik mijn nabestaanden na zo’n groot verlies daar ook nog mee opzadel. Dus dat is voor mij de grootste reden om wel eentje af te sluiten.

Hoe denk jij hierover? Ik ben heel benieuwd.

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.